https://kolorline.hu/Újévi macskajaj kalauz

Újévi macskajaj kalauz

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Különösen ilyenkor ünnepek környékén mindenkivel előfordul néha, hogy a kicsit többet iszik a kelleténél és annyira felönt a garatra, hogy másnap felteszi magának a kérdést az ember, hogy valóban megérte a tegnap esti iszogatás a reggeli macskajaj. Az ilyenkor szokásos „soha többet nem iszom” érzés és a lelkünkbe furakodó mardosó bűntudat énünk teljesen természetes reakciója az alkohol okozta mérgezési tünetekre.

Bár alapvetően minden felnőtt ismeri az érzést, és a „macskajaj” magától is elmúlik egy pár nap elteltével, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi okozza a másnaposság fizikai tüneteit. A lelki tünetek mellett a fizikai tünetek is egész súlyosak lehetnek, hiszen a test kiszáradása és a fáradtság mellett, leesik a vércukorszintünk, a májunk és vesénk pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy minél hamarabb megszabaduljon az előzőleg felhalmozódott mérgező anyagoktól, miközben az emésztőszerveink is a fejfájás is folyamatosan kínoznak minket.

Kerüljük a kávét

Bár egy végig szórakozott és homályos emlékekbe vesző éjszaka után felkelve, sokak első gondolata az, hogy azonnal igyanak egy kávét, ez korántsem annyira jó ötlet, mint amennyire hirtelenjében tűnik. A koffein és ezáltal a kávé ugyanis további vizet von el a szervezettől, tehát dehidratál, ezzel is növelve a kiszáradás kockázatát, ami éppen hogy fokozza a másnap tüneteit, amit enyhíteni szeretnénk. Célszerűbb inkább teát, vagy limonádét inni, amivel hozzájárulhatunk a megcsappant vitaminszint pótlásához.

Pótoljuk a vitaminokat

Mivel az előző esti iszogatással komolyan megterheltük a szervezetünket, különösen a vesénket és májunkat, elég jó ötletnek tűnik, hogy a méregtelenítéssel egyidőben pótoljuk az ilyenkor nagy mértékben csökkenő vitaminháztartásunk készleteit. Szinte bármilyen multivitaminnal, vagy otthon található vízben oldódó vitaminnal jó eredményeket érhetünk el, de ha van bármilyen pezsgőtabletta otthon az is segíthet a tüneteken, hogy egy esetlegesen frissen facsart narancs levét felhajtjuk.

Együnk!

Az evés talán az utolsó dolog, amire a másnapos gyomorral ébredő ember fiának eszébe jutna egy kiadós tivornya után, de mindenképpen megfontolandó, hogy bármennyire is nehezünkre esik, de szilárd táplálékot vegyünk magunkhoz. A testünk ilyenkor leginkább az ásványi anyagokban dús, protein gazdag anyagokat díjazza, de először csak egy kis nassolni valóval kezdjünk, mint keksz vagy ropi, esetleg egy kifli, aztán jöhetnek a kiadósabb darabok, mint mondjuk a húsleves, vagy ha képesek vagyunk rá, a gyorséttermi kaják. Egy gyros, vagy hamburger elfogyasztása ilyenkor igazi kihívás lehet, tehát ügyeljünk a határainkra, de ha lemegy, akkor már félúton vagyunk a siker felé.

 

Végezzünk testmozgást, zuhanyozzunk egyet

Miután az ember kialudta magát és nagyjából kezelte a komolyabb intoxikációs tüneteket, nem rossz ötlet, ha az ember átmozgatja egy kicsit a testét. Persze nem valami komoly testépítő edzésre kell ilyenkor gondolni, de bármennyire is nehezére esik az embernek, egy 20 perces kocogás beindíthatja azokat a folyamatokat, melyek átbillentik testünk fiziológia folyamatait a pozitív tartományba. Ha ez nem megy, akkor egy hideg-meleg vízzel váltott frissítő zuhannyal is sokat segíthetünk állapotunkon. 

Hétköznapi kémia - Házipatika

Ha még továbbra is kínoz minket a fejfájás és egyéb tünetek, amik elviselhetetlenné teszik a másnapot, végső megoldásként még mindig ott vannak a patikában recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, amik némi kockázat és nem várt mellékhatással fűszerezve, de enyhíthetik a lét fájdalmát. A mostanában népszerű ibuprofén hatóanyagú készítményekkel azonban vigyázni kell, mivel az alkohol felerősítheti az amúgy sem lekicsinylendő mellékhatásaikat, akár még gyomorvérzést is okozhatnak. Ugyanígy nem túl szerencsés az aszpirin alkalmazása sem, ami alkohollal kombinálva vérhígító hatásával megkeserítheti az ember életét.

Kutyaharapást szőrivel

Ha pedig már minden megoldási módszeren túl vagyunk és továbbra is kínoz minket a másnap, legvégső esetben még mindig fordulhatunk a legkevésbé szerencsés, de ugyanakkor beton biztos népi módszerhez, azaz „gyógyíthatjuk a kutyaharapást szőrivel”. És bár az alkoholos italok további fogyasztási valóban csökkentheti a másnaposság tüneteit, nagyon könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ekkor azonban a következő nap kezdhetjük az egészet elölről. Ha azonban mégis úgy döntenénk, hogy némi alkohollal oldanánk a másnaposság tüneteit, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy bármilyen csábítóan hangzik is tölteni a nappaliban talált félig teli üveg pálinkából egy nagyobb kupicát, inkább long drinkekkel vagy esetlegesen sörrel próbáljuk meg ezt, és mindenképpen vegyünk magunkhoz előtte valami szilárd táplálékot!

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk