https://kolorline.hu/Mit tudunk a hársról? - Recept melléklettel

Mit tudunk a hársról? - Recept melléklettel

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A virágjaiból főzött tea évszázadok óta a népi gyógyászat által használt, orvosok által is javasolt gyógyitalok közé tartozik.

A hársvirágot most, a teljes virágzás ideje alatt kell begyűjteni, pontosabban akkor, mikor a virágok hétharmada ki van nyílva a többi pedig feslik.

A korábban vagy későbbiekben begyűjtött virág kisebb értéket képvisel, mivel kevesebb a hatóanyagtaralma.

A hársfa virágjából főzött tea több mindenre is gyógyírja a szervezetnek. Meghűléses megbetegedésnél izzasztó hatású, csillapítja a köhögést, köptető, toroköblítő.
Kiváló nyugtató hatása van, ezért esti italnak kiváló. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.
Ha szedjük a hárst, ügyeljünk arra, hogy ne törjük le az ágakat, hiszen a következő évi termést tehetjük vele tönkre! Ügyeljünk még arra is, hogy olyan helyről gyűjtsük be a virágokat, ami szennyezetlen.


Hozzávalók


* 30 g ökörfarkkóró
* 20 g hársfavirág
* 20 g lándzsás útifűlevél
* 20 g őrölt édeskömény
* 10 g kankalingyökér
* 10 g papsajtlevél

Keverjük össze a felsorolt gyógynövényeket egy széles szájú kancsóban, majd 2 evőkanálnyi keveréket 1 liter vízzel forrázzuk le. Áztassuk 15 percig, majd szűrjük le, és mézzel ízesítve kortyolgassuk el az egész napra elosztva.

Levele izzasztó hatású, a fatestből készült faszénnel emésztési problémákat kezelnek, (Carbo medicinalis vegetalis, Carbo tiliae), illetve külsőleg gyulladt, ödémás területeket kezelésében használják. A növény farészét (Tiliae lignum) vérnyomáscsökkentőként, máj és epe megbetegedésekben, laza kötőszöveti gyulladás (cellulitis), reumatikus bántalmak, köszvényesetén is használják. Korábban a kérget eltört vagy meggörbült végtagok sebészeti rögzítésére használták. Termésében kb. 60 % zsíros olaj van, mely az olívaolajhoz hasonló összetételű, különlegességnek számít.

 

Forrás: balingazda.hu

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk