https://kolorline.hu/Klímaváltozás és alkalmazkodás

Klímaváltozás és alkalmazkodás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A globális klímaváltozásról egyre több és több tudományos cikket olvashatunk az interneten. A klímaváltozás századunk talán legjelentősebb kihívása.

A cikkek alapján gyakran gondoljuk úgy, hogy ezek a jelenkori változások tőlünk független folyamatok, amelyekre nincs hatásunk. A változások összetettek és sokrétűek, mostanra már az emberi élet szinte minden területére kihatással vannak, tehát – akaratunktól függetlenül – mindenkit érintenek, és az éghajlatváltozást felgyorsító káros anyag kibocsátások csökkentése mellett nagyon fontos az, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és hogyan tudunk felkészülni e változásokra.

A jelenkori klímaváltozást természetes folyamatok és az ember együtt okozza, de a jelenlegi felgyorsult és drasztikus átalakulás döntő részben az emberi tevékenység következménye. Életmódunk és tevékenységeink (főként az olaj, a gáz és más fosszilis energiahordozók égetése) során hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt juttatunk a légkörbe, ezáltal fokozva a Föld természetes üvegházhatását. Így a földfelszín hőmérséklete nő, megnövekszik a légkörben tárolódó energia mennyisége, amely szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához vezet és amely folyamatokhoz további negatív hatások társíthatók. Mindez nagyon komoly hatással van a környezetünkre, az élővilágra és benne az emberek életére is.

Bár a klímaváltozás egy elkerülhetetlen folyamat – ami jelentősen átalakíthatja életünket – lehetőségünk van a hatások mérséklésére, a tudatos felkészülésre és az átgondolt alkalmazkodásra. Az emberiség kezében tehát számos olyan lehetőség van, amivel ezt a bizonytalan kimenetelű folyamatot lassíthatja, valamint a már napjainkban jelentkező kedvezőtlen hatásokat tompíthatja, csökkentheti. Ezen lehetőségekhez azonban szükséges az, hogy sok esetben megváltoztassuk bizonyos szokásainkat és szemléletmódunkat, annak érdekében, hogy a gyermekeink és az unokáink, a jövő generációja is ugyanolyan természeti örökséget kapjon, mint korábban mi kaptunk az elődeinktől.

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretében most induló cikksorozat kiemelt célja, hogy a Kazincbarcika térségében élők és dolgozók, valamint a BorsodChem Zrt. munkavállalói részére olyan információkat adjunk át a klímaváltozással kapcsolatosan, amelyek segítségével közösen tudunk fellépni az helyi éghajlatváltozás káros hatásai ellen. Ehhez fontos ismernünk a jelenség hatásait, valamint azt, hogy a térségben milyen nagyságú és irányú változások várhatóak, mi mindezen információkkal a segítségükre leszünk. Cikksorozatunkban továbbá olyan konkrét alkalmazkodási lehetőségeket ismertetünk, amelyekkel mérsékelhetjük a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, és eredményesen megőrizhetjük, sőt akár javíthatjuk a megváltozott körülmények között is az életminőségünket, egy élhető és fenntartható jövő érdekében!

Tartsanak velünk!

Óvjuk meg közösen a bolygónkat!
 

  

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk