https://kolorline.hu/Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már nincs sok idő, február 24-én az általános iskolák továbbítják a középfokú intézmények számára a diákok jelentkezési adatlapjait. A kazincbarcikai középiskolák természetesen tárt karokkal várják azokat a gyerekeket, akik a városban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Döntő hetek előtt állnak a nyolcadikos diákok, február 24-ig ugyanis le kell adniuk a  középiskolai jelentkezésekről szóló adatlapjaikat. A lehetőség Kazincbarcikán is igen széles, ám azt, hogy kinek melyik oktatási intézmény a legmegfelelőbb, nem csupán a gyakorlati megfontolások befolyásolják, de a diák karaktere is.

Van, aki már kiskorától tudja, mi szeretne lenni. Mások csak később jönnek rá, mi érdekli őket igazán. Soltész Enikő, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskola tanulója például felsősként ismerte fel, mennyire szereti a kémiát, így ezen a területen indul tovább. Ahogy mondta, kiváló választásnak érzi az Irinyi János Református Oktatási Központ vegyész szakát, hiszen így a családjától sem kellene távol költöznie a hétköznapokra.

Az oktatás milyensége mellett láthatóan az is sokat nyom a latba, hogy mennyire vonzó az intézmények közösségi élete. A kazincbarcikai középiskolákban azonban erre sem lehet panasz. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója, Balla Árpád például kifejezetten fontosnak tartja, hogy tanulóiknak a színvonalas oktatás mellett jó hangulatú programokat is biztosítsanak. 

“Nincs olyan hét, amikor ne lenne valami diákságot megmozgató esemény. Most például huszonhat diákot fogunk vinni egy jutalomutazásra, amiért minimális önrészt kell csak fizetniük, a többit pedig az iskola, illetve az egyház állja” — mesélte az intézményvezető, aki a kiváló továbbtanulási statisztikák mellett ifjúságvédelmi programjukat is kiemelte. Elmondása szerint az idei tanév kezdete óta főállású iskolapszichológust foglalkoztatnak a gyerekek lelki egészsége érdekében. 

Bár a választás nem könnyű, sokat segíthet a nyílt napokon való részvétel, de az sem árt, ha ismerősi körben tájékozódunk az adott iskoláról, ahogyan azt a Kazincbarcikai Pedagógia Szakszolgálat pszichológusa, Ölveczki Georgina javasolja. Ha pedig a családi kupaktanács netán így sem boldogul, érdemes felkeresni a szakszolgálatot, ahol pályaválasztási tanácsadásra is lehetőséget biztosítanak.

KN

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk