https://kolorline.hu/A különleges bodza - Recepttel

A különleges bodza - Recepttel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Évszázadok óta ismerik az emberek a bodzát és sokféleképpen hasznosítják. Egyes területeken legendák születnek arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

A bodza az egész földön megtalálható, terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május - júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban. A szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki, ezért találkozhatunk vele mindenhol.

A májusban és júniusban nyíló virágokból, szörpöt főzhetünk, sőt bármilyen furcsa, sütve is fogyaszthatjuk. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsintatésztába mártva sütötték meg.

Gyakran mondjuk, hogy fűben – fában orvosság. Igaz ez erre a növényre is, hiszen szárított virágjából teát főzhetünk és azt székrekedés ellen alkalmazhatjuk. Meghűlésre és köhögésre is kiválóan alkalmas, és ne feledkezzünk megvértisztító hatásáról sem.  Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezért fogyasszuk egészséggel. Fontos azonban ügyelni arra, hogy forgalmas út vagy szennyezett területről ne szedjük a virágját és bogyóját.

A bodza minden más része a virágján és bogyóján kívül MÉRGEZŐ, ezért a zöld részeket ne fogyasszuk semmiképp!


Bodzavirág palacsintatésztában


Hozzávalók / 4 adag

  • 5 dkg rizsliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek nádcukor (vagy gyümölcscukor)
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl szójatej (vagy rizstej)
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

  • A bodzavirágokat megmossuk (ne sokáig áztassuk).
  • A cukrot, sót és a liszteket összekeverjük, felöntjük a szójatejjel, az olajjal, majd adagokban az ásványvízzel, elkeverjük a szokásos palacsintatészta állagúra.
  • A bodzavirágot a tésztába mártjuk, majd palacsintasütőben forró (kevés) olajban kisütjük, meg is lehet fordítani a száránál fogva.
  • A maradék tésztából süthetünk normál palacsintát is. 

Forrás: nosalty.hu;balintgazda.hu

További híreink

Vágányzár

Dátum: 2025. ápr 18. 14:00

Április 22. és 25. között pályakarbantartási munkák zajlanak a Kazincbarcika és Ózd közötti vasútvonalon. Emiatt egyes kora reggeli és esti vonatok helyett vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Ünnepi nyitvatartás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2025. ápr 18. 11:53

Változott a nyitvatartás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában a húsvét miatt.

Ismét világít a KolorPlatz

Dátum: 2025. ápr 17. 16:11

Visszatért a biztonságos régi rend az április első hétvégéjén történt rongálást követően a KolorPlatzra. Április 17-től újra működik a téren a köz- és a térvilágítás is.

Szünetel a távfűtés a kórházdombon

Dátum: 2025. ápr 17. 12:37

A távfűtési rendszer meghibásodása miatt Kazincbarcika kórházdombi városrészében néhány háztömbben nem működik a fűtésszolgáltatás.

KolorTV élőben

Programajánló

Válótársas - könnyed párkapcsolat-gazdagító előadás Ábel Anitával és Szabó Simonnal

Egressy Béni Művelődési Központ

Antal Teréz kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Négynapos formabontó majális

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk