https://kolorline.hu/Magyarország éghajlata napjainkban

Magyarország éghajlata napjainkban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A klímaváltozás hatására milyen szélsőséges időjárási események várhatók Magyarországon és hogyan hatnak az életünkre?

A Föld éghajlata tartósan és jelentősen átalakul. A bolygó átlaghőmérséklete emelkedik, ami hatással van a csapadékra és az éghajlat más jellemzőire is. Azonban nem csak a felmelegedésről szól ez, hanem az időjárásunkban várhatóan gyakoribbak lesznek a szélsőségek a Földön és Magyarországon is.

Az elmúlt több mint egy évszázadban Magyarország klímája mérhetően melegedett és az átlaghőmérséklet az 1980-as évektől kezdődően erőteljesen emelkedő tendenciát mutat. Ezek már a hazai megfigyelésekben is megmutatkoznak. 1901 és 2020 között az éves középhőmérséklet 1,23°C-fokkal nőtt. A tavaszok és a nyarak melegedtek leginkább, rendre 1,44°C-kal, illetve 1,33°C-kal.

grafikon

Az országos évi középhőmérsékletek 1901 és 2020 között (homogenizált, interpolált adatok alapján) Ábra forrása: OMSZ

 

A mérések kezdete óta 2018 volt a legforróbb év, a 10 legmelegebb év közül 8 pedig az ezredforduló után következett be hazánkban. Az éghajlatváltozás jeleit tehát már ma is észleljük, de hatásai a jövőben még inkább felerősödnek. A hőmérséklet további emelkedésére kell számítani hazánkban: a pesszimista forgatókönyvek alapján akár 3,5-4,5°C fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végére.

A csapadék térben és időben nagyon változékony, így – az éghajlatváltozás hatására bekövetkező

– tendenciákat nehezebb kimutatni, mint a hőmérséklet esetén. Azonban a csapadék éven belüli eloszlása megváltozott, nyáron kevesebb eső hullik, míg ősszel és télen valamivel több. E mellett megfigyelhető, hogy kevesebb napon hullik csapadék, és nőtt az aszályhajlam. A heves csapadékesemények száma is emelkedett, hiszen a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, villámlással, intenzív jégesővel, szélviharral kísért zivatarok formájában éri el a felszínt. A mérések kezdete óta az OMSZ által regisztrált legcsapadékosabb év a 2010-es esztendő volt, amely hatalmas árhullámokkal is társult.

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárású események gyakoriságában és intenzitásában már napjainkban is számottevő emelkedés mutatkozik és ezek száma tovább fog emelkedni. Milyen szélsőséges időjárási események figyelhetőek meg, ill. várhatók és hogyan hatnak az életünkre?

•    A szélsőségesen hideg időszakok, fagyok idején a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok között megnőhet a kihűlés, fagyás kockázata, de pl. a tapadó hó, zúzmara komoly károkat okozhat erdeinkben és a légvezetékekben egyaránt.
•    A rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékesemények (akár jégeső) hatására belterületi elöntés, vagy villámárvíz jöhet létre veszélyeztetve az épületállományt, a közúti és a kritikus infrastruktúrákat, valamint az emberi életet is.
•    A heves széllökésekkel járó viharok szintén az épített környezetet, lakóházakat, vagyoni értékeket, és az emberi életet is károsan érinthetik. Mindemellett akár utak válhatnak járhatatlanná miatta és a kritikus infrastruktúra elemek sérülhetnek meg (pl. gáz-, villanyszolgáltatás kimaradások léphetnek fel).
•    A már megfigyelhető és várható változások hatására (az évi csapadékeloszlás megváltozása, az évi átlaghőmérséklet növekedése stb.) az aszályos időszakok gyakoribbá válását okozzák, amelyek a mezőgazdasági termelésben okozhatnak károkat.
•    Az erdők állapotának romlása már jelentkezik hazánkban. Nemzetközi példák igazolják az erdőtüzek gyakoriságának várható növekedését, amire itthon is folyamatosan fel kell készülnünk.

Olyan változások elébe nézünk, amelyek jelentős része elkerülhetetlen, de tehetünk azért, hogy saját életünkben, a környezetünkben minél kevesebb kárt tegyenek, tehát lehetőségünk van a hatások mérséklésére, a tudatos felkészülésre és az átgondolt alkalmazkodásra. Ezekről lesz szó a további cikkeinkben.
Források:
[1]    2018 a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon – előzetes éghajlati értékelő. OMSZ: 2019. január 4. https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2384
[2]    Országos    Meteorológiai    Szolgálat    adatai,    információ    - https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evek_idojarasa/, https://www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/megfigyelt_valtozasok/Magyarorszag/
[3]    Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) továbbfejlesztése projekt - lakossági tájékoztató, szemléletformáló kiadványok
[4]    Jelentés    az    éghajlatváltozás    Kárpát-medencére    gyakorolt    esetleges    hatásainak    tudományos értékeléséről, ITM, Kormányjelentés, 2010. január 8.
[5]    Az Országgyűlés 23/2018. (X. 31.) OGY határozata a 2018–2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról
Képek forrása: istockphoto.com, pixabay.com, http://www.boon.hu/video-ozonvizszeru-felhoszakadas-es- sarlavina-pusztitott-mucsonyban/3125914, ÉMIVZIG: A 2016. év időjárási és vízjárási helyzetének alakulása

Készítették: MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ munkatársai
 

További híreink

Szász szőnyegkiállítás nyílt a Mezeyben

Dátum: 2022. jan 25. 12:00

„Szász szőnyegek" címmel nyílt kiállítás a Mezey István Művészeti Központban január 21-én. A tárlaton Vámos Arnold tulajdonában lévő Szász Endre festőművész által tervezett faliszőnyegeket csodálhatja meg a művészetkedvelő közönség.

Megkezdődött a vízi komplexum építése

Dátum: 2022. jan 25. 09:58

2022 januárjában - a terveknek megfelelően - átadták a Csónakázó-tó melletti füves területet a kivitelezési munkálatok megkezdéséhez, hogy megvalósulhasson az elmúlt évek legnagyobb városi beruházása: a kazincbarcikai vízi komplexum megépítése.

Már lehet jelentkezni az idei rejtvényfejtő versenyre

Dátum: 2022. jan 24. 15:59

Idén ötödik alkalommal szervez rejtvényfejtő versenyt az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub és a Barcika Art Nonrpofit Kft. február 11-én. Jelentkezni és regisztrálni a (+36) (48) 310-116-os telefonszámon, vagy a rejtveny@kolorcity.hu e-mail-címen lehet, 2022. február 4. (péntek) 16:00 óráig!

Szeptemberben indulhat a vegyészmérnöki egyetemi alapképzés Kazincbarcikán

Dátum: 2022. jan 24. 12:56

Már lehet jelentkezni a Kazincbarcikán induló vegyészmérnöki egyetemi alapképzésre. A Miskolci Egyetem, a Tiszáninneni Református Egyházkerület, a Wanhua BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata összefogásával és együttműködésével idén szeptemberben itt, helyben, az Irinyi János Református Oktatási Központban kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat azok, akik ezen a területen szeretnék elkezdeni vagy folytatni karrierjüket. Ráadásul a gyakorlati képzésüket a későbbi esetleges munkahelyük, a helyi vegyipari óriáscég biztosítja.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk