https://kolorline.hu/Klímaváltozás és alkalmazkodás

Klímaváltozás és alkalmazkodás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A globális klímaváltozásról egyre több és több tudományos cikket olvashatunk az interneten. A klímaváltozás századunk talán legjelentősebb kihívása.

A cikkek alapján gyakran gondoljuk úgy, hogy ezek a jelenkori változások tőlünk független folyamatok, amelyekre nincs hatásunk. A változások összetettek és sokrétűek, mostanra már az emberi élet szinte minden területére kihatással vannak, tehát – akaratunktól függetlenül – mindenkit érintenek, és az éghajlatváltozást felgyorsító káros anyag kibocsátások csökkentése mellett nagyon fontos az, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és hogyan tudunk felkészülni e változásokra.

A jelenkori klímaváltozást természetes folyamatok és az ember együtt okozza, de a jelenlegi felgyorsult és drasztikus átalakulás döntő részben az emberi tevékenység következménye. Életmódunk és tevékenységeink (főként az olaj, a gáz és más fosszilis energiahordozók égetése) során hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, ezáltal fokozva a Föld természetes üvegházhatását. Így a földfelszín hőmérséklete nő, megnövekszik a légkörben tárolódó energia mennyisége, amely szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához vezet és amely folyamatokhoz további negatív hatások társíthatók. Mindez nagyon komoly hatással van a környezetünkre, az élővilágra és benne az emberek életére is.

Bár a klímaváltozás egy elkerülhetetlen folyamat – ami jelentősen átalakíthatja életünket – lehetőségünk van a hatások mérséklésére, a tudatos felkészülésre és az átgondolt alkalmazkodásra. Az emberiség kezében tehát számos olyan lehetőség van, amivel ezt a bizonytalan kimenetelű folyamatot lassíthatja, valamint a már napjainkban jelentkező kedvezőtlen hatásokat tompíthatja, csökkentheti. Ezen lehetőségekhez azonban szükséges az, hogy sok esetben megváltoztassuk bizonyos szokásainkat és szemléletmódunkat, annak érdekében, hogy a gyermekeink és az unokáink, a jövő generációja is ugyanolyan természeti örökséget kapjon, mint korábban mi kaptunk az elődeinktől.

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretében most induló cikksorozat kiemelt célja, hogy a Kazincbarcika térségében élők és dolgozók, valamint a BorsodChem Zrt. munkavállalói részére olyan információkat adjunk át a klímaváltozással kapcsolatosan, amelyek segítségével közösen tudunk fellépni az helyi éghajlatváltozás káros hatásai ellen. Ehhez fontos ismernünk a jelenség hatásait, valamint azt, hogy a térségben milyen nagyságú és irányú változások várhatóak, mi mindezen információkkal a segítségükre leszünk. Cikksorozatunkban továbbá olyan konkrét alkalmazkodási lehetőségeket ismertetünk, amelyekkel mérsékelhetjük a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, és eredményesen megőrizhetjük, sőt akár javíthatjuk a megváltozott körülmények között is az életminőségünket, egy élhető és fenntartható jövő érdekében!

Tartsanak velünk!

Óvjuk meg közösen a bolygónkat!




 

  

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk