https://kolorline.hu/Apró trükkök az egészséges életmódhoz

Apró trükkök az egészséges életmódhoz

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az egészséges életmód nem a nagy változtatásokban és gesztusokban rejlik, hanem a folyamatosságban és a tudatosságban. Néhány apró trükk bevetésével, rendszeres alkalmazásával már jelentős javulást érhetsz el az életben.

Az alvás

Az elegendő és minőségi alvás szükséges a mindennapi élethez, hiszen ilyenkor pihen nem csak az elméd, de az egész szervezet is. Ha azonban nem elég pihentető, a nap folyamán nyűgös leszel és romlik a teljesítőképességed. Sajnos manapság az alvászavarok mindennapinak számítanak, aminek leginkább nem testi, hanem pszichés vagy pszichoszomatikus okai vannak. Éppen az ilyen problémák elkerülése érdekében tarts be néhány apró trükköt. Segítségükkel garantáltan jobb minőségű alvást érhetsz el. Először is az utolsó étkezést maximum 2 órával lefekvés előtt fogyaszd el, mivel a szervezetnek idő kell a megemésztésére. Ugyanilyen jelentősége van a megfelelő matracválasztásnak. A túl puha vagy a túl kemény matrac nem csak kényelmetlen, de a hátnak és a csigolyáknak is ártalmas. A helyiségben ne legyen túl meleg. A javasolt szobahőmérséklet 19 és 21 °C között van, és lefekvés előtt érdemes alaposan kiszellőztetni. Kapcsold ki a zavaró fényforrásokat, a szobát pedig sötétítsd be.

Aktív képernyőidő

Az élénk, kék fényű világítással rendelkező készülékek (telefon, tablet, TV, stb) a beállításból adódóan éberen tartják a használót. Ez abból adódik, hogy  leginkább a nappali fényre hasonlítanak, ezért a szervezet azt hiszi, nappal van és ébren kell lenni.  Éppen ezért érdemes bizonyos időpont után éjszakai szűrőt alkalmazni, ugyanis ezek fénye sárgás és kevésbé intenzív. Ez a megoldás kevésbé stimulálja az agyat, segíti a melatonin termelését, ami az elalvásban játszik nagy szerepet. Ha még a beállítás alkalmazása sem segít, próbálj meg egy új elalvási rutint kialakítani. Lefekvés előtt 1-2 órával kapcsolj ki minden készüléket, és csinálj valami testileg és lelkileg pihentető tevékenységet. Olvass egy jó könyvet, vegyél egy forró zuhanyt vagy hallgass kellemes zenét. Abban az esetben, ha nagyjából mindig ugyanazt a rutint végzed lefekvés előtt, az agy idővel ezt megszokja, és a tevékenységeket a lefekvéshez tudja kötni, így sokkal könnyebben fogsz tudni elaludni.

Vészhelyzetre: elsősegély készlet, poroltó

Sajnos bármikor történhet egy apró baleset, azonban a helyzet gyors és magabiztos kezelésével megakadályozhatóak a további  bonyodalmak. Éppen ezért mindig tarts kéznél egy elsősegély készletet és egy poroltót. Fontos, hogy ezek jól elérhető helyen legyenek, de kisgyerekek ne férhessenek hozzá. A doboz mindenképp tartalmazzon gumikesztyűt és és fertőtlenítőt, hiszen a leggyakoribb otthoni balesetek a vágások, horzsolások. Legyen benne  még ragtapasz, mull-lap vagy mullpólya és kötöző is. Az égési sérülések kezeléséhez kötelező az égési kötszer vagy az égési zselé. Ezen kívül néhány gyógyszert is tartalmazzon a doboz, mint például a fájdalom- és lázcsillapítót, égési sérülésre kenőcsöt, ízületi ficamra, duzzadásra való krémet. A komolyabb tűz elterjedése ellen tarts magadnál megfelelő poroltót, azonban nem mindegy, hogy melyiket milyen anyagra alkalmazod. Az A tűzosztály a szerves anyagok parázslására, lángolására vonatkozik (fa, papír, szén, stb). A B tűzosztály a cseppfolyós és folyékony dolgokra való, a C tűzosztály az éghető gázokra, míg a D tűzosztályt a fémek égésénél működik.

Rendszeres mozgás, reggeli nyújtógyakorlatok

A reggeli nyújtás csodákra képes. Segítségükkel még azok is energikusnak érezhetik magukat, akik számára a reggel nehezen indul meg, és csak nagy mennyiségű kávéval tudnak felébredni. A mozdulatsorok elvégzésével felpezsdül a vérkeringés, megindul az anyagcsere, így mentálisan fittebbnek érezheted magad. Bizonyos mozdulatokat még az ágyban ülve is elvégezhetsz. Az egyik leggyakoribb nyújtási technika az, amikor törökülésben összekulcsolod a kezeidet, és azokat tenyérrel a plafon felé emeled fel. Nem kell nagyon sokáig ebben a pózban maradnod, hiszen ha nem vigyázol, akár könnyen meghúzhatod valamelyik izmot, ízületet. Inkább végezd el többször, de tartson kevesebb ideig. A gyakorlatot továbbfejlesztheted azzal, ha a nyújtásból először az egyik, majd a másik irányba dőlsz meg. Ezt követően kelj fel az ágyból, és mozgasd át a nyakat, a vállakat és a lábakat is.

Kiegyensúlyozott étkezés

A kiegyensúlyozott étkezés nagyon sokszor a rossz időbeosztáson vagy a ténylegesen kevés időn csúszik el. Éppen ezért próbálj meg lehetőséget találni a napi teendők között, hogy aztán foglalkozhass az ételkészítéssel. Ha úgy jobban kijön, készíts elő fogásokat több napra. Pácolj be húst, amit aztán beteszel a fagyasztóba, és azokat csak gyorsan ki kell sütni.  Legyenek a hűtőben friss zöldségek, gyümölcsök és joghurt a desszertnek, nasinak.

Az egészséges életmód a megfelelő mentális állapotot és a szervezetet befolyásoló tényezőkön múlik. Ilyen az elegendő és pihentető alvás, a kiegyensúlyozott étkezés, az ébredés után elvégzett nyújtógyakorlatok, illetve a tudatos képernyőhasználat is

Juhász Anita

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk