https://kolorline.hu/Házi(orvosi) praktikák a légúti megbetegedések ellen

Házi(orvosi) praktikák a légúti megbetegedések ellen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan védjük magunkat ügyesen, okosan a légúti betegségek évadjában? Háziorvosi tanácsok következnek bárkinek, mindenkinek, dr. Erdei Sándortól.

Dr. Erdei Sándor háziorvos, az Egressy út nagybecsű doktora közkinccsé tette a Kolorline olvasóinak a tudástárát arról, hogy mi mindent követhetnek el önállóan az egészségesen maradás érdekében, és mit léphetnek maguktól akkor, ha már itt a baj.

A réteges öltözködés elnyűhetetlen jolly joker
 

„A tél közepi hűvös-nyirkos időjárás okozta megbetegedésekkel szemben elsők között javaslom a pácienseimnek a réteges öltözködést, mint megoldást arra, hogy az egyik nap mínusz 6 fok van, a másikon plusz 10” – kezdett a felsorolásba dr. Erdei Sándor.


Fentről alapoz a fejfedő és a fülvédő
 

„Mindenki kezelje alapvető legjobb döntésként a téli sapkahordást, esetleg alternatívaként a csuklyát, de legalább a fülvédőt” – szállt szembe a mindenkori divattal a meghűlés minimalizálásért a háziorvos. 


A vitaminszedés és a vitamindús táplálkozás kettőse
 

„Az alapvető C- és D-vitaminok szedése mellett a táplálkozásba iktatott vitamindús zöldségek, gyümölcsök, például a paradicsom és a paprika a legsúlyosabb Covid-idők után is hasznosak lehetnek” – rakta össze élelmesen a betevő mozaikot a háziorvos.



Teázás

A tél teljében a legjobb „ázás”, a teázás sem maradhatott ki a gyógyászati útmutatóból. Bár az előzőekkel együtt biztosan ez sem hat újdonságként, de a lényeg a lista totális teljesítése, így nem hiányozhatnak az alapvetések sem a vírusok és a megfázás elleni felpáncélozódás útmutatójából.

Vírus-baktérium matek a tüneteken túl

Mit tegyünk, ha az előző manőverek mulasztása, elhibázása esetén, vagy amikor sokat, netán mindent megtettünk, mégis egyik napról a másikra hirtelen megjelennek az egyértelmű tünetek megfázással vagy vírus okozta megfertőződés útján? Dr. Erdei Sándor szerint ilyenkor nem árt abból kiindulni, hogy a legtöbb betegséget vírusok okozzák. Ő viszont azt tapasztalja páciensei körében, hogy sokan feltétlen reflexből antibiotikumhoz nyúlnának.
 

„Hiába írom fel nekik terápiaként a lázcsillapítót, a torokfertőtlenítőt, a C- és D-vitamint, ők mégis antibiotikumot kérnének, amely indokolatlan használat esetén árthat a bélbaktériumoknak. Melléjük probiotikumokat javaslok. Csakis vizsgálatot követő tüdő- vagy hörgőgyulladás és hasonló felső légúti megbetegedések esetén szorgalmazzuk ezt a terápiát” – vázolta a háziorvos.


Másokat is óvjunk! A maszk nem lejárt Covid-divat

A tömegben való tartózkodás járványok idején mindig veszélyes, de kézen-, vagyis „arcon fekvő” szabályokat alkalmazva csökkenthető ennek rizikója. Szószóló háziorvosunk rámutatott, hogy a legtöbb váróteremben ki van írva, hogy amennyiben valakinek felső légúti fertőzése van, az illető szíveskedjék a teremben arcmaszkot viselni.
 

„Sokan máig idegenkednek tőle, de ha valaki valóban beteg, tessék használni!” – hangsúlyozta dr. Erdei Sándor.


Nem szégyen a Covid-teszt 2024-ben sem
 

„A Covid-vírus aktuális formában ma is velünk van, még ha nem is beszélünk róla annyit” – hívta fel a figyelmet az orvos. –  Az egyik legmaradandóbb tünete a hosszan tartó köhögés. Mellette intő jel lehet még az izületi fájdalom, a betegséget kísérő hányás vagy hasmenés és a hosszan tartó gyengeség. Ezek mellett gyanakodni kell a Covidra. Mindenkit arra kérek, hogy ilyen tünetekkel, tünetegyüttessel, végezzen egy Covid-tesztet, és amennyiben az pozitív, maradjon hét napig otthon, ne menjen a családtagok közé se, mert bár ma már könnyebb lefolyású, de sajnos ugyanúgy fertőző ez a vírus. A hosszan megmaradó tünetek, az úgy nevezett long covid esetében a fertőzésveszély elmúlik, ekkor már lehetséges tömegbe menni.”


Gyors gyógyírek egy-két erőteljes tünetre

Erdei doktor a 2024-ben jellemző Covid és egyéb betegségtünetekhez is rendelt egy-két javaslatot: 

⇒ Tudnak maguknak gyógyszert íratni azok, akiknél izületi fájdalmak jelentkeznek.
⇒ Akinek a tüdeje nincs rendben, és a tüdőgyógyásza indokoltnak érzi, az ajánlott gyógyszerek mellett írasson fel magának egy porlasztókészüléket is, amibe sóoldatot és tisztítófolyadékot kell önteni. A sóoldattal és az indokoltnak tartott gyógyszerrel legalább naponta kétszer porlasszon!
⇒ Szíveredetű tünetek, panaszok esetén mindenki sürgősen keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén kardiológushoz irányítja.
⇒ A hasmenéses szimptómások a folyadékpótlásra figyeljenek nagyon, nehogy kiszáradjanak! Ők néhány deci, cukor és citrom nélküli, nem filteres hideg teát fogyasszanak el naponta, míg a panaszuk el nem múlik. Kímélő ételjavaslatként pedig sós kréker kekszet (cukrosat ne), sós vízben főtt krumplit vagy rizst egyenek.

Különböző védőoltások, mint tartalékos megoldás
 

„A 60-70 éves, Covidon átesett személyeknél előfordulnak visszatérő tüdőgyulladások, amelyeket már nem közvetlenül a Covid okoz, hanem a nyomában járó immunrendszer-károsodás” – tisztázta dr. Erdei Sándor. — Kiút lehet, hogy 60 éves kor felett elérhető a tüdőgyulladás elleni védőoltás, receptre felírva. Főleg akkor ajánlott, ha fél éven belül valakinél másodszor vagy harmadszor jelentkezik újabb tüdőgyulladás. Ez segít megakadályozni a következőt.”


Az Egressy út háziorvosa ugyanúgy felhívta a figyelmet az influenza elleni védőoltásra, amely akár már 50 éves kor felett komolyan segítheti a megelőzést. Aki pedig Covid-védőoltásban gondolkodik, a miskolci Semmelweiss Tagkórház oltópontjára irányítja a doktor. Ezen felül mindenkinek javasolja dr. Rusvai Miklós virológiai nyilatkozatainak figyelemmel kísérését.

Ulu

További híreink

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk