https://kolorline.hu/A bányászszív dobbanása

A bányászszív dobbanása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bányászcsalád gyermekeként mindig meghatódom ezen a napon. Mai nosztalgiázásom közepette egy kedves emlék bukkant elő a múltból. Mélységesen tiszteltem és kedveltem id. Viszoczky Sándort. Évekkel ezelőtt egy kellemes őszi napon addig győzködött, míg leautóztunk Ormosbányára, a Bányász Emlékházba, mely azóta az ő nevét viseli. Hihetetlen szeretettel beszélt bányász múltjáról, a számára oly fontos, a bányászélet mindennapjaihoz tartozó tárgyak gyűjtéséről. S a Bányász Himnuszt hallgatva eszembe jutnak az idős bányászok csillogó tekintetei, amint a régi szép időkről kvaterkáznak. Tudom, különös életérzés a bányászoké, sosem tudják feledni múltjukat, ezért egy kedves, nyugdíjas bányász ismerősömet kértem meg, meséljen az ötven-hatvan évvel ezelőtti életről. Az ő szavait osztom meg most Önökkel.

„Pezsgő kulturális és sportélet volt akkor a környék bányászlakta településein. A szakszervezet által működtetett kultúrházakban a kor legdivatosabb előadói léptek fel, fergeteges bálokat tartottak, a Miskolci Egyetem fiataljai jöttek zenélni, vasárnaponként pedig a gyerekeknek tartottak matinét. Virágzott a sportélet, a borsodi Bányász labdarúgói az NB II-ben, a női kézilabdázók az NB I-ben szerepeltek. Több sportoló számára ugródeszka volt, hogy ezen települések csapatából az első osztályba kerüljön. Ilyen volt például az Ormosbányán játszó Kmetty József, aki hosszú éveken át volt a Salgótarjáni Bányász NB I-es csapatának a meghatározó egyénisége, de említhetném az egykori sajókazai labdarúgót, Sáfrány Istvánt, aki a DVTK NB I-es csapatának lett a stabil tagja.

Mivel mégiscsak a bányákban éltük le az életünket, arról is ejtenék néhány szót. A működő bányák közül Lyukóbánya termelte a legtöbb szenet, több éven keresztül az egy millió tonnás álomhatárt is legyőzve. Érdekesség, hogy Nagybarcán és Sajógalgócon olyan bányák nyíltak meg, melyekből nem érkezett a külszínre a föld kincse soha. Lényeges megemlíteni, hogy a 70-es évektől modernizálták a technikai felszerelést, már nem a vájárok tolták ki csillén a szenet, hanem automatizált gumiszalagokon történt a termelvény szállítása, diszpécserközponti irányítással, hangosbemondóval. S ne feledjük, mikor a bányászokról beszélünk, nem csupán a férfiakról szólunk, hanem azokról a nőkről is, akik ezen a területen állták meg a helyüket.”

Jókai Mór soraival kívánok minden bányásznak jó szerencsét:„Tiszteljétek a bányászokat! Ők a haza szívéhez legközelebb vannak; mert a föld kebelében dolgoznak.”

 

 

Idézet forrása: jokaimor.blog.hu

Indexfotó: molbanyasz.hu

További híreink

Bejárás a Vízi komplexumban — a város vezetői látogatták meg az épülő létesítményt

Dátum: 2024. ápr 19. 23:31

Az elmúlt héten Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete, a térség országgyűlési képviselője és a hivatal vezetői kaptak meghívást, hogy bejárják az épülő Vízi komplexumot, miután zárul a beruházás első üteme és kezdődik a második. A látogatást követően most szombaton a lakosság számára is megnyílik a lehetőség egy hasonló programon való részvételre. Az érdeklődés akkora, hogy az első nap nyilvános túráira a helyek pillanatok alatt beteltek.

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk