https://kolorline.hu/Nyitott Kapuk – Nyílt szakszolgálati hét lehetőségei a pedagógiai szakszolgálatnál

Nyitott Kapuk – Nyílt szakszolgálati hét lehetőségei a pedagógiai szakszolgálatnál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának befejező részében a nyílt szakszolgálati hét lehetőségeiről olvashatnak.

Előzmények

A pedagógiai szakszolgálat –vagy a régebben használatos, sokak által közismert nevén: nevelési tanácsadó- köznevelési feladatot ellátó intézmény, melynek működése törvényileg szabályozott:
(1) A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 18.§ (1) bekezdésében előírta, hogy a „szülő és a pedagógus nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény feladatainak ellátását pedagógiai szakszolgálat segíti” különböző szakfeladatok ellátásában.
(2) A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről pedig konkrétan megfogalmazza az ellátás formáit, területeit, feladatait.
Intézményünk mindig is törekedett arra, hogy az ellátásra szoruló gyermekeket lehetőleg saját közegükben (óvoda, iskola) lássuk el, ezzel is csökkentve a családra háruló feladatokat, amelyek a szülőt terhelik (mind anyagilag, mind időben) az intézményünkbe való eljutással. Ugyanakkor ez azt is eredményezi, hogy az ellátott gyermekek esetében nincs rendszeres kapcsolattartásunk a szülőkkel.
Ez azzal jár, hogy bár az intézmény több évtizedes (35 éves) szakmai múltra tekint vissza, mégis a lakosság, a társszakmai szervezetek részéről, sőt gyakran a különböző fenntartású intézmények pedagógusai és vezetői részéről is tanácstalanság vélhető felfedezni, ha szóba kerül intézményünk.
Ilyen körülmények között érkezett meg hozzánk 2018 elején a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kezdeményezése: nyílt hetet hirdettek meg partnereiknek a szakszolgálati tagintézmények. Tagintézményünk is egyből meglátta a benne rejlő nagyszerű lehetőséget: miért ne csatlakozhatnánk mi is ehhez a kiválónak tűnő kezdeményezéshez?!
Így született meg 2019-ben a „Nyitott Kapuk” programsorozat, melynek eredetileg hivatott célja: betekintést nyújtson az átfogó szakszolgálati munkába minden érdeklődő előtt, legyen az gyermek, szülő, pedagógus, intézményvezető, intézményfenntartó vagy akár más szakmai szervezet szakembere, röviden: az intézmény népszerűsítése.
A program segíthet a lakosság körében és a pedagógus kollégákban is az intézményünkről alkotott tanácstalanság, bizonytalanság leküzdésében, ezáltal gyümölcsözővé válhat együttműködésünk mindenki megelégedésére, kölcsönösen segítve egymást a színvonalasabb szakmai munka, eredmények elérése érdekében. 

A jelen és a benne rejlő lehetőségek

A „Nyitott Kapuk” programsorozat előkészítése nagyfokú kreativitást és rugalmasságot igényel az egész kollektívától: ötletelelések, értekezletek, egyeztetések után elkészül az adott hétről szóló részletes programfüzet, mely minden partnerünknek megküldésre kerül. A hét programjairól egy rövid, összegző kivonatot is közzéteszünk intézményünk Facebook felületén. Az egyes foglalkozásokról szóló személyes meghívók pedig a szülőknek készülnek.
Az adott héten intézményünk megnyitja ajtaját az érdeklődők előtt: előre egyeztetett időpontokban (erre fejlesztőhelyiségeink befogadóképességének végessége miatt van szükség) minden egyes általunk ellátott szakszolgálati területről kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. A hét eseményeiről a helyi média is tudósítani szokott rövid hírek és/vagy újságcikk formájában.
Nyílt hetünkön a lehetőségek tárháza mondhatni végtelen, ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot, helyszínt. Lehetőség nyílhat többek között:

 • konzultációra, tanácsadásra pszichológussal,

 • az Alapozó és a TSMT terápia elemeivel való megismerkedésre a gyakorlatban,

 • iskolai készségfejlesztés lehetőségeinek szemléltetésére,

 • kerekasztal-beszélgetésre, szakmai előadásokon való részvételre különféle témákban, pl. autizmusról, gyógytestnevelésről, tehetséggondozásról,

 • korai fejlesztés lehetőségeivel, köztük a baba-mama csoportok tevékenységével való megismerkedésre,

 • logopédiai tanácsadásra, beszédfejlesztésnél is jól alkalmazható közös játékkészítésre műhelyfoglalkozás keretében,

 • Szóbátorság szavalóversenyen való részvételre, ahol a logopédiai terápiában részesülő óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek versmondási képességeikben mérettetnek meg,

 •  iskolai és óvodai fejlesztésekhez alkalmas eszközbemutatóra,

 • gyógytestnevelési foglalkozások megtekintésére óvodákban vagy az uszodában,

 • nyílt fejlesztő és tehetséggondozó terápiás órákon való részvételre az óvodákban,

 • az országos viszonylatban is egyedülálló műszeres figyelemfejlesztő gépparkunk megtekintésére, kipróbálására,

 •  végül, de nem utolsó sorban közös jógázásra a társszakmákban dolgozóknak, mint a kiégés-prevenció egyik lehetőségére.

A pandémia sem veheti el a kedvünket a programsorozat alapcéljának megvalósításától: a kapcsolatkialakításról partnereinkkel, velük intézményünk sokrétű tevékenységi területeinek megismertetésével, népszerűsítésével.
Az online időszakban intézményünk Facebook oldalán (Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcika) vagy a helyi média (Kolorline, Kolorhét, helyi újság) kínálta lehetőségek keretei között adunk közre, osztunk meg hasznos cikkeket, tanácsokat, otthon is jól használható játékos feladatokat, ezáltal is segítve a családok, pedagógusok életét, mindennapjait. 
Minden évben tavasszal kerül megrendezésre programsorozatunk, annak ajánlott időpontja központilag meghatározott. Az eddigiekhez hasonlóan idén is tervezzük majd megvalósítani nyílt heti rendezvényeinket. Az elkészült részletes programfüzetet közreadjuk a már említett felületeken, meghirdetett programjainkra pedig szeretettel várjuk az érdeklődőket! Kérjük, kövessenek bennünket Facebook és weboldalunkon, és legyenek a vendégeink!

Végül következzen „kedvcsinálónak” néhány fotó az emlékezetes pillanatokból, a teljesség igénye nélkül. A viszontlátásra!

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

Smolnicki Beáta tagintézmény- igazgatóhelyettes, a „Nyitott Kapuk” programsorozat koordinátora

Ezzel az írással véget ért intézményünk bemutatkozó cikksorozata. Köszönjük megtisztelő figyelmüket, hogy hétről hétre velünk tartottak! Bármilyen felmerülő kérdésük, kérésük esetén keressenek bennünket bizalommal!

A Kazincbarcikai Tagintézmény és a Sajószentpéteri Telephely valamennyi dolgozója nevében:

Széplaki Ágnes tagintézmény-igazgató

                                                                      

 

 

 

 

 

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk