https://kolorline.hu/„Azt tehettem, amit szerettem”

„Azt tehettem, amit szerettem”

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika 65. születésnapja alkalmából azokat a lakókat kutattuk fel, akik a város születésének évében látták meg a napvilágot. Sorozatunkban Neszádeliné Kállai Mária mesélt az életéről.


Fotó: Kovács Loretta

Ön egyidős a várossal. Hogyan került Kazincbarcikára?

Hatvanöt év. Kimondani is soknak tűnik, egy emberöltőnyi idő, de a merengésből térjünk vissza a kérdésre. Nem vagyok tősgyökeres kazincbarcikai, bár most már annak vallom magam. Debrecenben születtem, nem sokkal később katonatiszt édesapámat Miskolcra helyezték, majd onnan Tardonára. Az első osztályt még Miskolcon végeztem, aztán negyedikig Tardonára jártam. A felső tagozatot már itt kezdtem a Központi Általános Iskolában, de az ingázás miatt igazán sem barcikai, sem tardonai nem voltam.

Hogyan látta a város fejlődését?

Tardonai kislányként nekem a Békeváros a csodát jelentette. Nagy dolognak tűnt, ha valaki a városba ment. Az iskolán kívül ritkán jutottunk be, gyógyszertárba, orvoshoz jöttünk. Ezerkilencszáhatvanöttől láttam növekedését, változását. Elsősorban úgy éltem meg, hogy munkalehetőséget adott. Olyan gyárak, üzemek épültek, hogy az ideérkezők el tudtak helyezkedni. Élhető város volt, s talán akkor volt a legélhetőbb, amikor a főiskola működött. A fiatalok városa, a szobrok városa volt. Számomra a fiatalságot jelentette az az időszak. Ha azt mondják, hogy költözzek el máshová, nem lett volna az a pénz, vagy kincs amiért elmentem volna. Itt voltak a barátok, az ismerősök, azok a fiatalok, akikkel a későbbiekben is tartottuk a kapcsolatot. Szerettem itt élni.

Egy falusi lány miként élte meg a tinédzser kort? Bejártak a városba szórakozni?

Mivel a városban este kezdődtek a programok, teljesen kimaradtam belőlük. Nekem a szórakozást a mozi jelentette, ha hallottuk, hogy jó filmet vetítenek, elmentünk. Igazából a sportban teljesedtem ki. A középiskolai sporttársakkal alakult ki egy szoros kapocs, mert ők voltak, akik elismertek, akik értékelték a teljesítményemet.

Férje Neszádeli Gyula bőr-és papírműves akkor már Kazincbarcikán élt. Hogyan ismerkedtek meg?

A szüleimtől azt tanultam, hogy a munka nem szégyen, ezért már középiskolásként egy hónap nyári munkát vállaltam. Osztálytársam édesanyja a Napfénnyel szemben lévő játékboltban dolgozott, s már az első év után én is oda kerültem. Egyszer megjelent egy fiatalember és a polcon lévő nagy maci után érdeklődött. Mondtam, látom, hogy jó magas, nem sokat kell lépnie a létrán, ha annyira érdekli vegye le magának. Gondolkodott, majd közölte, hogy annyira mégsem érdekli. Ebédidőben aztán ez a fiatalember megvárt, sőt másnap és harmadnap is. Tizenhat éves voltam, huszonkét évesen házasodtunk össze.

Milyen módon alakították itt az életüket?

Először is gondot jelentett a lakás. A közös életünket Gyula szüleinél kezdtük, egy 48 m2-es lakás kis­szobájában, ahová a nagyobb lányom született. Három év után kiutaltak volna nekünk egyet, amikor hallottuk, hogy a Fő téren az anyósomék melletti lakásból elköltöznek. Úgyhogy a mi kiutalt vadonatúj lakásunkat elcseréltük egy régi, felújítás nélkülire. Ide született a második gyermekünk. Én bölcsődében dolgoztam. Aztán a kazincbarcikai gyermeklétszám igencsak megcsappant a 80-as évek táján. Akkor már gondolkodtam a pályamódosításon.  Abban az időben már kézműves szakköröket vezettem, s elhatároztam, hogy ezen az úton indulok el. Beiratkoztam a felsőfokú népi játék és kismesterségek szakoktatóképzőbe. A bölcsődék összevonása után a BVK-s óvodában dolgoztam, amikor szakoktatót kerestek az Alpár Ignác Szakmunkásképzőbe, a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola elődjébe.  Így kerültem a középiskolába, mint textiles szakoktató. Bizonyos idő után nem vettek fel  textileseket, tehát ismét újra kellett gondolnom az életemet. Beiratkoztam a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karára, ahol rajz tanári és kommunikáció tanári diplomát szereztem.

Mennyire volt könnyebb a 70-es, 80-as években, mint a mostani fiataloknak?

Nekem rettenetesen tetszett, hogy a művelődési ház keretein belül öntevékeny klubok szerveződtek, ahol vetélkedők, táncos estek, valamint különböző színházi produkciók voltak. Nagyon jó közélet volt, mindenki ismert mindenkit, mindenkiről tudtuk, hogy mivel foglalkozik, miben jó.

Milyen közéleti szerepet vállaltak a férjével?

Igazából mi semmit sem akartunk vállalni, jött magától. A férjem a munkája kapcsán a közművelődésben, népművelőként dolgozott és természetes volt, ha program van, menni kell, neki ez a dolga. Aztán valahogy én is átnevelődtem, és együtt gondolkodtunk. A 80-as évek elején, amikor a játszóházi mozgalom elindult az én kis csapatommal megcsináltam kicsiben, azt, amit Gyula 100 gyerekkel.

Több csoportot is vezettek?

Igen, a Cimbora Gyermekklubot több éven keresztül vezette Gyula, majd én vittem tovább. A 80-as évek elejétől a Radnótiban csináltuk a kézműves kuckót, ahová vittük a gyerekeinket is. Természetes anyagokkal dolgoztunk, mint például az agyag.  Nyári táborokban kemencét építettünk és én kiégettem ezeket a munkákat. Azt próbáltuk megmutatni, hogy a természetben fellelhető dolgokból, kis anyagköltséggel mi mindent meg lehet csinálni.

Mit adott Önnek ez a város?

Nekem elsősorban azt a lehetőséget, hogy dolgozhattam, azt tehettem, amit szeretek és azt szívvel-lélekkel csinálhattam. Igaz már nyugdíjasként ,de még mindig tanítom a gyerekeket a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola képző és iparművészeti  tanszakán, felnőtteket pedig a Csipkeműhely Galériában a gömöri vert csipke  tervezésére és készítésére.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk