https://kolorline.hu/Tények és tévhitek – mindent az egészségről

Tények és tévhitek – mindent az egészségről

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2018-ban két szakembert - dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető és Tóth Eszter referens - bízott meg azzal, hogy elkészítsék városunk első egészségtervét.

A dokumentum átfogó képet ad Kazincbarcika egészségügyi helyzetéről, így kiderül benne többek között az, hogy mely betegségek a leggyakoribbak városunkban: az országos adatokhoz hasonlóan az első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések, a másodikon a mozgásszervi problémák, a harmadikon pedig az emésztőszervi megbetegedések állnak.

A fent említettek kialakulásához nagyban hozzájárul az egészségtelen életmód: elsősorban a kevés mozgás, dohányzás, helytelen táplálkozás, valamint az alkoholfogyasztás. Azonban állapotunkat nem csak ezen tényezők befolyásolják: a stressz, a társadalmi státuszunk, az életkor, a nem, illetve, hogy milyen földrajzi területen élünk mind-mind hatással van szervezetünkre.
 


Hogyan őrizzük meg egészségünket? Milyen gyakran járjunk szűrésekre? Mikor menjünk orvoshoz? Milyen problémákkal foglalkozik a háziorvos? Mi az, amivel már tovább küldenek minket egy szakorvoshoz? – a következő hetekben többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ cikksorozatunkból, melyben dr. Halász József háziorvost kérdeztük.


 


- Vegyünk egy hétköznapi hölgyet, aki a konyhában dolgozik. Elvágja az ujját, nagyon vérzik. Mit tegyen, hová forduljon?

- Ha nagyon vérzik nyilvánvalóan orvoshoz kell fordulnia. Ha vénás vérzése van - tehát masszív vérzésről van szó - akkor legjobb, hogyha valamilyen anyaggal átköti ezt a területet. Ha délelőtt, illetve délután fél háromig történik a baleset, akkor a sérült el tud menni a sebészetre. Ez egy szabad szakrendelő, tehát bárki bemehet a megfelelő sebészeti problémájával, a sebészek el fogják látni. Ha a beteg kicsúszott az időből, a nagy sérüléseket Miskolcon látják el. Ide két opció van bejutni: ha járóképes akkor bemegy kocsival/busszal, ha azonban súlyos a vérzés/sérülés, akkor mentőt kell hívni. A mentősök helyszínen el tudják látni a sérülést, ezután pedig az illető bekerül a kórházba.
Az apró-cseprő sérülést saját magunk is el tudjuk látni: ha van otthon egészségügyi dobozunk, akkor egy pólyát/gézt/vattát a sebre ragasztva lehet, hogy elég is. Persze ha nem tudja az illető, hogy mit tegyen, bemehet a háziorvoshoz/ügyeletre is, és ott vagy a nővér, vagy az orvos tanácsot ad, hogy hogyan tovább.

- Hetek óta fennálló problémánk van: fáj a bokánk, lábunk, vagy hátunk. Kihez érdemes elsőként fordulni: háziorvoshoz, vagy inkább egyből a kórházban kopogtassunk, és onnan induljunk el? Mi a legegyszerűbb mód arra, hogy a problémát felderítsék?

- Először mindenképp a háziorvost kell felkeresni, mert hiába megyünk a kórházba, az ezzel foglalkozó reumatológia, ortopédia, mozgásszervi rehabilitáció beutalóköteles rendelések. Ez azt jelenti, hogy csak úgy az utcáról nem fognak fogadni minket. Tehát a problémánkkal keressük fel a háziorvost, és ha muszáj, ő a megfelelő irányba be fog utalni. Ha nem, helyben orvosolja a problémát: általában tablettákkal, pihentetéssel javulnak a tünetek. Azonban, ha nem így történik, akkor beutalóval a szakrendelőben továbbkezelik. Nagyon fontos: ezekkel a problémákkal – ha nem eget rengető – először a háziorvost kell megkeresni!

- Egy háziorvos milyen problémákkal tud foglalkozni, meddig tart az ún. hatásköre, és mi az, amivel már tovább küldi a beteget?

- A sebészeti problémáknál - ha nagyobb felületű a sérülés, vagy steril ellátást igényel, akkor mindenképpen sebészetre kell irányítani, apró sérülést átkötünk a háziorvosi rendelőben is.
A megfázások nagy része még otthon is jól kezelhető: ha van egy kis lázunk, hőemelkedésünk nem kell rögtön rohanni a rendelőbe, hanem nyugodtan egy-két napig pihenjünk, lázcsillapítóval, fájdalomcsillapítóval és vitaminokkal csökkentsük a tüneteket. Azonban, ha erősödnek a panaszok keressük fel orvosunkat, ha pedig ezt követően súlyosbodik a probléma, tehát például, ha nagyon erős, hosszantartó köhögésről van szó, akkor a háziorvos továbbküldi a beteget a szakellátás felé.

További híreink

Forgalomkorlátozás a Rezeda utcában és környékén

Dátum: 2024. júl 16. 16:33

Munkálatok miatt számíthatnak az arra közlekedők kisebb volumenű forgalomkorlátozásra Kazincbarcika Alsóvárosi részén. A munkavégzés a nagyobb forgalmú útszakaszt nem, csak a Rezeda utcát és az ahhoz kapcsolódó mellékutcákat érinti.

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk