https://kolorline.hu/Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Nem gurulhat gyalogos a bicikliúton

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hamarosan elkészül Kazincbarcikán a kerékpárút-hálózat utolsó szakasza is, így gyakorlatilag a város minden intézménye, nagyobb bevásárló helye megközelíthető lesz biciklivel. A biztonságos közlekedéshez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárúton haladók tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályokkal, illetve a gyalogosok is tudják, hogy az nem nekik van fenntartva. Érdemes tudni azt is, hogy ki minősül gyalogosnak.

Kolorfutás

Gyakorta találkozhatunk a közúti forgalomban elektromos kerékpárokkal, amelyeket főként az idősebb korosztály részesít előnyben. Az elektromos kerékpárt a vezető saját erejével vagy a kerékpárra szerelt, legfeljebb 300 Watt teljesítményű motorral hajta. Az elektromos kerékpárral közlekedőkre a kerékpárosokhoz kapcsolódó szabályok vonatkoznak, ám azzal a kivétellel, hogy amennyiben a vezető a motort használja, úgy az alkohol fogyasztás szempontjából zéró tolerancia vonatkozik rá.

elektromos bicikli

Azok a járművek, melyeken a motor teljesítménye meghaladja a 300 Wattot, már segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így használatuk engedélyhez és bukósisak viseléséhez kötött.

Akkumulátoros kisautóval a közúti forgalomban kizárólag a gyalogosok számára is megengedett helyen szabad részt venni. Gyalogos a járdán, gyalogúton vagy gyalog- és kerékpárúton közlekedhet. Ahol ezek nincsenek, ott a kerékpárúton vagy az útpadkán, ezek hiányában pedig az úttest szélén – lakott területen kívül mindig, lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a baloldalon –, a járműforgalommal szemben közlekedhet.

roller

A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendenek a rollerek, a görkorcsolyák, a gördeszkák és különböző elektromos sporteszközök, például az elektromos rollerek. Ezen eszközök használói szintén gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk is.

A kézi vagy elektromos meghajtású kerekesszékkel közlekedők is gyalogosok. Ők az úttest jobb oldalán csak abban az esetben közlekedhetnek, ha az úton például járda, gyalogút, vagy kerékpárút nincs, vagy az a kerekesszékkel történő közlekedésre alkalmatlan.

kerekesszék

A kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhely előtt le kell szállniuk, és át kell tolniuk a kétkerekűt, hiszen a gépkocsivezetők arra vannak felkészülve, hogy a gyalogátkelőhelyet óránként 5-6 kilométeres sebességgel közlekedő gyalogosok közelítik meg, a kerékpáros azonban négyszer ilyen gyorsan is a gyalogátkelőhelyhez érhet. A gépkocsivezetők erre nem számítanak, és sokszor emiatt következnek be a balesetek.

 

Forrás: www.vaol.hu

 

További híreink

Az utánpótlásé volt a főszerep

Dátum: 2019. márc 18. 11:28

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14,  /

Böjtöljünk: a megtisztulás és megújulás időszaka +receptek

Dátum: 2019. márc 17. 13:35

2019-ben március 6-án kezdődött a nagyböjt negyven napja, mely alatt - lemondva a zsíros-húsos fogásokról - lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendeződéshez.

Remekül szerepelt a Birkózó Szakosztály

Dátum: 2019. márc 17. 12:56

A Kemény Ferenc Sportcsarnok három szőnyege adott otthont március 16-án Egerben a 2019. évi diák II-es kötöttfogású országos bajnokságnak.

Női röplabda csapatot indít a Vegyész RC Kazincbarcika

Dátum: 2019. márc 14. 08:45

Megjelenik a női csapatok közt a Vegyész RC Kazincbarcika röplabdacsapata, hiszen ezentúl feltűnnek a leány csapatok is, az általános iskolás lányok edzője Veres István lesz.

Programajánló

Állásbörze az Északkal - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Kft. Tornacsarnoka - Kazincbarcika, Lini István tér 4.

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Hangszert a kézbe

Kazincbarcika

14. Vitézlő teljesítménytúra

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk