https://kolorline.hu/Örömteli várakozás

Örömteli várakozás

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Elérkezett az adventi időszak, mely a keresztény világban a karácsonyra való felkészülésről szól.


Fotók: Kovács Loretta

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az ünnep a karácsony - december 25. - előtti negyedik vasárnappal, más megfogalmazás szerint a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart. Ez a „szent időszak” a Jézus születésére való várakozás, az öröm, a remény, a hit és a szeretet ideje. Ezt a négy fogalmat szimbolizálja az adventi koszorú négy gyertyája is. Bár manapság a koszorúk egyre kreatívabbak, mindinkább háttérbe szorítva a liturgikus szokásokat, a katolikus hagyomány szerint eredetileg a gyertyák színe a bűnbánatot jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, mely az öröm színét szimbolizáló rózsaszín. A tradicionális kör alakú adventi koszorú szintén mély mondanivalót hordoz, mégpedig a Boldogasszony ölelését jelenti. Ezoterikus szempontból pedig a lélek belső egyensúlyát, az egység érzését. A klasszikus elrendezésben az egymással szembenálló gyertyák egy keresztet alkotnak, mely a Teremtő kiáradó fénye, és egyértelműen Jézushoz és az ő tanításaihoz köthető. A kör és a kereszt az Egység, a Teremtés és a Mindenható hármasa.


A gyermekek körében oly népszerű adventi naptár készítésének szokását pedig egy leleményes német édesanyának köszönhetjük. A 20. század legelején, karácsony előtt néhány héttel a Gerhard nevű kisfiú rendre nyaggatta édesanyját az ajándékokért. Anyukája egy játékot eszelt ki a türelmetlen fiúcskának. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Felnőve Gerhard Lang szerkesztette meg a ma ismert ablakos változatot, amely huszonnégy csokoládét, vagy cukorkát rejt magába. Idén az utolsó gyertya december 23-án lobban fel. A következő svéd népdal néhány sorával kívánunk kellemes ünnepre hangolódást: „Karácsony ünnepén mindenhol gyertya ég, békesség jelképe a gyertyaláng. Mindennap gyújtsatok gyertyákat, emberek, égjen a gyertyaláng mindenhol már.”

 

 

További híreink

Nemzetközi judo verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2018. dec 12. 11:10

Kazincbarcikán immár IV. alkalommal került megrendezett Judo Csillagok – Mikulás kupa.

Megújult az imolai református templom

Dátum: 2018. dec 12. 11:06

Új külsővel várja a híveket az imolai református templom

A karácsonyi házikó

Dátum: 2018. dec 11. 17:40

Adni jó!

Ismét szalagot tűztek a középiskolások

Dátum: 2018. dec 11. 14:05

Felavatták iskoláik szalagját a kazincbarcikai középiskolások december 7-én. Két iskolában is ünnepséget tartottak a városban péntek este.

Programajánló

Édes karácsony! Süteménysütő verseny

Kazincbarcika

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk