https://kolorline.hu/A különleges bodza - Recepttel

A különleges bodza - Recepttel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Évszázadok óta ismerik az emberek a bodzát és sokféleképpen hasznosítják. Egyes területeken legendák születnek arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

A bodza az egész földön megtalálható, terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május - júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban. A szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki, ezért találkozhatunk vele mindenhol.

A májusban és júniusban nyíló virágokból, szörpöt főzhetünk, sőt bármilyen furcsa, sütve is fogyaszthatjuk. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsintatésztába mártva sütötték meg.

Gyakran mondjuk, hogy fűben – fában orvosság. Igaz ez erre a növényre is, hiszen szárított virágjából teát főzhetünk és azt székrekedés ellen alkalmazhatjuk. Meghűlésre és köhögésre is kiválóan alkalmas, és ne feledkezzünk megvértisztító hatásáról sem.  Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezért fogyasszuk egészséggel. Fontos azonban ügyelni arra, hogy forgalmas út vagy szennyezett területről ne szedjük a virágját és bogyóját.

A bodza minden más része a virágján és bogyóján kívül MÉRGEZŐ, ezért a zöld részeket ne fogyasszuk semmiképp!


Bodzavirág palacsintatésztában


Hozzávalók / 4 adag

  • 5 dkg rizsliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek nádcukor (vagy gyümölcscukor)
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl szójatej (vagy rizstej)
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

  • A bodzavirágokat megmossuk (ne sokáig áztassuk).
  • A cukrot, sót és a liszteket összekeverjük, felöntjük a szójatejjel, az olajjal, majd adagokban az ásványvízzel, elkeverjük a szokásos palacsintatészta állagúra.
  • A bodzavirágot a tésztába mártjuk, majd palacsintasütőben forró (kevés) olajban kisütjük, meg is lehet fordítani a száránál fogva.
  • A maradék tésztából süthetünk normál palacsintát is. 

Forrás: nosalty.hu;balintgazda.hu

További híreink

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2024 — minden részlet ITT

Dátum: 2024. nov 24. 18:20

Az ünnep szelleme érintésközelbe került, ezért egy helyen összesítjük, milyen közösségi, családi, kreatív, kulturális és szórakoztató programok lesznek idén Kolorcityben, főként a Mezey István Művészeti Központban és udvarán.

Drogellenes kampányt indított a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság

Dátum: 2024. nov 23. 17:00

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából kampányt indított a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság, amelynek célja, hogy bemutassák a függőség egy alternatív formáját. A sport ugyanolyan eufórikus érzést tud kölcsönözni, mint a kábítószerek hatása.

Mikulecz Viktória Kazincbarcika 2024-es jó tanulója, jó sportolója

Dátum: 2024. nov 23. 09:00

Kazincbarcika városa idén is egy külön ünnepségen dobolta büszkén világgá a díjnyertes jó tanulójának, jó sportolójának nevét a Pollack Mihály Általános Iskolában. A kiválasztott diáklány ezúttal Mikulecz Viktória lett, aki egyénileg és csoportosan, több sportágban is parádésan teljesített a 2023/24-es tanévben, előkelő díjakat besöpörve az iskolája számára.

Nevel és közösséget épít — a Szalézi is készül a középiskolai felvételire

Dátum: 2024. nov 22. 21:00

Nyílt napot tartottak a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az intézményben egy hatosztályos, két kilencedik osztályos és egy nyolcévfolyamos osztály indul a következő tanévben. Balla Árpáddal, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatójával beszélgettünk a legfontosabb tudnivalókról.