https://kolorline.hu/A védőfelszerelés viselése bár megterhelő, de kiemelten fontos a 12 órás műszakban is

A védőfelszerelés viselése bár megterhelő, de kiemelten fontos a 12 órás műszakban is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus-járvány leginkább az egészségügyben dolgozók munkájában okozta a legnagyobb változást. A Covid-osztályok kialakítása, a munka megszervezése és a mindennapi tevékenységek megfeszített tempót igényelnek az orvosoktól és az ápolóktól egyaránt. Kíváncsiak voltunk, hogyan éli meg ezt a rendkívüli helyzetet egy érintett szakember. Migalyáné Mikó Renátát, a Kazincbarcikai Városi Kórház COVID-19 részlegének főnővérét kérdeztük meg a témában.

Mikor döntötte el, hogy ezt a szakmát választja hivatásának?

A betegápolás valóban hivatás, nem egyszerűen csak szakma. A szakma választásakor még bizonytalan, túl fiatal voltam. Hivatásommá a főiskolás évek alatt vált, amikor már mélyebben és komolyabban beleáshattam magam a betegápolásba. Ekkorra már teljesen átláttam és átéreztem a betegek szükségleteit.

Mióta dolgozik a Kazincbarcikai Kórházban?

A Kazincbarcikai Kórházban 2015. augusztustól dolgozom.

Melyik osztályon dolgozott a koronavírus-járvány előtt?

A járvány előtt a Krónikus Belgyógyászati Osztályon dolgoztam.

Milyen változásokat okozott az életében és a munkájában a pandémia?
A pandémia sajnos mindannyiunk életét felborította. Nagy változást hozott a munkámban is, hiszen a korábbi krónikus betegellátás átalakult aktív ellátássá. Az idős emberek ápolása, a régóta meglévő betegségeinek ellátása és a további sorsának egyengetése átcsapott az akár egészen fiatalkorú betegek akut ellátásába is. Itt szeretném kiemelni a szakdolgozó munkatársaimat, a nővérkéket, akik a krónikus és az aktív ellátásban is nagyszerűen helytállnak és az osztály dolgozói maradtak minden nehézség ellenére.

Egy COVID-19 fertőzött beteg milyen speciális ellátást igényel?

A Covid-19 fertőzőtt beteg kórházi körülmények között teljes elkülönítést igényel minden más betegtől. A dolgozók csak megfelelő védőfelszerelésben végezhetik munkájukat, melynek viselése 12 órás műszakban nagyon megterhelő. A betegség lefolyása lehet enyhébb, illetve súlyosabb, de jellemző a hirtelen állapotromlás is. Ennek megfelelően látjuk el a betegeinket, akiket a Covid-tesztek levétele után az eredményektől függően helyezünk el a kórtermekben. Az élettani paraméterek (testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus, légzés) ellenőrzése mellett történik a keze­lőorvos által elrendelt terápia végrehajtása (gyógyszerelés- intravénás injekciós, illetve. infúziós terápia, lázcsillapítás, hör­gőtágító gyógyszerek, antibiotikumok, egyéb vírusellenes gyógyszerek megadása, oxigénterápia biztosítása). Mindemellett természetesen biztosítjuk az alapvető szükségleteket is. A fekvő betegeket etetjük, itatjuk, mosdatjuk, borotváljuk, körömápolást végzünk és gyógytornászaink segítségével mobilizáljuk. A pszichés támogatás nagy hangsúlyt kap, a látogatási tilalom miatt az ápolók gondoskodnak a betegek lelki egyensúlyáról.

Tehet-e valamit az ember annak érdekében, hogy ne súlyosbodjanak a tünetei?

Szomorú dolognak tartom, hogy az emberek egy része még most sem vesz tudomást a fertőzésről. Mindenkinek javaslom a higiénés előírások betartását, a védőmaszk használatát, és a szociális távolságtartás szabályainak betartását ebben az időszakban. A vírusellenes védekezésben jelenleg a védőoltás a leghatékonyabb módszer. Véleményem szerint enyhe tünetekkel a beteg otthon tud a legjobban pihenni, gyógyulni. Fogyasszon sok folyadékot, C- és D-vitamint, illetve mindennap iktasson be egy kis mozgást. Ha viszont tünetei erősödnek, ne késlekedjen felvenni a kapcsolatot a háziorvosával, aki eldönti a további teendőket.

kórház

További híreink

Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár

Dátum: 2021. ápr 17. 07:40

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Újra nyitnak a BMH Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodái

Dátum: 2021. ápr 17. 07:37

A BMH Nonprofit Kft. személyes ügyfélszolgálati irodái 2021. április 19-től a megszokott nyitvatartási rend szerint újra fogadják ügyfeleinket, illetve ugyanezen időponttól a házhoz menő lomtalanítás megrendelése ismét elérhető.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 16.

Dátum: 2021. ápr 16. 18:22

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Újra nyitnak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák – Kazincbarcika Város Önkormányzata minden intézményi dolgozónak FFP2-es maszkot biztosít!

Dátum: 2021. ápr 16. 15:30

Kazincbarcika Város Önkormányzata a pedagógusok, a munkatársak és a gyermekek fokozott védelme érdekében az intézményi dolgozóknak összesen 1000 db FFP2-es maszkot biztosít, emellett kézfertőtlenítőszerekkel is segíti a higiéniai szabályok szigorú betartását.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk