https://kolorline.hu/A leghíresebb paprikáink: a kalocsai és a szegedi

A leghíresebb paprikáink: a kalocsai és a szegedi

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Magyarország leginkább a gasztronómiája és borkultúrája miatt híres. A sok-sok finomság mellett az országban termesztett fűszerpaprika az egyik legjelentősebb termék. A termesztés mértéke szinte képes lefedni a hazai piacot, de ezenkívül még külföldre is exportálnak belőle. Két régió tűnik ki a magyarországi fűszerpaprikák közül: a szegedi és a kalocsai.

A paprika eredete és történelme

A paprikát a régi Magyarországon nem ismerték, és csak jóval később, a 16. században terjedt el. Ekkor még nem is feltétlenül zöldségként vagy fűszerként használták, hanem dísznövényként. Feltehetőleg Keletről, talán Törökországból származik, de nem lehet pontosan visszakövetni, miként érkezett be Magyarországra. Az a tény is nehezíti az eredetével kapcsolatos kutatásokat, hogy kezdetben nem így nevezték, ám ez a név is ismeretlen a kutatók számára. Idővel aztán dísznövényből konyhai funkciókat kezdett ellátni.

Azt feltételezik, hogy a köztudatban Wesselényi Ferenc gróf felesége, Széchy Mária honosította meg. Minden bizonnyal első termelői környezete a szegedi ferences kolostor lehetett, majd ezt követően jelent meg Spanyolországban és Kalocsán. Nagyjából ekkor fedezték fel, hogy az ilyen típusú paprika őrleményként is finom. Innentől már csak egy lépés volt, hogy az alföldi parasztság kikísérletezze a pörköltalapot. A 19. századi nemzeti öntudatra ébredés és a reformkor megjelenésével a magyar gasztronómia nagy hangsúlyt kapott, így a különböző gulyások, pörköltek és halászlevek receptjei sok szakácskönyvbe bekerültek és elterjedtek a köztudatban.

A szegedi paprika

A paprikával kapcsolatos kezdeti 16.-17. századi érdektelenséget felváltotta a 19. századi népszerűség és keresettség. Olyannyira elterjedtté a vált a magyar fűszerpaprika, hogy még az Egyesült Államokba is exportálták, ezzel Szeged világhírű várossá nőtte ki magát.

A szegedi paprikát először a szegedi ferences kolostorban termesztették. Ekkor még csak néhány család ellátására szolgált, azonban a reformkori mezőgazdasági fejlődéssel a paprika előállítása is sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Szeged környéke a Tisza völgye miatt kimondottan alkalmas a paprika termesztésére. Ez egyrészt a sok napsütésnek és a talajadottságoknak köszönhető, másrészt pedig a fűszernövény elterjedéséhez nagyban hozzájárult a szegediek kísérletező kedve is. A 19. század végére a szegedi ipar világhírűvé vált, és a legkülönfélébb formában (egészben, törve, zúzva, őrölve) készitették el a finomságokat. Ettől az időtől kezdve egészen 1940-ig csak csípős, erős változatban forgalmazták. Ez azért lehetett, mert maga a növény is erős formában létezik, és a félédes, édes paprikához ki kell vonni a csípős részeket. Ezt az eljárást paprikahasításnak nevezik. Ilyenkor levágják a növény csumáját, felhasítják a termését, majd kézzel kikaparják a kifordított az ereket. 1940-től már ugyanolyan mennyiségben készítenek édes és félédes őrleményeket. A paprikahasítással a két világháború között közel tízezer ember foglalkozott, amihez 20 malom kellett, legalább 15-20 dolgozóval. Ezenkívül további tízezer munkás kellett a paprika termeléséhez és eladásához. Ez az iparág számított a legnagyobbnak Szegeden és a környékén, nem volt más gyár vagy manufaktúra, ami ennyi embert foglalkoztatott volna.

A kalocsai paprika

A szegedi mellett a kalocsai paprika számít a második nagy termelőnek. A készítményeik az ország közel negyven százalékát lefedik, de ezen kívül külföldre is exportálnak. Az első kalocsai paprikamalom még 1861-ben épült, és 1900-ra már három ilyen malom dolgozott tizenkettő kőpárral. A mai modern technikán alapuló malmokat a 20. század elején építették. Ezek az épületek csakis kőpárral működtek, és gőzgépek, villany- és dízelmotorok hajtották, de besegítettek még a közeli dunai vízimalmok is.

A kalocsai paprika a magyar gasztronómiában meghatározó szerepet játszik. Többféle változatban kapható, mindegyiknek megvan a maga különlegessége, ˙igy ízléstől függetlenül mindenki örömét lelheti a kalocsai paprikában.

  • A Kalocsa Aranya névre hallgató őrlemény számít a legjobb minőségűnek, ez adja ugyanis a legkiválóbb ízt és színt az ételeknek. Kapható csípős és enyhe változatban. Minden gasztronómiát kedvelőnek érdemes kipróbálnia.
  • A Kóser Paprika szintén minőségi terméknek számít, kapható erős és nem erős kiszerelésben. Különlegessége, hogy egyedi csomagolásban árulnak, amit egyedi bélyegzővel és sorszámmal láttak el.
  • Az Édesnemes paprika könnyen felismerhető karakteres illatáról és sötétpiros árnyalatáról. Ez a változat azoknak kedvez, akik nem szeretik a csípős ízeket, ugyanis az Édesnemes enyhe fűszernek számít. Húsokhoz, pörköltekhez az egyik legfinomabb megoldás.
  • A Rózsa egy különlegességnek számít, ugyanis fakópiros, sárgás vagy sárgásbarna árnyalattal rendelkezik. Ebből kifolyólag közkedveltnek számít a színező hatása miatt. A szakértők bátran ajánlják vadhúsokhoz, birkához, nyúlhoz, illetve erősebb, intenzívebb ételekhez.

A szegedi és a kalocsai paprika nem csak finom és remek színező hatással rendelkezik, de hosszú múltra tekint vissza. Előállítása együtt fejlődött a mezőgazdasági eszközökkel, ezért a reformkori újítások nagymértékben hatott rá, és azóta az ország egyik jelentős fűszerévé nőtte ki magát. Nem csak idehaza örvend nagy népszerűségnek, hanem külföldön is.

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állást, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk