https://kolorline.hu/Előzzük meg a tüzeket!

Előzzük meg a tüzeket!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri. Ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt elsősorban a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében tilos a növényzet, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett, vagy kerti hulladék szabadtéri égetése, kivéve, ha azt külön jogszabály – pl. növény egészségügyi okból hatósági engedély beszerzése mellett – megengedi. Avar és kerti hulladék égetését csak az adott település önkormányzata engedélyezheti rendeletében, de égetni ebben az esetben is csak a rendeletben meghatározott helyen, napokon és módon szabad. Külterületi ingatlanok esetében, amennyiben az égetést jogszabály megengedi, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: 54/2014. BM. r.) 226. §-a alapján előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal (irányított égetés).

A környéken autóval közlekedőknek bizonyára feltűnt, hogy Kazincbarcika térségében rendkívül sok tűzeset történt az utóbbi hetekben, melyről Begov Zoltán tűzoltó alezredest, a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnokát kérdeztük.

- Az eddigi csapadékmentes tavaszi időjárásnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest jelentősen megnövekedtek a szabadtéri tűzesetek számai, annak ellenére hogy tűzgyújtási tilalom volt elrendelve. Jellemzően a települések külterületeinek gondozatlan részein jelentett óriási kihívást ezen tüzek megfékezése. A szárazság a felhalmozott éghető anyag nagy mennyisége, valamint az erős szél következtében sokszor jelentős 40-50 hektáros területek égtek le. A tűzesetek során több alkalommal váltak hétvégi házak, gyümölcsösök a tűz martalékává. Számokra fordítva, míg 2018 évben 254 tűzesetből 118 esetben vonultak kollegáim erdő- vegetáció tüzekhez, addig ebben az évben a két és fél hónap alatt már 243 tűzeset történt,melyből 187 db volt erdő- vegetáció tűz. Ez mintegy 58%-os növekedést jelent. Ezen tűzesetek felszámolása óriási terhet ró a beavatkozó állományra, elvonva, megosztva erőinket, így megnövelve a kiérkezési időt egy esetleges lakóháztűzhöz, vagy közúti balesethez, ahol emberéletek és anyagi javak lehetnek veszélyben.


Mi vonatkozik a kerti sütés-főzésre?

Továbbra is megengedett a kerti grillezés a tűz állandó felügyelete mellett. (A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az 54/2014. BM r. rendelet tartalmazza.) A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. A felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (www.katasztrofavedelem.hu; www.baz.katasztrofavedelem.hu), vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu).
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tájékoztató kisfilmjei az alábbi linkeken tekinthetőek meg:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.