https://kolorline.hu/Örömteli várakozás

Örömteli várakozás

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Elérkezett az adventi időszak, mely a keresztény világban a karácsonyra való felkészülésről szól.


Fotók: Kovács Loretta

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az ünnep a karácsony - december 25. - előtti negyedik vasárnappal, más megfogalmazás szerint a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart. Ez a „szent időszak” a Jézus születésére való várakozás, az öröm, a remény, a hit és a szeretet ideje. Ezt a négy fogalmat szimbolizálja az adventi koszorú négy gyertyája is. Bár manapság a koszorúk egyre kreatívabbak, mindinkább háttérbe szorítva a liturgikus szokásokat, a katolikus hagyomány szerint eredetileg a gyertyák színe a bűnbánatot jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, mely az öröm színét szimbolizáló rózsaszín. A tradicionális kör alakú adventi koszorú szintén mély mondanivalót hordoz, mégpedig a Boldogasszony ölelését jelenti. Ezoterikus szempontból pedig a lélek belső egyensúlyát, az egység érzését. A klasszikus elrendezésben az egymással szembenálló gyertyák egy keresztet alkotnak, mely a Teremtő kiáradó fénye, és egyértelműen Jézushoz és az ő tanításaihoz köthető. A kör és a kereszt az Egység, a Teremtés és a Mindenható hármasa.


A gyermekek körében oly népszerű adventi naptár készítésének szokását pedig egy leleményes német édesanyának köszönhetjük. A 20. század legelején, karácsony előtt néhány héttel a Gerhard nevű kisfiú rendre nyaggatta édesanyját az ajándékokért. Anyukája egy játékot eszelt ki a türelmetlen fiúcskának. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Felnőve Gerhard Lang szerkesztette meg a ma ismert ablakos változatot, amely huszonnégy csokoládét, vagy cukorkát rejt magába. Idén az utolsó gyertya december 23-án lobban fel. A következő svéd népdal néhány sorával kívánunk kellemes ünnepre hangolódást: „Karácsony ünnepén mindenhol gyertya ég, békesség jelképe a gyertyaláng. Mindennap gyújtsatok gyertyákat, emberek, égjen a gyertyaláng mindenhol már.”

 

 

További híreink

Elmélet és gyakorlat, Fizikaverseny a Szaléziban

Dátum: 2019. febr 22. 17:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincnegyedik alkalommal rendezte meg a Nagy László Fizikaversenyt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gimnazisták részére.

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell”

Dátum: 2019. febr 22. 16:30

III. Senior Sportkavalkád a Don Bosco Sportcsarnokban

Stabil, feszes és felelősségteljes gazdálkodásra lesz szükség 2019-ben is

Dátum: 2019. febr 22. 15:11

Február 14-én, közel három­órás testületi ülésen tárgyalta Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az idei költségvetést. A több mint 120 oldalas, részletes testületi anyagban egyértelműen látszik, hogy a megközelítőleg 2.6 milliárd forintos kormányzati elvonások ellenére stabil lábakon áll a város.

A kicsik és az idősek is farsangoltak

Dátum: 2019. febr 22. 15:04

A héten tovább folytatódtak a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ intézményeiben a farsangi mulatságok. A jeles alkalom kapcsán ezúttal az I.sz. Bölcsibe és az Időskorúak Gondozóházába is jelmezbe bújtak a kicsik és az idősek is.

Programajánló

Amerre még nem jártunk

Tardona

Szezon első motorozása

Dédestapolcsány

Szécsi Pál emlékkoncert Nőnap alkalmából!

Sajószentpéter

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk