https://kolorline.hu/A különleges bodza - Recepttel

A különleges bodza - Recepttel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Évszázadok óta ismerik az emberek a bodzát és sokféleképpen hasznosítják. Egyes területeken legendák születnek arról, hogy Krisztus keresztfáját bodzából ácsolták és Júdás bodzafára akasztotta fel magát.

A bodza az egész földön megtalálható, terebélyes bokorrá vagy kis fává fejlődik. Nagy, tányérszerű, fehér virágzatai május - júliusban nyílnak és kellemes, jellegzetes illatúak. A tápanyagokban bővelkedő, nyirkos talajokon érzi magát legjobban. A szárazságot is elviseli, sőt a városok szennyezett levegője se árt neki, ezért találkozhatunk vele mindenhol.

A májusban és júniusban nyíló virágokból, szörpöt főzhetünk, sőt bármilyen furcsa, sütve is fogyaszthatjuk. Elterjedt szokás volt, hogy a virágzatot palacsintatésztába mártva sütötték meg.

Gyakran mondjuk, hogy fűben – fában orvosság. Igaz ez erre a növényre is, hiszen szárított virágjából teát főzhetünk és azt székrekedés ellen alkalmazhatjuk. Meghűlésre és köhögésre is kiválóan alkalmas, és ne feledkezzünk megvértisztító hatásáról sem.  Manapság is gyűjtik a virágokat, amelyekből kellemes, szénsavas üdítő ital készül. Az érett bogyók jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, folsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezért fogyasszuk egészséggel. Fontos azonban ügyelni arra, hogy forgalmas út vagy szennyezett területről ne szedjük a virágját és bogyóját.

A bodza minden más része a virágján és bogyóján kívül MÉRGEZŐ, ezért a zöld részeket ne fogyasszuk semmiképp!


Bodzavirág palacsintatésztában


Hozzávalók / 4 adag

  • 5 dkg rizsliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rozsliszt
  • 3 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek nádcukor (vagy gyümölcscukor)
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 dl szójatej (vagy rizstej)
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés

  • A bodzavirágokat megmossuk (ne sokáig áztassuk).
  • A cukrot, sót és a liszteket összekeverjük, felöntjük a szójatejjel, az olajjal, majd adagokban az ásványvízzel, elkeverjük a szokásos palacsintatészta állagúra.
  • A bodzavirágot a tésztába mártjuk, majd palacsintasütőben forró (kevés) olajban kisütjük, meg is lehet fordítani a száránál fogva.
  • A maradék tésztából süthetünk normál palacsintát is. 

Forrás: nosalty.hu;balintgazda.hu

További híreink

Együttműködés a háromszoros olimpiai bajnokkal — Szécsi Zoltán sportszakmai megállapodást kötött a Delfin Vízisport Klubbal

Dátum: 2025. máj 10. 20:20

Sportszakmai együttműködési megállapodást kötött a KSK Delfin Vízisport Klubbal Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Elismerések futótüze a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság számára

Dátum: 2025. máj 09. 16:33

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlést tartott a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián világnapján. A Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot is meghívták a kitüntett alkalomra, amelyen az állományuk négy kollégája elismerésben részesült.

Barcika sportcsillagai — ünnepélyes sportdíjátadó az Egressy Béni Művelődési Központban

Dátum: 2025. máj 09. 13:10

Május 6-án a felújított Egressy Béni Művelődési Központ adott otthont Kazincbarcika egyik legjelentősebb sporteseményének, a Barcika sportcsillagai díjátadó gálának. A magyar sport napja alkalmából szervezett ünnepségen a város sportéletének legjobbjai, tehetséges utánpótlás-sportolói, edzői és sportvezetői gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék az elmúlt év kiemelkedő eredményeit, sikereit és példamutató teljesítményeit.

„Az érfestéstől az imaginációig” — Stark István különleges kiállítása a Mezeyben

Dátum: 2025. máj 08. 07:04

Május harmadik hetéig látható Stark István festő- és grafikusművész kiállítása a Mezey István Művészeti Központban, az „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat negyedik megállójaként. Az országos és nemzetközi hírű alkotók pályájának gyümölcsét kínáló tárlatszéria ezúttal a sokat látott és láttatott művész legutolsó — nagy tudáson és mesteri technikán alapuló — korszakát mutatja be a falakon.

KolorTV élőben

Programajánló

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk