https://kolorline.hu/„De jó, hogy maguk itt vannak!”

„De jó, hogy maguk itt vannak!”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika Város Civil Életéért kitüntető díjban részesült a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete, melyet az október 22-én megtartott rendhagyó képviselő-testületi ülésen Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől Tomkóné Kiss Mária elnök asszony vett át.

A Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete 25 évvel ezelőtt alakult meg. Mint alapítótag és egyesületi elnök hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?
1991-től dolgoztam a Mozgáskorlátozottak B.-A.-Z. Megyei Egyesületében, mint elnökségi tag. Kazincbarcikáról jártam be Miskolcra hetente önkéntesként. 1994-ben a megyében folytak a földgázbevezetések, s ez sok munkát rótt ránk a lakásakadálymentesítés ügyintézésben. Kezdeményeztem, hogy alakuljon városunkban egy egyesület, hogy ne kelljen Miskolcra utazni a térség mozgáskorlátozottainak. 1995. február 4-én megalakult a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete a lakásomban 11 fővel.

Mi a legfontosabb küldetése a mára már közhasznúvá vált egyesületnek?
Alapszabályunk szerint a mozgáskorlátozottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése, önálló életének megvalósítása. A kisgyermekkori sérültségtől kezdve az idősebb emberig szüksége lehet segítségünkre. Közúti baleset, betegség következtében bárki lehet mozgássérült.

Tagságuk létszáma hogyan alakult az évek során?
Az alapító 11 taglétszám folyamatosan nőtt. 1995 végére már 900 körül volt. Jelenleg 1200 körüli nyilvántartott tagságunk van.

A mindennapi szervező és adminisztratív munkában kik a segítői?
Egyesületünkben 8 megváltozott munkaképességű dolgozik, akik végzik a szervezői, az ügyintézési munkát. Négy helyi csoportunk van, ahol a csoportvezetők dolgoznak önkéntesként. Sok tag, szimpatizáns önkénteskedik szükség esetén.

Véleménye szerint Kazincbarcika intézményeiben megvalósult akadálymentesítés mennyiben könnyítette meg a mozgáskorlátozottak életét?
Folyamatosan figyelemmel kísérem a városi akadálymentesítési munkálatokat. Nagy öröm, hogy az iskolák, óvodák ma már teljesen akadálymentesek. Vannak még hiányosságok, s remélem sikerül mindent megoldani.

Mire a legbüszkébb az elmúlt 25 év során elért eredményeik közül?
Három nagy területen értük el eredményt: A foglalkoztatási rehabilitációs akkreditációval, mellyel 2006 óta rendelkezünk. Szociális alapellátást biztosító támogató szolgáltatást nyújtunk fogyatékossággal élőknek 2005 óta. Különböző szolgáltatások nyújtása: sorstársi tanácsadás, révész tevékenység.

Milyen közösségi programokat szerveznek, melyek a legnépszerűbbek?
Kirándulásokat szervezünk nyaranta gyógyfürdőkbe. Évente szervezünk a Balatonhoz is nyaralást a Hotel Dam-ba, Fonyódligetre. Itt a városban 2004 óta Esélyegyenlőségi Napot tartunk, mely szakmai és szórakoztató részből áll. Rendkívül népszerű és a támogatók révén sokrétű.

Tapasztalatai szerint az érzékenyítő órák elősegítik a szemlélet formálását a jövő generációja számára?
Az érzékenyítő Esély órákat már 2001-ben elkezdtük egy PHARE program keretében, s azóta szinte folyamatosan végezzük. Meg kell ismertetni a gyerekekkel, hogyan élünk, milyen nehézségeink vannak. Saját életünket bemutatva igyekszünk az érzékenységet, tudatformálást megvalósítani.

A mozgáskorlátozottak számtalan egyesületet, civil szervezetet hoztak létre. Tartják a kapcsolatot a különböző szintű szervezetekkel?
Nagyon jó a kapcsolatunk az összes civil szervezettel. A megyében 8 mozgáskorlátozott egyesület van. Tagja vagyunk a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, s személy szerint a Jelölő Bizottság Elnöke vagyok.

Az interjú készítője a kezdetektől végig követte elnök asszony tevékenységét. Elszántsága, kitartása, akarat ereje nem lankad. Honnan merít erőt?
Az elért eredmények motiválnak, visznek előre. Sok köszönetet kapok, elmondják, „de jó, hogy maguk itt vannak”!

A mozgáskorlátozottak érdekképviselete és érdekérvényesítése mellett jut ideje magánéletre? Az örök optimistát mi teszi boldoggá?
Családom teszi teljessé az életem. Férjemmel 42 éve vagyunk házasok. Egy fiunk van, aki már önálló életet él, s két fiú unokám.

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk