https://kolorline.hu/Művészi önvallomás

Művészi önvallomás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A hetedik Kolorfesztivál Simon Etele fotográfus Art Poetica című fotókiállításával indult augusztus 1-jén.


Fotók: Bartók Alexandra

A művész nem kisebb feladatot vállalt, minthogy megmutassa a közönségnek a női test kortalan szépségét. Véleménye szerint ugyanis ezt nem elrejteni kell, hanem büszkén vállalni. A fotós mindamellett fő profiljának az esküvői fotózást tekinti, de szívesen készít családi és gyermekfotókat, riportfotókat és koncertfelvételeket. A megnyitó napján stábunk beszélgetett a sokoldalú fiatalemberrel.

Kisgyermekkora óta fényképez. Egy kisfiút mi visz a fotózás felé?

Azt gondolom, a gyerekekre nagy hatást gyakorol mindaz, amit a szűkebb környezetükben, a családjukban tapasztalnak.  Számomra az volt hatalmas élmény, amikor nagyapám fényképezőgépet vett a kezébe. Nagyon lelkes és jó szemű hobbifotós volt, amit a családi fotók és a kirándulásokon elkattintott képei bizonyítanak a legjobban. Ő volt az első tanítómesterem, akitől igyekeztem ellesni az alapszabályokat. Ráadásul óvodáskoromban nem tudtam rajzolni, s azt gondoltam, ha fényképet készítek, az valamelyest kompenzálja a manuális hiányosságaimat. Igazi szenvedély lett belőle.

Tovább képezte magát?  Jutott rá idő, hogy a kedvtelésének hódoljon?

Érettségi után a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szereztem alkalmazott fotográfusi szakképesítést, aztán a munka évekig elvett ettől a világtól. Nagyjából öt-hat éve találtam vissza kedves időtöltésemhez és azóta folyamatosan fotózok a hivatásom mellett.

A fotózás mely területe áll közel Önhöz?

Az emberek ábrázolása mindenképpen. Szeretem láttatni mind a lelki megnyilvánulásokat, mind a test esztétikumát.  Egy esküvőn a katarzisos pillanatokat találom meg, míg az aktfotózásban a valós, kézzel fogható szépséget próbálom megörökíteni.

 Art poetica címmel nyílt ez a kiállítás, amely tulajdonképpen a női testet misztifikálja. A címválasztás a művészetének a lényegét fejezi ki?

Nagyon egyszerű magyarázata van ennek. Mint minden művész, én is versbe foglaltam a magam ars poeticáját. A kiállítás közeledtével gondolkodtam az Akt poetica elnevezésen, de nem akartam ennyire direkten elijeszteni azokat az embereket, akiket érzékenyebben érint a téma. Egy ismerősöm javaslatára döntöttem végül az Art poetica mellett.

Hogyan választotta ki a modelleket?

Megkerestem az ismerősöket, illetve hirdetés útján vártam az amatőr modellek jelentkezését., Hál’ Istennek olyan sokan jöttek, hogy a jelentkezők egyharmadát nem is tudtam lefotózni. Éppen ezért jövőre ismét tervezek egy hasonló tárlatot.

 A fotókon a modellek nem felismerhetők, de akadt volna olyan hölgy, aki vállalja az arcát?

Nem igazán jellemző sajnos ez a bátorság, a társadalom még nem teljesen nyitott erre. Bízzunk benne, hogy egyszer ez is megváltozik!

Miért hétköznapi nőkkel, asszonyokkal készített fotósorozatot?

 A profi modelleknek alapból lehetőségük van megmutatni a szépségüket.  Úgy gondolom ezt az esélyt ezek a hölgyek is megérdemlik.

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk