https://kolorline.hu/A bányászszív dobbanása

A bányászszív dobbanása

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bányászcsalád gyermekeként mindig meghatódom ezen a napon. Mai nosztalgiázásom közepette egy kedves emlék bukkant elő a múltból. Mélységesen tiszteltem és kedveltem id. Viszoczky Sándort. Évekkel ezelőtt egy kellemes őszi napon addig győzködött, míg leautóztunk Ormosbányára, a Bányász Emlékházba, mely azóta az ő nevét viseli. Hihetetlen szeretettel beszélt bányász múltjáról, a számára oly fontos, a bányászélet mindennapjaihoz tartozó tárgyak gyűjtéséről. S a Bányász Himnuszt hallgatva eszembe jutnak az idős bányászok csillogó tekintetei, amint a régi szép időkről kvaterkáznak. Tudom, különös életérzés a bányászoké, sosem tudják feledni múltjukat, ezért egy kedves, nyugdíjas bányász ismerősömet kértem meg, meséljen az ötven-hatvan évvel ezelőtti életről. Az ő szavait osztom meg most Önökkel.

„Pezsgő kulturális és sportélet volt akkor a környék bányászlakta településein. A szakszervezet által működtetett kultúrházakban a kor legdivatosabb előadói léptek fel, fergeteges bálokat tartottak, a Miskolci Egyetem fiataljai jöttek zenélni, vasárnaponként pedig a gyerekeknek tartottak matinét. Virágzott a sportélet, a borsodi Bányász labdarúgói az NB II-ben, a női kézilabdázók az NB I-ben szerepeltek. Több sportoló számára ugródeszka volt, hogy ezen települések csapatából az első osztályba kerüljön. Ilyen volt például az Ormosbányán játszó Kmetty József, aki hosszú éveken át volt a Salgótarjáni Bányász NB I-es csapatának a meghatározó egyénisége, de említhetném az egykori sajókazai labdarúgót, Sáfrány Istvánt, aki a DVTK NB I-es csapatának lett a stabil tagja.

Mivel mégiscsak a bányákban éltük le az életünket, arról is ejtenék néhány szót. A működő bányák közül Lyukóbánya termelte a legtöbb szenet, több éven keresztül az egy millió tonnás álomhatárt is legyőzve. Érdekesség, hogy Nagybarcán és Sajógalgócon olyan bányák nyíltak meg, melyekből nem érkezett a külszínre a föld kincse soha. Lényeges megemlíteni, hogy a 70-es évektől modernizálták a technikai felszerelést, már nem a vájárok tolták ki csillén a szenet, hanem automatizált gumiszalagokon történt a termelvény szállítása, diszpécserközponti irányítással, hangosbemondóval. S ne feledjük, mikor a bányászokról beszélünk, nem csupán a férfiakról szólunk, hanem azokról a nőkről is, akik ezen a területen állták meg a helyüket.”

Jókai Mór soraival kívánok minden bányásznak jó szerencsét:„Tiszteljétek a bányászokat! Ők a haza szívéhez legközelebb vannak; mert a föld kebelében dolgoznak.”

 

 

Idézet forrása: jokaimor.blog.hu

Indexfotó: molbanyasz.hu

További híreink

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk