https://kolorline.hu/Együtt – egymásért, hittel, szeretettel

Együtt – egymásért, hittel, szeretettel

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Vannak témák, melyek oly mélyen fészkelnek lelkünkben, hogy nehéz szavakba önteni gondolatainkat, érzéseinket, feltoluló kérdéseinket velük kapcsolatban.

Talán az egyik legsúlyosabb mind közül, a daganatos megbetegedéssel való szembesülés, a betegség feldolgozása, a megküzdés, a „hogyan tovább” kérdése.  A válaszokat keresve Tokai Editet, onkológiai szakgondozót, a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület elnökét választottam beszélgető partneremnek, aki nap, mint nap jelen van a betegek életében, kellő szakértelemmel és kedves személyiségével segítve őket.  


Fotók: Zele Tímea

Hogyan foglalható össze az egyesület története?

Hosszú, kétségekkel teli út vezetett a megalakulásig. Tizenhat évvel ezelőtt  onkológiai tanulmányaim idején  Budapesten  ismerhettem meg az önsegítő csoport működését. Már akkor felvetődött a lehetősége egy helyi szerveződés kialakításának.  Tartottunk attól, hogy nem lesz igény a csoportra, mert nem tudtuk, hogy a sorstársak nyilvánosan is felvállalják-e a betegségüket.  2005 tavaszán a Rákbetegek Országos Szövetségének klubjaként kezdtük meg működésünket 54 alapító taggal.  Idén pedig tíz éve annak, hogy közhasznú társadalmi szervezetként is támogatjuk a rászorulókat.  Elsősorban az emlőrákkal küzdő hölgyeknek nyújtunk segítséget a gyógyulás hosszú útján, de egyre többen csatlakoznak közösségünkhöz más jellegű daganatos megbetegedésben érintettek is, ami azt bizonyítja, hogy nagy szükség van ilyen jellegű civil szerveződésre.  


A Kazincbarcikai "Teljes Életért" Egyesület egy korábbi rendezvénye (archív fotó)

Kikre számíthat a szervezet irányításában és a tagok segítésében?

A szervezet irányítását kezdetben két vezetőségi tag segítségével végeztem. Az utóbbi években úgy alakult, hogy helyettesemmel Csősz Béláné, Klárikával közösen látjuk el ezt a feladatot. Természetesen a csoport tagjaival mindent megbeszélünk, egyeztetünk, legyen az szakmai-orvosi előadás, rehabilitációs program, közösségi, kulturális rendezvény, vagy éppen pénzügyi-szakmai beszámolók.  Vannak önkéntes segítőink is, akik örömmel szerveznek, programokat egyeztetnek és süteményeket is sütnek, ha éppen arra van szükség.

Miként működik az egyesület?

Minden hónap első keddjén találkozunk a Kazincbarcikai Kórház Tanácstermében.  Felvilágosító előadásokat hallgathatnak tagjaink, életmódbeli, táplálkozási tanácsokkal.  Immár ötödik éve szervezünk tagjainknak rehabilitációs programot Hajdúnánáson, ahol mindig fantasztikus a hangulat. Hihetetlen az a szeretet és összetartozás, ami egybeköti a tagokat.  Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, mindig reménykedve, soha fel nem  adva!

Hogyan lehet támogatni azt a beteget, aki éppen szembesül a diagnózissal, amikor felteszi a kérdést, miért pont én?

Nagyon nehezen.  Az első reakció hogyan történhetett meg? - egészségesen élek, sportolok, nem dohányzom, nem kávézom, mégis rákbeteg lettem!  Miért? - kérdezik gyakran a betegek. Tudatosítani kell, hogy pusztán az egészséges életmód nem elég, mert ennek része a megelőzés, a szűrővizsgálatok, amelyre nagy hangsúlyt kell fektetni. Ennek érdekében 40 év felett ajánlott a mammográfiás vizsgálat, havonta pedig az emlő önvizsgálata. Családi halmozódás esetében tanácsos felkeresni a háziorvost, vagy a nőgyógyászt. Nők vagyunk, nem csupán az emlővizsgálatra, hanem a nőgyógyászati rákszűrésre is gondolok.  A felvilágosító előadásainkon - iskolákban, munkahelyeken, közösségekben - felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, ezáltal a betegségek korai felismerésére. Minél korábban diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség, ha elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!  A Kazincbarcikai Kórházban keddi napokon van onkológiai szakrendelés, ahol szűrővizsgálatot is végzünk.

Az egyesület működéséről, az onkológiai ellátás mikéntjéről bővebb információt szerezhetnek a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület elnökétől, Tokai Edittől a 06-70/395-0090-es mobilszámon, a délutáni órákban.

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk