https://kolorline.hu/A különleges bodza - Recepttel

A különleges bodza - Recepttel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Évszázadok óta ismerik az emberek a bodzát és sokféleképpen hasznosítják. Egyes területeken legendák születnek arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

A bodza az egész földön megtalálható, terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május - júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban. A szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki, ezért találkozhatunk vele mindenhol.

A májusban és júniusban nyíló virágokból, szörpöt főzhetünk, sőt bármilyen furcsa, sütve is fogyaszthatjuk. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsintatésztába mártva sütötték meg.

Gyakran mondjuk, hogy fűben – fában orvosság. Igaz ez erre a növényre is, hiszen szárított virágjából teát főzhetünk és azt székrekedés ellen alkalmazhatjuk. Meghűlésre és köhögésre is kiválóan alkalmas, és ne feledkezzünk megvértisztító hatásáról sem.  Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezért fogyasszuk egészséggel. Fontos azonban ügyelni arra, hogy forgalmas út vagy szennyezett területről ne szedjük a virágját és bogyóját.

A bodza minden más része a virágján és bogyóján kívül MÉRGEZŐ, ezért a zöld részeket ne fogyasszuk semmiképp!


Bodzavirág palacsintatésztában


Hozzávalók / 4 adag

  • 5 dkg rizsliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek nádcukor (vagy gyümölcscukor)
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl szójatej (vagy rizstej)
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

  • A bodzavirágokat megmossuk (ne sokáig áztassuk).
  • A cukrot, sót és a liszteket összekeverjük, felöntjük a szójatejjel, az olajjal, majd adagokban az ásványvízzel, elkeverjük a szokásos palacsintatészta állagúra.
  • A bodzavirágot a tésztába mártjuk, majd palacsintasütőben forró (kevés) olajban kisütjük, meg is lehet fordítani a száránál fogva.
  • A maradék tésztából süthetünk normál palacsintát is. 

Forrás: nosalty.hu;balintgazda.hu

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk