https://kolorline.hu/„Nem mindenki zenész, akinek hangszere van”

„Nem mindenki zenész, akinek hangszere van”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nem mindennapi témában lettek okosabbak, akik ellátogattak a KolorAkadémia október 18-ai előadására. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus tabuk nélkül beszélt többek között a férfiak és a nők közötti testi és lelki különbségekről, azok okairól, a szexuális felvilágosítás fontosságáról, a felnőtt filmek és az internet önmagunkra és kapcsolatainkra leselkedő veszélyeire.

 A szakember előadása elején elmondta, hogy hosszas útkeresést követően lelte meg az igazi hivatását a szexuálpszichológusi pályát. Elárulta azt is, hogy első céljai között szerepelt, hogy bebizonyítsa, mindannyian – férfiak és nők – alapvetően egyformán működünk. Azonban beismerte, hogy bizony a munkája során csak bővül a különbségek listája.


Fotók: Zele Tímea

Már egészen kicsiny korban kiderül, hogy a lányok és fiúk nem egyformák, és ez nem csak az alapvető külső jeleken mutatkozik. A társadalmi elvásárok, a neveltetés során egészen mások a követelmények egy kislánnyal kapcsolatban, mint egy kisfiúval. Később ez még inkább fokozódik: gondoljunk csak bele, ha egy kamasz srác sűrűn váltogatja a partnereit, abban semmi problémát nem látnak a felnőttek, és a fiú is rendben érzi magát; de ugyanezért egy leányzót minimum elítélnek, ráadásul az önértékelését is rombolja, hiszen úgy érzi, senkinek nem kell hosszú távra. Az érettség testi jelei is teljesen eltérnek az embereknél: míg a férfiaknak pozitív élményük kötődik hozzá, addig a lányok többségénél a kényelmetlenségen felül hasi görcsökkel és érzelmi ingadozással is jár.

A szexuális élet során szintén a férfiaknak egyszerűbb örömet szerezni, mint a nőknek, aminek oka ismét az anatómiai felépítésben rejlik, a lelki dolgokról nem is beszélve.

Dr. Hevesi Krisztina nagyon fontosnak tartja, hogy beszélgessünk párunkkal ezekről a dolgokról, és gyermekeink figyelmét se csak a veszélyekre hívjuk fel, hanem mutassunk példát, vagy tanítsuk meg őket arra, hogyan működhet jól egy párkapcsolat.

Azért is különösen lényeges a gyermekeink felvilágosítása, mert az okostelefonok elterjedésével nem mindig tudjuk kontrollálni az őket érő ingereket. Az interneten torz képet kapnak a világról, hiszen ott nem feltétlenül a valóságot osztják meg magukról az emberek. „Otthon nem lehet csücsörítve és pucsítva járni egész nap, és nincsenek alkalmazások sem, amik szebbé tennék a látványunkat.” A fiatalokat, sőt a felnőtteket is megtévesztheti ez az idealizált kép, úgy érezhetik, ők nem elég szépek vagy jók, valamit rosszul csinálnak.

A másik nagyon nagy veszélye a világhálónak, hogy a felnőtt tartalmakat szinte bárki elérheti, és az ott látható filmek köszönőviszonyban sincsennek a való élettel. Az embereket egyre több vizuális inger éri, ami ahhoz vezet, hogy egyre több látvány kell nekik, és egyre növekszik az ingerküszöbük. Egy igazi párkapcsolatban viszont ezt a hatást lehetetlen lesz egy idő után produkálni, ami hosszú távon annak megromlásához vezet.

A szexuálpszichológus számos, a munkája során megismert példával is alátámasztotta az állításait, így mindenképpen okosabban tértek haza a hallgatók, akiknek a többsége hölgy volt, pedig a férfiak talán közelebb kerülhettek volna a nők megismeréséhez az előadásnak köszönhetően.

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk