https://kolorline.hu/A különleges bodza - Recepttel

A különleges bodza - Recepttel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Évszázadok óta ismerik az emberek a bodzát és sokféleképpen hasznosítják. Egyes területeken legendák születnek arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

A bodza az egész földön megtalálható, terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május - júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban. A szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki, ezért találkozhatunk vele mindenhol.

A májusban és júniusban nyíló virágokból, szörpöt főzhetünk, sőt bármilyen furcsa, sütve is fogyaszthatjuk. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsintatésztába mártva sütötték meg.

Gyakran mondjuk, hogy fűben – fában orvosság. Igaz ez erre a növényre is, hiszen szárított virágjából teát főzhetünk és azt székrekedés ellen alkalmazhatjuk. Meghűlésre és köhögésre is kiválóan alkalmas, és ne feledkezzünk megvértisztító hatásáról sem.  Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezért fogyasszuk egészséggel. Fontos azonban ügyelni arra, hogy forgalmas út vagy szennyezett területről ne szedjük a virágját és bogyóját.

A bodza minden más része a virágján és bogyóján kívül MÉRGEZŐ, ezért a zöld részeket ne fogyasszuk semmiképp!


Bodzavirág palacsintatésztában


Hozzávalók / 4 adag

  • 5 dkg rizsliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek nádcukor (vagy gyümölcscukor)
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl szójatej (vagy rizstej)
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

  • A bodzavirágokat megmossuk (ne sokáig áztassuk).
  • A cukrot, sót és a liszteket összekeverjük, felöntjük a szójatejjel, az olajjal, majd adagokban az ásványvízzel, elkeverjük a szokásos palacsintatészta állagúra.
  • A bodzavirágot a tésztába mártjuk, majd palacsintasütőben forró (kevés) olajban kisütjük, meg is lehet fordítani a száránál fogva.
  • A maradék tésztából süthetünk normál palacsintát is. 

Forrás: nosalty.hu;balintgazda.hu

További híreink

Minden korábbinál előbb érkezett a 2025-ös parlagfűszezon

Dátum: 2025. aug 11. 20:53

A 2025-ös év minden eddiginél korábban hozta el a pollenveszélynek azt időszakát, amely egyre többeknek okoz komoly egészségügyi panaszokat. A szakértők szerint ráadásul idén a pollenszint kimondottan magas lehet. Kazincbarcika Város Önkormányzata azért is különösen nagy hangsúlyt helyez a folyamatos fűnyírásra, hogy megkönnyítse az allergiától szenvedők életét.

Szaporodó rollerbalesetek Kazincbarcikán — Mi a megoldás?

Dátum: 2025. aug 10. 14:00

Dr. Rácz Tamás, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy tart attól, hogy a rollerbalesetek száma tovább nőhet városunkban. Félelmét egy legutóbbi eset igazolta.

Napközis olvasótábor — élmény a gyereknek, támasz a szülőnek

Dátum: 2025. aug 10. 10:08

Az Egressy Béni Városi Könyvtár idén is megrendezi két turnusban a már hagyományos nyári napközis olvasótáborát, főleg alsó tagozatosok számára, de több korosztályt is bevonva. A szervezők a könyvtári ismeretek megszilárdításán és a közös olvasáson túl többek között író-olvasó találkozót és kreatív foglalkozásokat is tartanak a résztvevő gyerekeknek.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán


Dátum: 2025. aug 08. 14:00

Kazincbarcikán augusztus 11-én földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezés napnyugta utáni időszakban történik, tartaléknapok: augusztus 12-13.

KolorTV élőben

Programajánló

Lélekportrék - Bandzsók István festőművész kiállítása

GinGin Art Cafe

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk