https://kolorline.hu/Farsangi finomságok  – nem csak édesszájúaknak

Farsangi finomságok – nem csak édesszájúaknak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, azaz a farsang legalább annyira szól az ínycsiklandó ételekről, mint a beöltözésről, a tél elűzéséről, a maszkokról, valamint a mulatságokról. Az egy-másfél hónapon át tartó bálokon a hagyománykörhöz kapcsolódóan az embereknek elsősorban a fánk ugrik be klasszikus eledelként, azonban nem csak ez az egy étel köthető hozzá: számos hagyományos fogásunk van, amit bátran kipróbálhatunk idén.


Klasszikus fánk

Hozzávalók:
70 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg porcukor, 9 dkg olvasztott vaj, és 7 tojássárgája. A sütéshez olaj, a tálaláshoz pedig lekvár és persze porcukor.


Fotó: mindmegette.hu

Elkészítés: Cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval szépen eldolgozzuk, kigyúrjuk. Ha megvagyunk, letakarjuk, és száraz, langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd kicsit még gyúrunk rajta. Az elkészült tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd egy nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva pihentetjük 15-20 percet, majd forró olajban kisütjük. 
A kész fánkokat porcukorral meghintve, lekvárral a tetején tálaljuk. 

 

 


Savanyú becsinált leves

Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka, 2 sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1/4 zellergumó, 1 kis fej karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, ecet, só, őrölt fehérbors


Fotó: femina.hu

Elkészítés: A húst felkockázzuk, majd a zöldségféléket megtisztítjuk, szintén kockára vágjuk és felhasználásig hagyjuk a vízben. A petrezselyemzöldet szintén apróra vágjuk.
Egy közepes fazékban az olajon fehéredésig pirítjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel.
Amikor a hús félpuhára főtt, belerakjuk a zöldségféléket, a petrezselyemzöldet, és készre főzzük.
Ezután a levest lehúzzuk a tűzről, lassan belehabarjuk a tojássárgákkal elkevert tejfölt, végül ízlés szerint az ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.

 

 


Boros pecsenye

Hozzávalók: 50 dkg jó minőségű sertéscomb, két zsemle, 3 dl fehérbor, 10 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, egy tojás, egy tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 2 evőkanál olaj, egy csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só

Elkészítés: A gombát szeletekre vágjuk és megpároljuk olajban, majd a zsemléket beáztatjuk a fehérborba, alaposan kinyomkodjuk és összekeverjük a gombával, a párolt zöldségekkel és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Az egészet ledaráljuk és egy nagy tálban hozzáadjuk a tojást, ízesítjük szegfű- és fehérborssal, valamint ízlés szerint sóval és alaposan összedolgozzuk.
A húst felvágjuk négy részre és kiklopfoljuk, majd elosztjuk rajta a tölteléket és felgöngyöljük a húsokat. Egy kevés olajon pirosra sütjük, hozzáöntjük a bort, az egy deciliter paradicsomlevet és puhára pároljuk. Az elkészült húst felszeleteljük, köretnek remekül passzol hozzá a rizs vagy a párolt zöldség.

 

 


Konyakos kacsasült

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 10 dkg jó minőségű húsos szalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, fél dl konyak, 15 dkg kacsamáj, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, egy csokor petrezselyemzöld, 2 babérlevél, némi kakukkfű , só

Elkészítés: Tisztítás után a kacsát betesszük sülni a sütőbe. Közben egy kevés olajban megpirítjuk a kacsa aprólékát, a felnegyedelt vöröshagymát és a felkockázott szalonnát. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük a vörösborral, egy kevés vízzel és a fél deci konyakkal. Sóval, petrezselyemzölddel, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesítjük, majd felforraljuk, és 30-35 percig nagy lángon főzzük, mielőtt leszűrnénk. A kacsa máját is megpirítjuk egy kevés vajon, majd áttörjük és belekeverjük a leszűrt mártásba. A kacsát tálalás előtt daraboljuk és a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek krumpli püré vagy krokett ajánlott.

 

 


Farsangi részeges csirke

Hozzávalók: 1 közepes csirke, 10 dkg vaj, 3 dl száraz fehérbor, 20 dkg füstölt húsos szalonna, majoránna, őrölt bors, só

Elkészítés: A csirkét kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával és borssal, külsejét őrölt borssal fűszerezzük. Egy magasfalú tepsibe helyezzük, leöntjük a felolvasztott vajjal, aláöntjük a bort, majd fóliával letakarva pároljuk.
Amíg a csirke készül, a szalonnát megszabadítjuk bőrétől és vékonyra szeleteljük.
Amikor a csirke megpuhult, teljesen betakarjuk a szalonnaszeletekkel és ropogósra sütjük. Tálalás előtt a sültet ollóval feldaraboljuk és zelleres burgonyapürével tálaljuk.

 

 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk