https://kolorline.hu/A bányászszív dobbanása

A bányászszív dobbanása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bányászcsalád gyermekeként mindig meghatódom ezen a napon. Mai nosztalgiázásom közepette egy kedves emlék bukkant elő a múltból. Mélységesen tiszteltem és kedveltem id. Viszoczky Sándort. Évekkel ezelőtt egy kellemes őszi napon addig győzködött, míg leautóztunk Ormosbányára, a Bányász Emlékházba, mely azóta az ő nevét viseli. Hihetetlen szeretettel beszélt bányász múltjáról, a számára oly fontos, a bányászélet mindennapjaihoz tartozó tárgyak gyűjtéséről. S a Bányász Himnuszt hallgatva eszembe jutnak az idős bányászok csillogó tekintetei, amint a régi szép időkről kvaterkáznak. Tudom, különös életérzés a bányászoké, sosem tudják feledni múltjukat, ezért egy kedves, nyugdíjas bányász ismerősömet kértem meg, meséljen az ötven-hatvan évvel ezelőtti életről. Az ő szavait osztom meg most Önökkel.

„Pezsgő kulturális és sportélet volt akkor a környék bányászlakta településein. A szakszervezet által működtetett kultúrházakban a kor legdivatosabb előadói léptek fel, fergeteges bálokat tartottak, a Miskolci Egyetem fiataljai jöttek zenélni, vasárnaponként pedig a gyerekeknek tartottak matinét. Virágzott a sportélet, a borsodi Bányász labdarúgói az NB II-ben, a női kézilabdázók az NB I-ben szerepeltek. Több sportoló számára ugródeszka volt, hogy ezen települések csapatából az első osztályba kerüljön. Ilyen volt például az Ormosbányán játszó Kmetty József, aki hosszú éveken át volt a Salgótarjáni Bányász NB I-es csapatának a meghatározó egyénisége, de említhetném az egykori sajókazai labdarúgót, Sáfrány Istvánt, aki a DVTK NB I-es csapatának lett a stabil tagja.

Mivel mégiscsak a bányákban éltük le az életünket, arról is ejtenék néhány szót. A működő bányák közül Lyukóbánya termelte a legtöbb szenet, több éven keresztül az egy millió tonnás álomhatárt is legyőzve. Érdekesség, hogy Nagybarcán és Sajógalgócon olyan bányák nyíltak meg, melyekből nem érkezett a külszínre a föld kincse soha. Lényeges megemlíteni, hogy a 70-es évektől modernizálták a technikai felszerelést, már nem a vájárok tolták ki csillén a szenet, hanem automatizált gumiszalagokon történt a termelvény szállítása, diszpécserközponti irányítással, hangosbemondóval. S ne feledjük, mikor a bányászokról beszélünk, nem csupán a férfiakról szólunk, hanem azokról a nőkről is, akik ezen a területen állták meg a helyüket.”

Jókai Mór soraival kívánok minden bányásznak jó szerencsét:„Tiszteljétek a bányászokat! Ők a haza szívéhez legközelebb vannak; mert a föld kebelében dolgoznak.”

 

 

Idézet forrása: jokaimor.blog.hu

Indexfotó: molbanyasz.hu

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. szeptember 18.

Dátum: 2020. szept 18. 16:38

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos facebook oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság- Közlekedési helyzetjelentés

Dátum: 2020. szept 18. 14:06

Az elmúlt héten a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén négy közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, melyek közül három járt személyi sérüléssel. Ezenkívül két esetben rendelt el nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. Mindkettőt ittas járművezetés elkövetése miatt.

Nívós kitüntetéssel jutalmazták Tóthné Szepesi Éva munkásságát

Dátum: 2020. szept 18. 13:22

Rangos elismerést vehetett át a közelmúltban Tóthné Szepesi Éva, a Kazincbarcikai Városi Sportegyesület Atlétikai Szakosztályának edzője. A Magyar Atlétikai Szövetség a Magyar Atlétika Utánpótlásáért kitüntető díjban részesítette, melyet augusztus 29-én, a Hidegkúti Nándor Stadion dísztermében kapott kézhez.

20 mázsa hal került a közkedvelt tavakba

Dátum: 2020. szept 17. 11:50

Összesen húsz mázsa halat telepített szeptember 17-án azaz a mai napon Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a Barcika Park Nonprofit Kft. a Csónakázó-tóba, valamint a Herbolyán található I-es számú tóba.

KolorTV élőben

Programajánló

Kávéházi délutánok

Kazincbarcika, Kocka Étterem

Slam poetry

Egressy Béni Városi Könyvtár - Kazincbarcika

Aktívan nyolcvanon túl

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika

Móricz Zsigmond-Kocsák Tibor-Miklós Tibor: Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk