https://kolorline.hu/Örömteli várakozás

Örömteli várakozás

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Elérkezett az adventi időszak, mely a keresztény világban a karácsonyra való felkészülésről szól.


Fotók: Kovács Loretta

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az ünnep a karácsony - december 25. - előtti negyedik vasárnappal, más megfogalmazás szerint a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart. Ez a „szent időszak” a Jézus születésére való várakozás, az öröm, a remény, a hit és a szeretet ideje. Ezt a négy fogalmat szimbolizálja az adventi koszorú négy gyertyája is. Bár manapság a koszorúk egyre kreatívabbak, mindinkább háttérbe szorítva a liturgikus szokásokat, a katolikus hagyomány szerint eredetileg a gyertyák színe a bűnbánatot jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, mely az öröm színét szimbolizáló rózsaszín. A tradicionális kör alakú adventi koszorú szintén mély mondanivalót hordoz, mégpedig a Boldogasszony ölelését jelenti. Ezoterikus szempontból pedig a lélek belső egyensúlyát, az egység érzését. A klasszikus elrendezésben az egymással szembenálló gyertyák egy keresztet alkotnak, mely a Teremtő kiáradó fénye, és egyértelműen Jézushoz és az ő tanításaihoz köthető. A kör és a kereszt az Egység, a Teremtés és a Mindenható hármasa.


A gyermekek körében oly népszerű adventi naptár készítésének szokását pedig egy leleményes német édesanyának köszönhetjük. A 20. század legelején, karácsony előtt néhány héttel a Gerhard nevű kisfiú rendre nyaggatta édesanyját az ajándékokért. Anyukája egy játékot eszelt ki a türelmetlen fiúcskának. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Felnőve Gerhard Lang szerkesztette meg a ma ismert ablakos változatot, amely huszonnégy csokoládét, vagy cukorkát rejt magába. Idén az utolsó gyertya december 23-án lobban fel. A következő svéd népdal néhány sorával kívánunk kellemes ünnepre hangolódást: „Karácsony ünnepén mindenhol gyertya ég, békesség jelképe a gyertyaláng. Mindennap gyújtsatok gyertyákat, emberek, égjen a gyertyaláng mindenhol már.”

 

 

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk