https://kolorline.hu/Naplegenda

Naplegenda

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A bolgár származású Nikola Parov zeneszerző, muzsikus és producer elismert képviselője a world-music stílusnak, mely több nemzet népzenei hagyományait elegyíti.


Fotók: Kovács Loretta

A Riverdance - formáció hangszeres szólistájaként az egész világot bejárta és mindenhonnan merített az adott nép zenei hangzásvilágából. Különleges előadásmódjáról a Herczku Ágnessel való közös fellépésen győződhetett meg a Kolorfesztivál 7.0 közönsége.

Valahol azt olvastam, hogy nagyon korán kezdett el zenélni és mindent a nagyapjának köszönhet…

Valóban kiskoromtól zenélek, de először a klasszikus iskolákat jártam végig, zongoráztam és csellóztam. Aztán tinédzserkoromban kezdtem behatóbban foglalkozni a népzenével, pontosan a nagyapám miatt, aki hivatásos muzsikus volt. Tőle örököltem meg – s erre csak később jöttem rá – az érdeklődést a folkzenék iránt. A hagyományos muzsikán keresztül pedig megtanultam a konvencionális viszonyulást az emberi kapcsolatokhoz, a művészetekhez és egyébként a világ dolgaihoz. Az én személyiségfejlődésemben ő nagyon komoly szerepet játszott.

A világ nagyon sok pontján járt és mindenünnen magával hozott valamit a térség autentikus zenéjéből. Ennyiféle népzenét, illetve kultúrát hogyan lehet egy testbe-lélekbe ültetni?

Az az igazság, hogy ezek mind ösztönös zenei megnyilvánulások voltak. A párhuzamosságuknak a keresése sem volt tudatos, egyszerűen csak észrevettem, hogy bizonyos zenei párhuzamok léteznek, főleg itt Európában. Ezeket a zenei párhuzamokat felhasználva, a zenei képzettségemnek is köszönhetően kezdtem el a húszas éveimben tudatosan megírni olyan zenéket, amikben különböző – főként Kelet-és Középkelet- Európa népeinek – a zenéjét ötvözöm. Az igazság az, hogy nehéz helyzetben van, aki a hagyományos zenét műveli, megpróbál abból megélni, mert nagyon kicsi a közönsége ennek a zenének, és ezért azt gondolom, ha elébe megyünk, rásegítünk egy picit, hogy olyan környezetbe helyezzük a hagyományos zenét, ami közelebb áll a laikus hallgatókhoz, észrevétlenül be tudjuk emelni az ő zenei tudatukba ezt a műfajt. Ha ezer emberből egy kifejezetten rajongóvá válik, az már nagy siker.

A népzene terjesztése Önben valamiféle küldetéstudat?

A 20. század elejéig a hagyományos zene földrajzilag és társadalmilag egyaránt jól behatárolható volt. A múlt század 30-as, 40-es éveiben, a szórakoztató ipar fejlődésével megjelent a film, a rádió, onnantól kezdve nagyon háttérbe szorult ez a fajta szórakozási mód. Ezért a paraszti zene rendkívüli módon háttérbe szorult. Úgyhogy nekünk, a népzenével foglalkozóknak, az a feladatunk, hogy amit mi megtanultunk az évtizedek során, azt továbbadjuk ott, ahol készséget, vagy érdeklődést tapasztalunk a műfaj iránt. Fontosnak tartjuk, hogy a manapság sokat emlegetett nemzeti identitás részeként kultúránkat és a környezetünkben élő népek kultúráját nagyon pontosan megismerjük. Ezt Bartók és Kodály is kihangsúlyozta. Hiszen az ember saját magát akkor látja, ha tudja, hogy az ő megítélése mások szemében hogyan tükröződik vissza. Így van ez a zenében is. Ha nem ismerjük a környező népek, országok kultúráját, ha nincsen megismerési készség, akkor nagyon nehéz helyzetbe hozzuk magunkat. Személy szerint nagyon fontosnak tartom a gyerekkortól kezdődően a jól megtervezett és mérsékelten adagolt népzene oktatást.

A szakmai pályafutását nézve rengeteg szerzeménnyel büszkélkedhet. Melyik a legemlékezetesebb alkotása?  

Számomra a legkedvesebb a Naplegenda előadás, ami mérföldkő volt a hazai néptánc fejlődésében, ugyanis az volt az első olyan produkció, ami kilépett abból a mederből, amiben hosszú évtizedekig evickélt a magyar néptáncoktatás és a színpadi néptánc. Végre kicsit modernebbül, igazodva a közízléshez – persze a kompromisszum és a megalkuvás között lavírozva, a pontos mértékeket megtalálva mind zeneileg, mind táncban – sikerült olyan előadást csinálni, ami rögtön megtízszerezte a néptánc iránt érdeklődő és a színházi néptáncot látogató közönség számát. Ez köszönhető egyrészt azoknak a koreográfusoknak, akik végre rádöbbentek arra, hogy a néptáncot úgy kell megmutatni, hogy az a mai 21. századi emberben is felkeltse az érdeklődést. Ez a változás a népzenét is érinti. Ennek köszönhetően ma már nagyon sok olyan zenekar van, aki amellett, hogy nagyon jól műveli a hagyományos zenét, saját módon fel is dolgozza. A világzene már megszületett, jelen van a mindennapjainkban, a kulturális hatások összefonódása elvezetett a globális trendek kialakulásához.

 

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk