https://kolorline.hu/„Mit kíván a magyar nemzet” – az 1848-as forradalomra emlékezünk

„Mit kíván a magyar nemzet” – az 1848-as forradalomra emlékezünk

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Szemerkélt az eső, mikor Pest-Budán a Pilvax kávéház ifjai 172 évvel ezelőtt, ezen a napon elindultak a közeli egyetem felé, mellyel kezdetét vette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

Nem teljesen így tervezték, az európai és a hazai események befolyásolták a hirtelen cselekvést. 1848 februárjában győzött a párizsi forradalom, melynek eredményeként kikiáltották a Második Francia Köztársaságot. Ennek hatására a pozsonyi rendi országgyűlésen Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatában független magyar bank felállítását, a honvédelmi rendszer átalakítását, jobbágyfelszabadítást, közteherviselést, népképviseleti parlamentet és magyar független felelős nemzeti kormányt követelt. A radikális ifjúság a javaslat támogatására, illetve az Irinyi József ügyvéd által megfogalmazott tizenkét pontjuk ismertetésére népgyűlést kívánt összehívni március 19-ére, a Rákos mezejére. Ám közbeszólt a március 13-i bécsi forradalom híre.


Fotó: kalohirek.hu

Március 15-én Petőfi korán a Pilvaxba sietett, ahol Vasvári Pált és Bulyovszky Gyulát találta. Jókai lakásán a 12 ponthoz proklamációt szerkesztettek, majd visszatérve a kávéházba Jókai a jelenlévőknek felolvasta a 12 pontot és a proklamációt, Petőfi pedig elszavalta az előző este írt Nemzet dalt. Innen mentek a jogi, aztán az orvosi egyetemre, melyeket a mérnöki és a bölcseleti kar hallgatói követtek. Minden egyes alkalommal elhangzott a 12 pont ismertetése, valamint a Nemzeti dal szavalata. Ekkor már nemcsak az ifjúság vette őket körül, hanem az utcáról is nagy közönség csatlakozott hozzájuk, mely folyamatosan nőtt. A több ezresre duzzadt tömeg Petőfi vezetésével  a Landerer és Heckenast könyvnyomdájához vonult, ahol cenzúra nélkül nyomtatták ki a kiáltvány szövegét és Petőfi költeményét. Ezek voltak a szabad sajtó első termékei, melyeket kevéssel dél előtt Irinyi József osztott szét az emberek között.


Fotó: Wikipédia

Délután három órakor a Nemzeti Múzeumnál tartottak nagygyűlést, majd az emberáradat a Pest városi tanácshoz vonult, ahol a tanácstagokkal elfogadtatták a követeléseiket. Forradalmi választmány alakult, aztán a nép a Helytartótanácshoz indult Budára, mely látva az óriási tömeget, elfogadta a tizenkét pontot és eltörölte a cenzúrát. A követelésnek engedve megnyílt Táncsics Mihály börtönének ajtaja, akinek kocsijából a fellelkesült tömeg kikötötte a lovakat és maga húzta azt a Nemzeti Színház teréig. Este a színház műsorára tűzte a betiltott Bánk bánt, Egressy Gábor elszavalta a Nemzeti dalt, az énekkar pedig a Himnuszt és a Szózatot énekelte.


Fotó:felvidek.ma

Ugyanezen a napon a pozsonyi országgyűlés alsótáblája határozatba foglalta, hogy Kossuth Lajos március 3-i javaslatába az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítást és a teljes közadózást is beleveszi. E feliratot a főrendek szintén elfogadták, mellyel országgyűlési küldöttség indult Bécsbe. A pesti forradalom hírére az udvar beleegyezett az önálló magyar kormány létrehozásába, melynek első miniszterelnöke gróf Batthyány Lajos lett.

 

Forrás: Wikipédia, cultura.hu

Indexfotó: tortenelemcikkek.hu

További híreink

Változik a Kazincbarcikai Összevont Óvodák 2020/2021. nevelési évre vonatkozó beiratkozási rendje

Dátum: 2020. ápr 02. 12:44

A veszélyhelyzetre való tekintettel, - 7/2020 (III. 25.) EMMI határozat alapján - a Kazincbarcikai Összevont Óvodákban a 2020/2021. nevelési évre a beiratkozás az alábbiak szerint történik.

Maradjon otthon! – Rendeljen házhoz helyi vállalkozóktól!

Dátum: 2020. ápr 01. 19:45

Egy menüpontban megtalál minden városi lehetőséget

Feszített tempó a Házi Segítségnyújtásban

Dátum: 2020. ápr 01. 18:09

A koronavírus-fertőzés a szépkorúakra a legveszélyesebb. Egészségük védelme érdekében a legbiztonságosabb, ha otthonukban töltik az elkövetkezendő időszakot. Akiknek nincs a közelben hozzátartozójuk, vagy hiányzik a segítő környezet, ezáltal nem megoldott legalapvetőbb szükségleteik kielégítése, annak Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK) szolgáltatásain keresztül segítséget nyújt.

EduSenior – Karantén Képzési Program időseknek

Dátum: 2020. ápr 01. 17:26

A jelentkezési határidő április 14-ig meghosszabbítva!

KolorTV élőben

Programajánló

ELMARAD!!! A megfeszített

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

ZORÁN koncert

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika, Fő tér 5.

Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

NINJA-KIHÍVÁS KAZINCBARCIKA

Völgy Park - Kazincbarcika

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk