https://kolorline.hu/Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Nyolcadikosok a döntés súlya alatt - ki merre tanuljon tovább?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Már nincs sok idő, február 24-én az általános iskolák továbbítják a középfokú intézmények számára a diákok jelentkezési adatlapjait. A kazincbarcikai középiskolák természetesen tárt karokkal várják azokat a gyerekeket, akik a városban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Döntő hetek előtt állnak a nyolcadikos diákok, február 24-ig ugyanis le kell adniuk a  középiskolai jelentkezésekről szóló adatlapjaikat. A lehetőség Kazincbarcikán is igen széles, ám azt, hogy kinek melyik oktatási intézmény a legmegfelelőbb, nem csupán a gyakorlati megfontolások befolyásolják, de a diák karaktere is.

Van, aki már kiskorától tudja, mi szeretne lenni. Mások csak később jönnek rá, mi érdekli őket igazán. Soltész Enikő, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskola tanulója például felsősként ismerte fel, mennyire szereti a kémiát, így ezen a területen indul tovább. Ahogy mondta, kiváló választásnak érzi az Irinyi János Református Oktatási Központ vegyész szakát, hiszen így a családjától sem kellene távol költöznie a hétköznapokra.

Az oktatás milyensége mellett láthatóan az is sokat nyom a latba, hogy mennyire vonzó az intézmények közösségi élete. A kazincbarcikai középiskolákban azonban erre sem lehet panasz. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója, Balla Árpád például kifejezetten fontosnak tartja, hogy tanulóiknak a színvonalas oktatás mellett jó hangulatú programokat is biztosítsanak. 

“Nincs olyan hét, amikor ne lenne valami diákságot megmozgató esemény. Most például huszonhat diákot fogunk vinni egy jutalomutazásra, amiért minimális önrészt kell csak fizetniük, a többit pedig az iskola, illetve az egyház állja” — mesélte az intézményvezető, aki a kiváló továbbtanulási statisztikák mellett ifjúságvédelmi programjukat is kiemelte. Elmondása szerint az idei tanév kezdete óta főállású iskolapszichológust foglalkoztatnak a gyerekek lelki egészsége érdekében. 

Bár a választás nem könnyű, sokat segíthet a nyílt napokon való részvétel, de az sem árt, ha ismerősi körben tájékozódunk az adott iskoláról, ahogyan azt a Kazincbarcikai Pedagógia Szakszolgálat pszichológusa, Ölveczki Georgina javasolja. Ha pedig a családi kupaktanács netán így sem boldogul, érdemes felkeresni a szakszolgálatot, ahol pályaválasztási tanácsadásra is lehetőséget biztosítanak.

KN

További híreink

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk