https://kolorline.hu/A fák szerepe a városi klímaalkalmazkodásban

A fák szerepe a városi klímaalkalmazkodásban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A városok környezetüknél jobban melegednek a nagyarányú beépítettség, a burkolt felületek nagysága és a hőtöbbletet okozó légszennyezettség miatt, amit városi hőszigethatásnak nevezünk – ez még inkább súlyosbítja az éghajlatváltozással intenzívebbé és gyakoribbá váló hőhullámok hatását. Épp ezért a különböző városi zöldfelületek és vízfelületek kulcsszerepet játszanak a városi hőszigethatás csökkentésében, ezáltal az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban (és a klímaváltozás mértékének mérséklésében is).

A fák számos módon előmozdítják a városok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását: árnyékolás, párologtatás és a beérkező sugárzás nagyobb arányú visszaverése révén enyhítik a városi hőtöbbletet, ennek köszönhetően csökkentik a leárnyékolt épületek energiafogyasztását is. A városok földcsuszamlásokkal, árvizekkel és a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadékkal szembeni ellenállóképességét a fás területek ugyancsak javítják, hiszen felfogják és lelassítják a csapadékot, gyökereik jelentős mennyiségű vizet szívnak fel, továbbá csökkentik a talajpusztulást. A fák légszennyezettséget mérséklő hatásukról is ismeretesek, oxigéntermelésük mellett különböző levegőszennyező gázok megkötésével (pl.: szén-monoxid, ózon, kén-dioxid) és a szálló por felfogásával javítják a levegő minőségét. Ezen túl mind a fizikai, mind a mentális emberi egészséget támogatják: javítják az emberek közérzetét, a levegő hűsítése révén a városokat élhetőbbé teszik, valamint a lakosságnak rekreációs tereket, míg a különböző városi élőlények számára élőhelyet biztosítanak.

A fenntartott és jól kezelt faállomány tehát hozzájárul a városi klíma javításához és egy élhetőbb környezet kialakításához – ennek előnyeit felismerve egyre több kezdeményezés célozza a városi fás területek bővítését: ilyen például a Kazincbarcika székhelyű BorsodChem Zrt. által végzett faültetés. A vállalat 2022-ben összesen 850 db fát (köztük hegyi juharral, ezüst hárssal és közönséges nyírrel) ültetett saját területén, amit 2023-ban 690 db fa (főként ezüst hársok és közönséges nyírek) ültetésével folytattak – ebből 10 db a helyi Tompa Mihály Református Általános Iskola területén került elültetésre.

A városi fa- és cserjeállomány hatékony kezelésének eszközeként hoztak létre a LIFE-CLIMCOOP Városok és vállalatok együttműködése a klímaadaptációért című projekt keretében Kazincbarcika területére egy fakatasztert, melynek segítségével nyomon lehet követni a fák állapotát. A – több, mint 9000 db fát, cserjét és cserjecsoportot tartalmazó – kataszter támogatja a városi fák védelmét, segít optimalizálni a zöldterületek kialakítását, karbantartását, és javítja a városban élők életminőségét. A mindenki számára elérhető adatbázis lehetőséget teremt a környezetvédelmi ismeretterjesztésre és a személetformálásra is. Mintegy 170 féle fa- és cserjefaj került beazonosításra magyar és latin névvel, ezeket pedig a törzs- és lombkorona átmérő, valamint a magasságra vonatkozó adatokkal is ellátták. Szükség esetén egészségi állapotukról is készült feljegyzés, ami tovább segíti a faállomány gondozását és a balesetek megelőzését, melyek előfordulása nő az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események következtében. A nyilvántartás kezelését egy online térképi megjelenítő felület (Lizmap) teszi egyszerűbbé, amely nem csak a szakembereknek készült, hanem széles körben elérhető a helyi lakosság, illetve minden érdeklődő számára a LIFE-CLIMCOOP és az Önkormányzat honlapján. A fakataszter elkészítésében a HungaroMet Nemzeti Alkalmazkodási Központja, a HOLOCÉN Egyesület, valamint a GeoBarv Kft. működött közre a projekt keretében.

Készült: 2024.08.10.
Készítették: a HungaroMet Nonprofit Zrt. munkatársai

Források:

https://barcikacentrum.hu/kozerdeku/kozzetetelek Fakataszter

Schwaab, J., Meier, R., Mussetti, G. et al. The role of urban trees in reducing land surface temperatures in European cities. Nature Communications 12, 6763 (2021).

https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106320-tobb-fat-a-nagyvarosokba-a-varosi-parkok-javitjak-a-levego-minoseget-es-elhetobbe-teszik-a-kornyezetet

https://www.treesforcities.org/stories/how-trees-mitigate-flooding

A képek a projekt keretében készült saját felvételek.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának
támogatásával valósul meg.

 

 

További híreink

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk