https://kolorline.hu/Harminc éve a betegekért

Harminc éve a betegekért

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének a születésnapja a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ez alkalomból július 1-jén a Mezey István Művészeti Központban Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és Klimon István alpolgármester köszöntötte az egészségügyi alapellátásban dolgozókat. Az ünnepségen a háziorvosok, a házi gyermekorvosi, a védőnői, az iskola – egészségügyi ellátásban, a fogorvosi alapellátásban, valamint az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásban dolgozók vettek részt. A hagyományos megemlékezés minden évben lehetőséget kínál a gyógyászatban tevékenykedők elhivatottságának, kitartásának a méltatására. A Semmelweis-nap alkalmából a Kazincbarcika Város Egészségügyéért kitüntető díjban Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete ezúttal dr. Rácz Zsigmond háziorvost részesítette. Dr. Rácz Zsigmond 1987-től él Kazincbarcikán családjával, ahol körzeti orvosként kezdett dolgozni a Május 1. úti felnőtt orvosi rendelőben, 1998-tól pedig Herbolyán, a Gépész úton kialakított rendelőben praktizál. Az elismerés kapcsán munkájáról, a városban eltöltött évtizedekről faggattuk szerkesztőségünkben.

Miért ezt a területét választotta az orvostudománynak? Sokan nagyobb presztízst tulajdonítanak a kórházi orvoslásnak…
Az volt a meghatározó, hogy szerteágazó, tehát sok mindennel foglalkozhatok. A nagybátyám ugyancsak háziorvos volt, beletekinthettem a munkájába, ez segített a döntéshozatalban. Nem szeretem a pusztán tudományos munkát, ahol kutatásokat, labormunkát végeznek, mert nincs meg a betegekkel a személyes kontaktus. Nekem szükségem van a közvetlen kapcsolatra a páciensekkel.

A háziorvos pszichológus is egyben?
Többnyire. Az idős, egyedül élő betegek egy néhány perces beszélgetést, tanácsot, jó szót sokkal szívesebben vesznek, mint egy eléjük tolt receptet.

Jól tudom, hogy Önnek nagy szerepe volt a herbolyai városrész szociális blokkjának létrehozásában?
Igen. Ezenkívül tizenhárom évig voltam az 1. Számú Idősek Otthonának az orvosa.

Valamint a VRCK sportorvosa…
A sportorvos megfogalmazás nem pontos, hiszen nincs meg a sportorvosi képesítésem. A VRCK-nál én végzem az általános orvosi munkákat. Nem vagyok sebész, komolyabb probléma esetén a megfelelő intézetbe, illetve orvoshoz irányítom a sérültet. Apróbb sérüléseket ellátok, valamint a megfázástól kezdve az egyéb belgyógyászati betegségeken át foglalkozom a fiúkkal. A nagyjából húsz év alatt egyetlen hazai meccset sem mulasztottam el. Korábban idegenbe is többször elmentem velük, most már telik az idő, nagy a távolság, ritkábban kísérem el őket. 

Hogyan látja Kazincbarcika lakosságának az egészségügyi állapotát? Mennyire élünk egészségesen?
Úgy vélem, megfelel az országos átlagnak. Ami esetleg eltérés, sajnos elég sok a tüdőgyógyászati eset. Ez összefügg az életmódunkkal, valamint a korábbi évtizedekben sokan dolgoztak egészségkárosító munkahelyeken, bányákban, vegyi üzemekben. Ma már nem jellemző, de az idős embereknél nagyon gyakori az ilyen megbetegedés.

Tősgyökeres barcikai?
Nem. Tősgyökeres hajdúböszörményi vagyok. Az első 30 évemet ott és Debrecenben töltöttem, onnan kerültem Edelénybe, mint háziorvos. Kilenc év után jöttem át Kazincbarcikára, azóta harmincegy éve itt élek.

A feleségével itt ismerkedett meg?
Nem, Debrecenben. Ő orosz-német szakot hallgatott, utolsó éves voltam, mikor összeházasodtunk és már együtt kerestünk munkahelyet, lakhelyet.

Hogyan élte meg a változást?
Vonzónak találtam Barcika egészségügyét. Ide kerültem egy jó nevű kórház közvetlen közelébe, jó kapcsolatot alakítottam ki a kollégákkal is. Talán az volt a kórháznak az egyik legsikeresebb időszaka, számos, neves orvos dolgozott itt akkor.

Vállalt valamilyen közszerepet a város életében?
Igen, először az Egészségügyi és Szociális Osztálynak voltam külső munkatársa, ami azt jelenti, hogy az ápolási díjakat, a méltányos közgyógyellátási kérelmeket szakmailag nekem kellett elbírálni egy bizottság keretén belül, ahol több szakember volt. Azonkívül két ciklusban az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagjaként segítettem külsősként az önkormányzat munkáját.

Mit lehet tudni a magánember Rácz Zsigmondról?
Mint említettem, a feleségemmel az egyetemi évek végén ismerkedtünk meg, két gyermeket neveltünk. A nejem orosz-angol-német szakos pedagógusként dolgozott a városban. A lányom jogász lett, Hajdúböszörményben él. Mai napig aktív édesanyám szívesen vigyáz a kislányára és hétvégén örömest főzi a kedvenceiket. A fiam Kazincbarcikán él, a Barcika Centrum Kft. munkatársa, egy tizenegy éves kislánya van. A feleségemmel szeretünk utazni, bejártuk fél Európát. Rendszeresen járunk Hévízre, nemcsak a nyaralás, hanem a kondíció megtartása miatt is. Kikapcsolódásként előszeretettel nézem a régi filmeket. Főként a francia krimiket kedvelem, mert nem csak véres akciókat tartalmazott, mint a mai filmek, meg voltak fűszerezve lélektani cselekménnyel is.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk