https://kolorline.hu/A leghíresebb paprikáink: a kalocsai és a szegedi

A leghíresebb paprikáink: a kalocsai és a szegedi

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Magyarország leginkább a gasztronómiája és borkultúrája miatt híres. A sok-sok finomság mellett az országban termesztett fűszerpaprika az egyik legjelentősebb termék. A termesztés mértéke szinte képes lefedni a hazai piacot, de ezenkívül még külföldre is exportálnak belőle. Két régió tűnik ki a magyarországi fűszerpaprikák közül: a szegedi és a kalocsai.

A paprika eredete és történelme

A paprikát a régi Magyarországon nem ismerték, és csak jóval később, a 16. században terjedt el. Ekkor még nem is feltétlenül zöldségként vagy fűszerként használták, hanem dísznövényként. Feltehetőleg Keletről, talán Törökországból származik, de nem lehet pontosan visszakövetni, miként érkezett be Magyarországra. Az a tény is nehezíti az eredetével kapcsolatos kutatásokat, hogy kezdetben nem így nevezték, ám ez a név is ismeretlen a kutatók számára. Idővel aztán dísznövényből konyhai funkciókat kezdett ellátni.

Azt feltételezik, hogy a köztudatban Wesselényi Ferenc gróf felesége, Széchy Mária honosította meg. Minden bizonnyal első termelői környezete a szegedi ferences kolostor lehetett, majd ezt követően jelent meg Spanyolországban és Kalocsán. Nagyjából ekkor fedezték fel, hogy az ilyen típusú paprika őrleményként is finom. Innentől már csak egy lépés volt, hogy az alföldi parasztság kikísérletezze a pörköltalapot. A 19. századi nemzeti öntudatra ébredés és a reformkor megjelenésével a magyar gasztronómia nagy hangsúlyt kapott, így a különböző gulyások, pörköltek és halászlevek receptjei sok szakácskönyvbe bekerültek és elterjedtek a köztudatban.

A szegedi paprika

A paprikával kapcsolatos kezdeti 16.-17. századi érdektelenséget felváltotta a 19. századi népszerűség és keresettség. Olyannyira elterjedtté a vált a magyar fűszerpaprika, hogy még az Egyesült Államokba is exportálták, ezzel Szeged világhírű várossá nőtte ki magát.

A szegedi paprikát először a szegedi ferences kolostorban termesztették. Ekkor még csak néhány család ellátására szolgált, azonban a reformkori mezőgazdasági fejlődéssel a paprika előállítása is sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Szeged környéke a Tisza völgye miatt kimondottan alkalmas a paprika termesztésére. Ez egyrészt a sok napsütésnek és a talajadottságoknak köszönhető, másrészt pedig a fűszernövény elterjedéséhez nagyban hozzájárult a szegediek kísérletező kedve is. A 19. század végére a szegedi ipar világhírűvé vált, és a legkülönfélébb formában (egészben, törve, zúzva, őrölve) készitették el a finomságokat. Ettől az időtől kezdve egészen 1940-ig csak csípős, erős változatban forgalmazták. Ez azért lehetett, mert maga a növény is erős formában létezik, és a félédes, édes paprikához ki kell vonni a csípős részeket. Ezt az eljárást paprikahasításnak nevezik. Ilyenkor levágják a növény csumáját, felhasítják a termését, majd kézzel kikaparják a kifordított az ereket. 1940-től már ugyanolyan mennyiségben készítenek édes és félédes őrleményeket. A paprikahasítással a két világháború között közel tízezer ember foglalkozott, amihez 20 malom kellett, legalább 15-20 dolgozóval. Ezenkívül további tízezer munkás kellett a paprika termeléséhez és eladásához. Ez az iparág számított a legnagyobbnak Szegeden és a környékén, nem volt más gyár vagy manufaktúra, ami ennyi embert foglalkoztatott volna.

A kalocsai paprika

A szegedi mellett a kalocsai paprika számít a második nagy termelőnek. A készítményeik az ország közel negyven százalékát lefedik, de ezen kívül külföldre is exportálnak. Az első kalocsai paprikamalom még 1861-ben épült, és 1900-ra már három ilyen malom dolgozott tizenkettő kőpárral. A mai modern technikán alapuló malmokat a 20. század elején építették. Ezek az épületek csakis kőpárral működtek, és gőzgépek, villany- és dízelmotorok hajtották, de besegítettek még a közeli dunai vízimalmok is.

A kalocsai paprika a magyar gasztronómiában meghatározó szerepet játszik. Többféle változatban kapható, mindegyiknek megvan a maga különlegessége, ˙igy ízléstől függetlenül mindenki örömét lelheti a kalocsai paprikában.

  • A Kalocsa Aranya névre hallgató őrlemény számít a legjobb minőségűnek, ez adja ugyanis a legkiválóbb ízt és színt az ételeknek. Kapható csípős és enyhe változatban. Minden gasztronómiát kedvelőnek érdemes kipróbálnia.
  • A Kóser Paprika szintén minőségi terméknek számít, kapható erős és nem erős kiszerelésben. Különlegessége, hogy egyedi csomagolásban árulnak, amit egyedi bélyegzővel és sorszámmal láttak el.
  • Az Édesnemes paprika könnyen felismerhető karakteres illatáról és sötétpiros árnyalatáról. Ez a változat azoknak kedvez, akik nem szeretik a csípős ízeket, ugyanis az Édesnemes enyhe fűszernek számít. Húsokhoz, pörköltekhez az egyik legfinomabb megoldás.
  • A Rózsa egy különlegességnek számít, ugyanis fakópiros, sárgás vagy sárgásbarna árnyalattal rendelkezik. Ebből kifolyólag közkedveltnek számít a színező hatása miatt. A szakértők bátran ajánlják vadhúsokhoz, birkához, nyúlhoz, illetve erősebb, intenzívebb ételekhez.

A szegedi és a kalocsai paprika nem csak finom és remek színező hatással rendelkezik, de hosszú múltra tekint vissza. Előállítása együtt fejlődött a mezőgazdasági eszközökkel, ezért a reformkori újítások nagymértékben hatott rá, és azóta az ország egyik jelentős fűszerévé nőtte ki magát. Nem csak idehaza örvend nagy népszerűségnek, hanem külföldön is.

További híreink

Játékos programozás a Tompa Mihály Általános Iskolában

Dátum: 2019. jún 18. 14:10

A tanév során a tanulók heti rendszerességgel végeztek olyan kódolási és programozási tevékenységet, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, az algoritmikus gondolkodást, a kreativitást.

Dübörög a VRCK Volleyball Talent 2019

Dátum: 2019. jún 18. 13:40

Teltházzal indult hétfőn a Vegyész RC Kazincbarcika tehetséggondozó tábora, a VRCK Volleyball Talent 2019, amely a második sporttábor a klub életében.

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk