KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Újévi macskajaj kalauz

Újévi macskajaj kalauz

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Különösen ilyenkor ünnepek környékén mindenkivel előfordul néha, hogy a kicsit többet iszik a kelleténél és annyira felönt a garatra, hogy másnap felteszi magának a kérdést az ember, hogy valóban megérte a tegnap esti iszogatás a reggeli macskajaj. Az ilyenkor szokásos „soha többet nem iszom” érzés és a lelkünkbe furakodó mardosó bűntudat énünk teljesen természetes reakciója az alkohol okozta mérgezési tünetekre.

Bár alapvetően minden felnőtt ismeri az érzést, és a „macskajaj” magától is elmúlik egy pár nap elteltével, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi okozza a másnaposság fizikai tüneteit. A lelki tünetek mellett a fizikai tünetek is egész súlyosak lehetnek, hiszen a test kiszáradása és a fáradtság mellett, leesik a vércukorszintünk, a májunk és vesénk pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy minél hamarabb megszabaduljon az előzőleg felhalmozódott mérgező anyagoktól, miközben az emésztőszerveink is a fejfájás is folyamatosan kínoznak minket.

Kerüljük a kávét

Bár egy végig szórakozott és homályos emlékekbe vesző éjszaka után felkelve, sokak első gondolata az, hogy azonnal igyanak egy kávét, ez korántsem annyira jó ötlet, mint amennyire hirtelenjében tűnik. A koffein és ezáltal a kávé ugyanis további vizet von el a szervezettől, tehát dehidratál, ezzel is növelve a kiszáradás kockázatát, ami éppen hogy fokozza a másnap tüneteit, amit enyhíteni szeretnénk. Célszerűbb inkább teát, vagy limonádét inni, amivel hozzájárulhatunk a megcsappant vitaminszint pótlásához.

Pótoljuk a vitaminokat

Mivel az előző esti iszogatással komolyan megterheltük a szervezetünket, különösen a vesénket és májunkat, elég jó ötletnek tűnik, hogy a méregtelenítéssel egyidőben pótoljuk az ilyenkor nagy mértékben csökkenő vitaminháztartásunk készleteit. Szinte bármilyen multivitaminnal, vagy otthon található vízben oldódó vitaminnal jó eredményeket érhetünk el, de ha van bármilyen pezsgőtabletta otthon az is segíthet a tüneteken, hogy egy esetlegesen frissen facsart narancs levét felhajtjuk.

Együnk!

Az evés talán az utolsó dolog, amire a másnapos gyomorral ébredő ember fiának eszébe jutna egy kiadós tivornya után, de mindenképpen megfontolandó, hogy bármennyire is nehezünkre esik, de szilárd táplálékot vegyünk magunkhoz. A testünk ilyenkor leginkább az ásványi anyagokban dús, protein gazdag anyagokat díjazza, de először csak egy kis nassolni valóval kezdjünk, mint keksz vagy ropi, esetleg egy kifli, aztán jöhetnek a kiadósabb darabok, mint mondjuk a húsleves, vagy ha képesek vagyunk rá, a gyorséttermi kaják. Egy gyros, vagy hamburger elfogyasztása ilyenkor igazi kihívás lehet, tehát ügyeljünk a határainkra, de ha lemegy, akkor már félúton vagyunk a siker felé.

 

Végezzünk testmozgást, zuhanyozzunk egyet

Miután az ember kialudta magát és nagyjából kezelte a komolyabb intoxikációs tüneteket, nem rossz ötlet, ha az ember átmozgatja egy kicsit a testét. Persze nem valami komoly testépítő edzésre kell ilyenkor gondolni, de bármennyire is nehezére esik az embernek, egy 20 perces kocogás beindíthatja azokat a folyamatokat, melyek átbillentik testünk fiziológia folyamatait a pozitív tartományba. Ha ez nem megy, akkor egy hideg-meleg vízzel váltott frissítő zuhannyal is sokat segíthetünk állapotunkon. 

Hétköznapi kémia - Házipatika

Ha még továbbra is kínoz minket a fejfájás és egyéb tünetek, amik elviselhetetlenné teszik a másnapot, végső megoldásként még mindig ott vannak a patikában recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, amik némi kockázat és nem várt mellékhatással fűszerezve, de enyhíthetik a lét fájdalmát. A mostanában népszerű ibuprofén hatóanyagú készítményekkel azonban vigyázni kell, mivel az alkohol felerősítheti az amúgy sem lekicsinylendő mellékhatásaikat, akár még gyomorvérzést is okozhatnak. Ugyanígy nem túl szerencsés az aszpirin alkalmazása sem, ami alkohollal kombinálva vérhígító hatásával megkeserítheti az ember életét.

Kutyaharapást szőrivel

Ha pedig már minden megoldási módszeren túl vagyunk és továbbra is kínoz minket a másnap, legvégső esetben még mindig fordulhatunk a legkevésbé szerencsés, de ugyanakkor beton biztos népi módszerhez, azaz „gyógyíthatjuk a kutyaharapást szőrivel”. És bár az alkoholos italok további fogyasztási valóban csökkentheti a másnaposság tüneteit, nagyon könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ekkor azonban a következő nap kezdhetjük az egészet elölről. Ha azonban mégis úgy döntenénk, hogy némi alkohollal oldanánk a másnaposság tüneteit, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy bármilyen csábítóan hangzik is tölteni a nappaliban talált félig teli üveg pálinkából egy nagyobb kupicát, inkább long drinkekkel vagy esetlegesen sörrel próbáljuk meg ezt, és mindenképpen vegyünk magunkhoz előtte valami szilárd táplálékot!

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk