https://kolorline.hu/Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hamarosan elkészül Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárló helye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Kolorfutás

Gyakorta találkozhatunk a közúti forgalomban elektromos kerékpárokkal, amelyeket főként az idősebb korosztály részesít előnyben. Az elektromos kerékpárt a vezető saját erejével vagy a kerékpárra szerelt, legfeljebb 300 Watt teljesítményű motorral hajta. Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak, ám azzal a kivétellel, hogy amennyiben a vezető a motort használja, úgy az alkohol fogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rá.

elektromos bicikli

Azok a járművek, melyeken a motor teljesítménye meghaladja a 300 Wattot, már segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így használatuk engedélyhez és bukósisak viseléséhez kötött.

Akkumulátoros kisautóval a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni. Gyalogos a járdán, gyalogúton vagy gyalog- és kerékpárúton közlekedhet. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig az úttest szélén – lakott területen kívül mindig, lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a baloldalon –, a járműforgalommal szemben közlekedhet.

roller

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a rollerek, a görkorcsolyák, a gördeszkák és különböző elektromos sporteszközök, például az elektromos rollerek. Ezen eszközök használói szintén gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk is.

A kézi vagy elektromos meghajtású kerekesszékkel közlekedők is gyalogosok. Ők az úttest jobb oldalán csak abban az esetben közlekedhetnek, ha az úton például járda, gyalogút, vagy kerékpárút nincs, vagy az a kerekesszékkel történő közlekedésre alkalmatlan.

kerekesszék

A kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhely előtt le kell szállniuk, és át kell tolniuk a kétkerekűt, hiszen a gépkocsivezetők arra vannak felkészülve, hogy a gyalogátkelőhelyet óránként 5-6 kilométeres sebességgel közlekedő gyalogosok közelítik meg, a kerékpáros azonban négyszer ilyen gyorsan is a gyalogátkelőhelyhez érhet. A gépkocsivezetők erre nem számítanak, és sokszor emiatt következnek be a balesetek.

 

Forrás: www.vaol.hu

 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk