https://kolorline.hu/Nyitott Kapuk – Nyílt szakszolgálati hét lehetőségei  a pedagógiai szakszolgálatnál

Nyitott Kapuk – Nyílt szakszolgálati hét lehetőségei a pedagógiai szakszolgálatnál

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és Sajószentpéteri Telephelye bemutatkozó sorozatának befejező részében a nyílt szakszolgálati hét lehetőségeiről olvashatnak.

Előzmények

A pedagógiai szakszolgálat –vagy a régebben használatos, sokak által közismert nevén: nevelési tanácsadó- köznevelési feladatot ellátó intézmény, melynek működése törvényileg szabályozott:
(1) A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 18.§ (1) bekezdésében előírta, hogy a „szülő és a pedagógus nevelő munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény feladatainak ellátását pedagógiai szakszolgálat segíti” különböző szakfeladatok ellátásában.
(2) A 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről pedig konkrétan megfogalmazza az ellátás formáit, területeit, feladatait.
Intézményünk mindig is törekedett arra, hogy az ellátásra szoruló gyermekeket lehetőleg saját közegükben (óvoda, iskola) lássuk el, ezzel is csökkentve a családra háruló feladatokat, amelyek a szülőt terhelik (mind anyagilag, mind időben) az intézményünkbe való eljutással. Ugyanakkor ez azt is eredményezi, hogy az ellátott gyermekek esetében nincs rendszeres kapcsolattartásunk a szülőkkel.
Ez azzal jár, hogy bár az intézmény több évtizedes (35 éves) szakmai múltra tekint vissza, mégis a lakosság, a társszakmai szervezetek részéről, sőt gyakran a különböző fenntartású intézmények pedagógusai és vezetői részéről is tanácstalanság vélhető felfedezni, ha szóba kerül intézményünk.
Ilyen körülmények között érkezett meg hozzánk 2018 elején a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat kezdeményezése: nyílt hetet hirdettek meg partnereiknek a szakszolgálati tagintézmények. Tagintézményünk is egyből meglátta a benne rejlő nagyszerű lehetőséget: miért ne csatlakozhatnánk mi is ehhez a kiválónak tűnő kezdeményezéshez?!
Így született meg 2019-ben a „Nyitott Kapuk” programsorozat, melynek eredetileg hivatott célja: betekintést nyújtson az átfogó szakszolgálati munkába minden érdeklődő előtt, legyen az gyermek, szülő, pedagógus, intézményvezető, intézményfenntartó vagy akár más szakmai szervezet szakembere, röviden: az intézmény népszerűsítése.
A program segíthet a lakosság körében és a pedagógus kollégákban is az intézményünkről alkotott tanácstalanság, bizonytalanság leküzdésében, ezáltal gyümölcsözővé válhat együttműködésünk mindenki megelégedésére, kölcsönösen segítve egymást a színvonalasabb szakmai munka, eredmények elérése érdekében. 

A jelen és a benne rejlő lehetőségek

A „Nyitott Kapuk” programsorozat előkészítése nagyfokú kreativitást és rugalmasságot igényel az egész kollektívától: ötletelelések, értekezletek, egyeztetések után elkészül az adott hétről szóló részletes programfüzet, mely minden partnerünknek megküldésre kerül. A hét programjairól egy rövid, összegző kivonatot is közzéteszünk intézményünk Facebook felületén. Az egyes foglalkozásokról szóló személyes meghívók pedig a szülőknek készülnek.
Az adott héten intézményünk megnyitja ajtaját az érdeklődők előtt: előre egyeztetett időpontokban (erre fejlesztőhelyiségeink befogadóképességének végessége miatt van szükség) minden egyes általunk ellátott szakszolgálati területről kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. A hét eseményeiről a helyi média is tudósítani szokott rövid hírek és/vagy újságcikk formájában.
Nyílt hetünkön a lehetőségek tárháza mondhatni végtelen, ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot, helyszínt. Lehetőség nyílhat többek között:

  • konzultációra, tanácsadásra pszichológussal,

  • az Alapozó és a TSMT terápia elemeivel való megismerkedésre a gyakorlatban,

  • iskolai készségfejlesztés lehetőségeinek szemléltetésére,

  • kerekasztal-beszélgetésre, szakmai előadásokon való részvételre különféle témákban, pl. autizmusról, gyógytestnevelésről, tehetséggondozásról,

  • korai fejlesztés lehetőségeivel, köztük a baba-mama csoportok tevékenységével való megismerkedésre,

  • logopédiai tanácsadásra, beszédfejlesztésnél is jól alkalmazható közös játékkészítésre műhelyfoglalkozás keretében,

  • Szóbátorság szavalóversenyen való részvételre, ahol a logopédiai terápiában részesülő óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek versmondási képességeikben mérettetnek meg,

  •  iskolai és óvodai fejlesztésekhez alkalmas eszközbemutatóra,

  • gyógytestnevelési foglalkozások megtekintésére óvodákban vagy az uszodában,

  • nyílt fejlesztő és tehetséggondozó terápiás órákon való részvételre az óvodákban,

  • az országos viszonylatban is egyedülálló műszeres figyelemfejlesztő gépparkunk megtekintésére, kipróbálására,

  •  végül, de nem utolsó sorban közös jógázásra a társszakmákban dolgozóknak, mint a kiégés-prevenció egyik lehetőségére.

A pandémia sem veheti el a kedvünket a programsorozat alapcéljának megvalósításától: a kapcsolatkialakításról partnereinkkel, velük intézményünk sokrétű tevékenységi területeinek megismertetésével, népszerűsítésével.
Az online időszakban intézményünk Facebook oldalán (Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcika) vagy a helyi média (Kolorline, Kolorhét, helyi újság) kínálta lehetőségek keretei között adunk közre, osztunk meg hasznos cikkeket, tanácsokat, otthon is jól használható játékos feladatokat, ezáltal is segítve a családok, pedagógusok életét, mindennapjait. 
Minden évben tavasszal kerül megrendezésre programsorozatunk, annak ajánlott időpontja központilag meghatározott. Az eddigiekhez hasonlóan idén is tervezzük majd megvalósítani nyílt heti rendezvényeinket. Az elkészült részletes programfüzetet közreadjuk a már említett felületeken, meghirdetett programjainkra pedig szeretettel várjuk az érdeklődőket! Kérjük, kövessenek bennünket Facebook és weboldalunkon, és legyenek a vendégeink!

Végül következzen „kedvcsinálónak” néhány fotó az emlékezetes pillanatokból, a teljesség igénye nélkül. A viszontlátásra!

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

nyitott kapuk

Smolnicki Beáta tagintézmény- igazgatóhelyettes, a „Nyitott Kapuk” programsorozat koordinátora

Ezzel az írással véget ért intézményünk bemutatkozó cikksorozata. Köszönjük megtisztelő figyelmüket, hogy hétről hétre velünk tartottak! Bármilyen felmerülő kérdésük, kérésük esetén keressenek bennünket bizalommal!

A Kazincbarcikai Tagintézmény és a Sajószentpéteri Telephely valamennyi dolgozója nevében:

Széplaki Ágnes tagintézmény-igazgató

                                                                      

 

 

 

 

 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk