https://kolorline.hu/Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hamarosan elkészül Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárló helye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Kolorfutás

Gyakorta találkozhatunk a közúti forgalomban elektromos kerékpárokkal, amelyeket főként az idősebb korosztály részesít előnyben. Az elektromos kerékpárt a vezető saját erejével vagy a kerékpárra szerelt, legfeljebb 300 Watt teljesítményű motorral hajta. Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak, ám azzal a kivétellel, hogy amennyiben a vezető a motort használja, úgy az alkohol fogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rá.

elektromos bicikli

Azok a járművek, melyeken a motor teljesítménye meghaladja a 300 Wattot, már segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így használatuk engedélyhez és bukósisak viseléséhez kötött.

Akkumulátoros kisautóval a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni. Gyalogos a járdán, gyalogúton vagy gyalog- és kerékpárúton közlekedhet. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig az úttest szélén – lakott területen kívül mindig, lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a baloldalon –, a járműforgalommal szemben közlekedhet.

roller

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a rollerek, a görkorcsolyák, a gördeszkák és különböző elektromos sporteszközök, például az elektromos rollerek. Ezen eszközök használói szintén gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk is.

A kézi vagy elektromos meghajtású kerekesszékkel közlekedők is gyalogosok. Ők az úttest jobb oldalán csak abban az esetben közlekedhetnek, ha az úton például járda, gyalogút, vagy kerékpárút nincs, vagy az a kerekesszékkel történő közlekedésre alkalmatlan.

kerekesszék

A kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhely előtt le kell szállniuk, és át kell tolniuk a kétkerekűt, hiszen a gépkocsivezetők arra vannak felkészülve, hogy a gyalogátkelőhelyet óránként 5-6 kilométeres sebességgel közlekedő gyalogosok közelítik meg, a kerékpáros azonban négyszer ilyen gyorsan is a gyalogátkelőhelyhez érhet. A gépkocsivezetők erre nem számítanak, és sokszor emiatt következnek be a balesetek.

 

Forrás: www.vaol.hu

 

További híreink

A háromszoros kupagyőztes Németh Szabolcs edzőként folytatja tovább

Dátum: 2019. máj 19. 13:50

A hatvankilencszeres magyar válogatott röplabdázó a Fatum-Nyíregyháza kispadján

Fiatal sakkosok a Mezeyben

Dátum: 2019. máj 18. 11:58

III. Kolorcity Open címmel egyéni és csapat utánpótlás sakkversenyt szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség és Kazincbarcika Város Önkormányzata május 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Figyelem! Csalók járják a várost - pénzt kérnek, radiátorcserét ígérnek

Dátum: 2019. máj 16. 13:58

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Kazincbarcikán zöld munkaruhában csalók járják a várost, akik szolgáltatónak adják ki magukat.

Elmaradt a pontszerzés

Dátum: 2019. máj 15. 15:29

A labdarúgó Merkantil Bank Liga NB II 37. fordulójában az ETO FC Győr együttesét látta vendégül a Kazincbarcika.

Programajánló

Kassai Thália Színház: A Montmartre-i ibolya

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Somodi-Hornyák Szilárd: "Porfogó" kiállítás

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk