https://kolorline.hu/Nem a szavak, hanem a tettek fontosak számomra

Nem a szavak, hanem a tettek fontosak számomra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Magyar Sport Napja alkalmából Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjban részesült Kerekes Ottó, a Kazincbarcikai Városi Sportegyesület elnöke, a KBSC FC utánpótlás szakmai vezetője. Ezen alkalommal kérdezte lapunk munkatársa.

Hogyan érintette az elismerés? Készített-e „leltárt” a sport területén végzett munkájáról a kitüntetés kapcsán?
Talán korainak éreztem. Úgy gondoltam, hogy vannak tőlem idősebb kollégák, akik véleményem szerint érdemesek lettek volna rá. Az az igazság, hogy rengeteg tennivaló áll előttem, amellyel bizonyítani, illetve tenni szeretnék Kazincbarcika város sportjáért. Leltárt nem készítettem, ugyanis a napi és a jövőbeni feladatok jobban foglalkoztatnak.

Honnan datálható a sport iránti érdeklődése? Volt esetleg példaképe?
Már általános iskolás koromban kialakult nálam a sport iránti fokozott rajongás. Testnevelő tanáraimnak köszönhetően többféle sportágat kipróbálhattam, számtalan versenyen vettem részt, ahol eredményesen szerepeltem. Leginspirálóbb, abszolút példaképem volt Kis Paál György tanár úr. Meg kell említenem Duck Ervint is, a biológiatanáromat, aki a természet iránti érdeklődésem kialakításában nagy szerepet játszott. A gimnáziumi tanáraim, Kovács László és Kiss Tamás csak erősítették a sport területén elért eredményeimet, a főiskolai felvételire pedig Darai Imre készített fel. A legsikeresebb a labdarúgás sportágban voltam, ahol olyan edzők egyengették az utamat, mint Pete András, Szitka Béla és Kolics Gábor.

Mit köszönhet a sportnak? Mire tanította meg Önt?
Már a tanulmányaim során kialakult bennem, hogy eredményes csak úgy lehetek, ha szorgalommal, kitartással, odaadással végzem el tanulmányi és sport feladataimat. (Az interjú készítője ezt csak megerősíteni tudja, mivel pedagógusként ezt megtapasztalhatta: Kerekes Ottó a folyosón, a szünetekben hol könyvvel, hol füzettel a kezében ismételt, memorizált.) Sokat köszönhetek a sportnak, mert fegyelemre, figyelemre, összpontosításra tanított meg. Mindezek a tulajdonságok erősítenek meg a mindennapokban, hogy következetes és hiteles legyek. Nem a szavak, hanem a tettek fontosak számomra. 

A Kolorhét olvasóival ossza meg szakmai életútjának legfontosabb mérföldköveit!
Általános iskolai tanulmányaimat a Május 1. Úti Általános Iskola angol nyelvi tagozatos osztályában végezetm el. A középiskolát és az érettségit az akkori Ságvári Endre Gimnáziumban abszolváltam. Innen egyenes út vezetett a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, ahol biológia-testnevelés szakos általános iskolai tanári diplomát szereztem. A Janus Pannonius Egyetemen középiskolai testnevelő tanári végzettséget kaptam, melyet a Budapesti Testnevelési Egyetem gyógy­testnevelés diplomája követett. Mivel az élethosszig tanulás híve vagyok, itt nem álltam meg, további képesítések megszerzését tartottam fontosnak az eredményes munkavégzés érdekében: közoktatásvezető, andragógia (felnőttképzés) szak, művelődésszervező, szakértő, mesterpedagógus, UEFA B-licences labdarúgóedző. A Surányi Endre Szakközépiskola és Kollégiumban tanítottam 11 évig. Voltam komplex intézmény vezetője (kulturális és sport), közben utánpótlásedzőként is dolgoztam, a KVSE elnöke lettem. Fontos állomás életemben, hogy a második ciklusomat töltöm Dédestapolcsányban a Lajos Árpád Általános Iskolában intézményvezetőként, valamint ezzel párhuzamosan újra a KVSE elnöke lettem, jelenleg pedig a KBSC utánpótlás szakmai vezetője vagyok. 

Pedagógus, intézményvezető, klubelnök, szakmai vezető. E sokrétű feladat hogyan fér bele a nap 24 órájába?
Reggeltől estig pörgés van. Nincs idő panaszkodni, lazítani, betegnek lenni. Minden területet átsző a pedagógus lét, minden egyes feladat összefonódik ezzel. Megtanultam rendszerben gondolkodni és cselekedni. Tervezek, célokat tűzök ki, megoldom, betartom, nem kergetek légvárakat, a realitás talaján állok, nem ígérgetek. Arra törekszem kapcsolataimon keresztül, hogy megfelelő munka és edzésfeltételeket teremtsek mind a pedagógusoknak és edzőknek, mind a gyerekeknek és a sportolóknak. Örömmel mondhatom, remek partnereim ebben a szakmai vezetőim, Kazincbarcika és Dédestapolcsány önkormányzata. Szeretem a munkámat, ez már egyfajta szerelem is. Első az iskola, a hivatás, délután a hobbié a főszerep.

Eddigi munkája során elért eredményei közül melyekre a legbüszkébb?
Mint már említettem általános és középiskolás koromban többféle sportágban versenyeztem sikeresen városi, megyei és országos szinten, legeredményesebb labdarúgásban voltam. Pedagógusként ezt a vonalat viszem tovább. Fontosnak tartom a tehetséges gyerekekkel való foglalkozást, a versenyeztetést iskolai és egyesületi szinten is. Közreműködtem számos városi, megyei, országos és nemzetközi verseny megszervezésében is. Jó visszaemlékezni ezekre is. Megelégedéssel tölt el, hogy tanítványaim közül többen lettek élsportolók, edzők, testnevelő tanárok. Bízom abban, hogy többségükkel megszerettettem a „sportolni jó” életérzést.

Családja hogyan tolerálja ezt a sok elfoglaltságot?
Büszke vagyok a családomra, feleségemre, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójaként dolgozik Miskolcon. Középiskolás korú lányaim a művészetek területén bontogatják szárnyaikat. Anna magánének szakon tervezi továbbtanulását, Zitát a képzőművészet vonzza. Összetartó és megértő családom nélkül semmi sem sikerülhetett volna. 

Végezetül árulja el szakmai sikerének titkát?
Minden munkaterületen igyekeztem elsajátítani az adott szakma csínját-bínját. Tanultam példaképeimtől, szereztem jó és rossz tapasztalatokat is, de mindig előretekintettem, vártam az új szakmai kihívásokat. Folyamatosan tovább képeztem magam, hogy feladataimat minél magasabb színvonalon ellássam. Személyes példamutatással igyekszem inspirálni kollégáimat.

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk