https://kolorline.hu/Hogyan vegyük fel a kesztyűt a tavaszi fáradtság ellen?

Hogyan vegyük fel a kesztyűt a tavaszi fáradtság ellen?

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A tavaszi beköszöntével, többé-kevésbé mindannyian megtapasztalhatjuk, hogy fáradékonyabbak és bágyadtabbak vagyunk a szokásosnál. A napsütés és a jó idő ellenére nehezebben tudjuk ellátni feladatainkat és dekoncentráltabbak vagyunk a szokásosnál. A jól ismert tüneteket többnyire tavaszi fáradtságként emlegetjük, de mit is jelent a kifejezés pontosan és mit tehetünk ellene?

Bár a közeledő kikelet és napsütés jópár embernél feledtetni tudja a tüneteket, de így vagy úgy, mindannyiunknak meg kell küzdenie az ismert jelenséggel. A fokozódó fejfájás és a megcsappanni látszó fizikai tartalékaink okozta rosszullét nem betegség ugyan, de olykor igencsak megviselheti a tél során tartalékait felélő szervezetünket. 

A tavaszi fáradtság a szervezet fiziológia reakciója a folyamatra, amely akárcsak a természet, a téli üzemmódról tavaszi üzemmódra áll át. Télen ugyanis, amikor kevesebb napfényhez jut a szervezet, a test felpörgeti a melatoninképződést, ami fokozott alvásigényhez vezet. A március közeledtével, ahogy megnyúlnak a napok több fény ér bennünket és ezzel párhuzamosan csökken a melatoninprodukció amely megborítja az alvás-ébrenlét szükségletünket szabályozó cirkadián ritmusunkat.

De mit tehetünk hogy jobban érezzük magunkat és minél hamarabb visszaálljon szervezetünk a normális üzemmódra?

A tudományos kutatások szerint két vitamin hiánya áll a tavaszi fáradtság kialakulásának hátterében. A téli időszakban általában kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk és a zsíros, energia dús táplálkozás miatt C-vitaminból a szükségesnél kevesebbet veszünk magunkhoz. Ez a vitamin többek között hozzájárul az érfalak és az íny épségéhez, segíti az izmok és az ínszalagok működését, valamint kiváló antioxidáns, azaz véd a szabad gyökök káros hatásai ellen. Nem árt tehát ügyelünk arra, hogy minél több citrus féle és rostokban gazdag táplálékot fogyasszunk ezekben a hetekben. 

A másik ilyen vitamin, a D-vitamin hiánya, amely a téli kevesebb napsütés és fokozott melatoninképződés miatt apad el tavaszra. Ezt a vitamint a szervezetünk is képes előállítani, igaz, ehhez napsütés és fedetlen bőrfelület szükséges, a nyári hónapokban 10-15 perc alatt képződik annyi belőle, amennyi elég a szervezet optimális működéséhez. A legkönnyebben a D-vitamin készleteinket, az abban gazdag tej és tejtermékek fogyasztásával tölthetjük fel. 

A joghurtfélék például értékes vitaminokat szolgáltatnak, könnyen emészthetők, és számos ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyek közt mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Végül, de nem utolsósorban, a tavaszi fáradtság megelőzésére vagy elűzésére a mozgás is kiválóan alkalmas. Szakértők szerint a legjobb minden nap körülbelül 30 percet eltölteni közepes intenzitású mozgással, amely hosszabb távon is jótékony hatású az egészségre.

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk