https://kolorline.hu/A pubhangulat garantált

A pubhangulat garantált

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az ír punk - rock kocsmazenét játszó Paddy and the Rats üstökösként tűnt fel 2008-ban a hazai könnyűzenei élet palettáján.


Fotók: Zele Tímea

Újszerűségük, dinamizmusuk hihetetlen gyorsasággal meghozta gyümölcsét, ma már folyamatosan járják az országot, sőt a világot egyedi műsoraikkal. A külföldi rajongók kedvéért angol és ír művészneveket használnak, és borzasztóan hálásak a sorsnak, hogy megtalálták azt a hangzást, ami mindannyiukhoz közel áll. Joey MacOnkay- jel - polgári nevén - Maczonkai Gézával, az együttes elektromos gitárosával beszélgettünk.

Az zenekar megalakulásától kezdve szinte ugyanaz a csapat felállása, csupán 2012-ben történt egy váltás, amikor Sonny Sullivan helyére Bernie Bellamy lépett. A zene stílusa határozta meg a csapat összetételét, vagy az együttes összeállítása szabta meg a zenei irányt?

Ez nagyon jó kérdés, mert szerintem egyértelműen a zenei stílusunk határozta meg, hogy miért állt így össze a zenekar. Amikor elindultunk és kitaláltuk, hogy ezt a műfajt fogjuk csinálni, a hagyományos rockzenekaroktól eltérően folkzenészeket is kerestünk. Ezért esett a választásunk Samre, aki kiválóan hegedül, emellett sok más hangszeren, többek között skót dudán játszik, valamint a harmonikásunkra, Sonnyra, akit közben Bernie váltott.

A kezdet kezdetén gondolták, hogy ilyen sikeresek lesznek? Nem féltek attól, hogy a hazai közönség miként fogadja ezt a tőlünk idegen stílust?

Korábban mindannyian más zenekarban léptünk fel és éreztük, hogy valamiféle frissítésre van szükségünk. Tulajdonképpen énekesünk, Paddy terelte a csapatot erre az útra. Ő mutatott nekünk hasonló zenéket ahhoz, melyeket most játszunk. Annyira újszerűnek, üdének éreztük, hogy mindannyian hatalmas lendülettel vetettük bele magunkat a munkába. S hogy féltünk-e a fogadtatástól? Akkoriban egy évig még párhuzamosan futott a Disco Express és a Paddy and the Rats együttes és az utóbbinak olyan gyorsan lett nagyobb sikere, hogy nem nagyon volt időnk eltöprengeni a jövőn. Talán azért robbantunk be hamar a köztudatba, mert ezt megelőzően ennek a műfajnak nem volt előzménye a magyar zenei palettán. Nagyon régen a Méz együttes csinált hasonlót, de ők kifejezetten a folkzenét művelték, csak feldolgozásokat játszottak, mi pedig írtuk a saját dalainkat is.

Hogyan születnek a dalaik?

A számok nagy részét az énekes-dalszerzőnknek, Paddynek köszönhetjük. A dalok 80-90%-a úgy néz ki, hogy az ő elgondolásaihoz teszünk mi még hozzá valamit. Szintúgy sok ötlet születik a stúdió munkálatok közben, aztán a producerek is előállnak a javaslataikkal. Nagyon sok függ a hangszereléstől. Ahhoz képest, ahogy elindul egy dal és a végén lemezre kerül, nagyon sokat változik. Rengeteg munka és együtt dolgozás kérdése, hogy mi lesz a végeredmény.

Kialakult-e az évek során olyan rajongói kör, amelyik rendszeresen látogatja a koncertjeiket?

Igen, van egy nagyjából 50-100 emberből álló mag, akik viszonylag folyamatosan kísérnek minket. Az is előfordult, hogy külföldön, Németországban játszottunk és megjelentek, de egy amszterdami kiskocsmában ugyancsak találkoztunk körülbelül húsz magyarral ebből a körből. Nagyon jó, ha eljönnek egy olyan helyre, ahol nem ismernek minket, ők csinálják a hangulatot, így jobban csatlakoznak hozzájuk a többiek is.

A Kolorfesztiválról milyen élményei vannak?

A legutolsó kolorfesztiválos élményemről annyit talán, hogy akkor pont esett az eső, úgyhogy úgy mászkáltunk, mint az ázott verebek a színpad meg az öltöző között. Annak ellenére elég sokan voltak, el is csodálkoztam, de aztán hallottam, hogy nagy volt a félsz, hogy nagyobb vihar lesz és ezért került be a művelődési házba. Ennek igazán nem örülünk, mert ha jó idő van, sokkal jobb kint játszani a szabadban. Sokkal jobb hangulata van, de ha ez van, ehhez kell alkalmazkodni. Mivel mi jó részt borsodiak, miskolciak vagyunk, Kazincbarcika és a Kolorfesztivál félig – meddig hazai terepnek számít, akkor is voltunk kint, amikor nem játszottunk.

Úgy tűnik, a zenekar megállíthatatlan. Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Sok tervünk van, de most az a legfontosabb, hogy szusszanjunk egy kicsit.  Szeptember elején gyakorlatilag vége a nyári fesztiválszezonnak, és akarunk egy nagyobb szünetet tartani. Muszáj pihennünk, mert az elmúlt éveink arról szóltak, hogy évente kb. 80 – 100 koncertet tartottunk. Ha szorosan vesszük, minden harmadik – negyedik napon játszottunk. Pillanatnyilag szintén olyan időszakban vagyunk, amikor heti 4-5 koncertünk van. Ebben nagyon sok a külföldi út, picit elfáradtunk. Aztán készülünk valami újdonsággal, ehhez szükségünk van időre, ezért csak jövőre találkozhat velünk a közönség.  

 

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk