https://kolorline.hu/Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már nincs sok idő, február 24-én az általános iskolák továbbítják a középfokú intézmények számára a diákok jelentkezési adatlapjait. A kazincbarcikai középiskolák természetesen tárt karokkal várják azokat a gyerekeket, akik a városban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Döntő hetek előtt állnak a nyolcadikos diákok, február 24-ig ugyanis le kell adniuk a  középiskolai jelentkezésekről szóló adatlapjaikat. A lehetőség Kazincbarcikán is igen széles, ám azt, hogy kinek melyik oktatási intézmény a legmegfelelőbb, nem csupán a gyakorlati megfontolások befolyásolják, de a diák karaktere is.

Van, aki már kiskorától tudja, mi szeretne lenni. Mások csak később jönnek rá, mi érdekli őket igazán. Soltész Enikő, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskola tanulója például felsősként ismerte fel, mennyire szereti a kémiát, így ezen a területen indul tovább. Ahogy mondta, kiváló választásnak érzi az Irinyi János Református Oktatási Központ vegyész szakát, hiszen így a családjától sem kellene távol költöznie a hétköznapokra.

Az oktatás milyensége mellett láthatóan az is sokat nyom a latba, hogy mennyire vonzó az intézmények közösségi élete. A kazincbarcikai középiskolákban azonban erre sem lehet panasz. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója, Balla Árpád például kifejezetten fontosnak tartja, hogy tanulóiknak a színvonalas oktatás mellett jó hangulatú programokat is biztosítsanak. 

“Nincs olyan hét, amikor ne lenne valami diákságot megmozgató esemény. Most például huszonhat diákot fogunk vinni egy jutalomutazásra, amiért minimális önrészt kell csak fizetniük, a többit pedig az iskola, illetve az egyház állja” — mesélte az intézményvezető, aki a kiváló továbbtanulási statisztikák mellett ifjúságvédelmi programjukat is kiemelte. Elmondása szerint az idei tanév kezdete óta főállású iskolapszichológust foglalkoztatnak a gyerekek lelki egészsége érdekében. 

Bár a választás nem könnyű, sokat segíthet a nyílt napokon való részvétel, de az sem árt, ha ismerősi körben tájékozódunk az adott iskoláról, ahogyan azt a Kazincbarcikai Pedagógia Szakszolgálat pszichológusa, Ölveczki Georgina javasolja. Ha pedig a családi kupaktanács netán így sem boldogul, érdemes felkeresni a szakszolgálatot, ahol pályaválasztási tanácsadásra is lehetőséget biztosítanak.

KN

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk