https://kolorline.hu/Házi(orvosi) praktikák a légúti megbetegedések ellen

Házi(orvosi) praktikák a légúti megbetegedések ellen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan védjük magunkat ügyesen, okosan a légúti betegségek évadjában? Háziorvosi tanácsok következnek bárkinek, mindenkinek, dr. Erdei Sándortól.

Dr. Erdei Sándor háziorvos, az Egressy út nagybecsű doktora közkinccsé tette a Kolorline olvasóinak a tudástárát arról, hogy mi mindent követhetnek el önállóan az egészségesen maradás érdekében, és mit léphetnek maguktól akkor, ha már itt a baj.

A réteges öltözködés elnyűhetetlen jolly joker
 

„A tél közepi hűvös-nyirkos időjárás okozta megbetegedésekkel szemben elsők között javaslom a pácienseimnek a réteges öltözködést, mint megoldást arra, hogy az egyik nap mínusz 6 fok van, a másikon plusz 10” – kezdett a felsorolásba dr. Erdei Sándor.


Fentről alapoz a fejfedő és a fülvédő
 

„Mindenki kezelje alapvető legjobb döntésként a téli sapkahordást, esetleg alternatívaként a csuklyát, de legalább a fülvédőt” – szállt szembe a mindenkori divattal a meghűlés minimalizálásért a háziorvos. 


A vitaminszedés és a vitamindús táplálkozás kettőse
 

„Az alapvető C- és D-vitaminok szedése mellett a táplálkozásba iktatott vitamindús zöldségek, gyümölcsök, például a paradicsom és a paprika a legsúlyosabb Covid-idők után is hasznosak lehetnek” – rakta össze élelmesen a betevő mozaikot a háziorvos.Teázás

A tél teljében a legjobb „ázás”, a teázás sem maradhatott ki a gyógyászati útmutatóból. Bár az előzőekkel együtt biztosan ez sem hat újdonságként, de a lényeg a lista totális teljesítése, így nem hiányozhatnak az alapvetések sem a vírusok és a megfázás elleni felpáncélozódás útmutatójából.

Vírus-baktérium matek a tüneteken túl

Mit tegyünk, ha az előző manőverek mulasztása, elhibázása esetén, vagy amikor sokat, netán mindent megtettünk, mégis egyik napról a másikra hirtelen megjelennek az egyértelmű tünetek megfázással vagy vírus okozta megfertőződés útján? Dr. Erdei Sándor szerint ilyenkor nem árt abból kiindulni, hogy a legtöbb betegséget vírusok okozzák. Ő viszont azt tapasztalja páciensei körében, hogy sokan feltétlen reflexből antibiotikumhoz nyúlnának.
 

„Hiába írom fel nekik terápiaként a lázcsillapítót, a torokfertőtlenítőt, a C- és D-vitamint, ők mégis antibiotikumot kérnének, amely indokolatlan használat esetén árthat a bélbaktériumoknak. Melléjük probiotikumokat javaslok. Csakis vizsgálatot követő tüdő- vagy hörgőgyulladás és hasonló felső légúti megbetegedések esetén szorgalmazzuk ezt a terápiát” – vázolta a háziorvos.


Másokat is óvjunk! A maszk nem lejárt Covid-divat

A tömegben való tartózkodás járványok idején mindig veszélyes, de kézen-, vagyis „arcon fekvő” szabályokat alkalmazva csökkenthető ennek rizikója. Szószóló háziorvosunk rámutatott, hogy a legtöbb váróteremben ki van írva, hogy amennyiben valakinek felső légúti fertőzése van, az illető szíveskedjék a teremben arcmaszkot viselni.
 

„Sokan máig idegenkednek tőle, de ha valaki valóban beteg, tessék használni!” – hangsúlyozta dr. Erdei Sándor.


Nem szégyen a Covid-teszt 2024-ben sem
 

„A Covid-vírus aktuális formában ma is velünk van, még ha nem is beszélünk róla annyit” – hívta fel a figyelmet az orvos. –  Az egyik legmaradandóbb tünete a hosszan tartó köhögés. Mellette intő jel lehet még az izületi fájdalom, a betegséget kísérő hányás vagy hasmenés és a hosszan tartó gyengeség. Ezek mellett gyanakodni kell a Covidra. Mindenkit arra kérek, hogy ilyen tünetekkel, tünetegyüttessel, végezzen egy Covid-tesztet, és amennyiben az pozitív, maradjon hét napig otthon, ne menjen a családtagok közé se, mert bár ma már könnyebb lefolyású, de sajnos ugyanúgy fertőző ez a vírus. A hosszan megmaradó tünetek, az úgy nevezett long covid esetében a fertőzésveszély elmúlik, ekkor már lehetséges tömegbe menni.”


Gyors gyógyírek egy-két erőteljes tünetre

Erdei doktor a 2024-ben jellemző Covid és egyéb betegségtünetekhez is rendelt egy-két javaslatot: 

⇒ Tudnak maguknak gyógyszert íratni azok, akiknél izületi fájdalmak jelentkeznek.
⇒ Akinek a tüdeje nincs rendben, és a tüdőgyógyásza indokoltnak érzi, az ajánlott gyógyszerek mellett írasson fel magának egy porlasztókészüléket is, amibe sóoldatot és tisztítófolyadékot kell önteni. A sóoldattal és az indokoltnak tartott gyógyszerrel legalább naponta kétszer porlasszon!
⇒ Szíveredetű tünetek, panaszok esetén mindenki sürgősen keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén kardiológushoz irányítja.
⇒ A hasmenéses szimptómások a folyadékpótlásra figyeljenek nagyon, nehogy kiszáradjanak! Ők néhány deci, cukor és citrom nélküli, nem filteres hideg teát fogyasszanak el naponta, míg a panaszuk el nem múlik. Kímélő ételjavaslatként pedig sós kréker kekszet (cukrosat ne), sós vízben főtt krumplit vagy rizst egyenek.

Különböző védőoltások, mint tartalékos megoldás
 

„A 60-70 éves, Covidon átesett személyeknél előfordulnak visszatérő tüdőgyulladások, amelyeket már nem közvetlenül a Covid okoz, hanem a nyomában járó immunrendszer-károsodás” – tisztázta dr. Erdei Sándor. — Kiút lehet, hogy 60 éves kor felett elérhető a tüdőgyulladás elleni védőoltás, receptre felírva. Főleg akkor ajánlott, ha fél éven belül valakinél másodszor vagy harmadszor jelentkezik újabb tüdőgyulladás. Ez segít megakadályozni a következőt.”


Az Egressy út háziorvosa ugyanúgy felhívta a figyelmet az influenza elleni védőoltásra, amely akár már 50 éves kor felett komolyan segítheti a megelőzést. Aki pedig Covid-védőoltásban gondolkodik, a miskolci Semmelweiss Tagkórház oltópontjára irányítja a doktor. Ezen felül mindenkinek javasolja dr. Rusvai Miklós virológiai nyilatkozatainak figyelemmel kísérését.

Ulu

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk