https://kolorline.hu/Közeledik a koronavírus

Közeledik a koronavírus

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bár jelenleg Magyarországon még nem diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött beteget, de a nemzetközi hírek alapján szinte elkerülhetetlen, hogy hazánkban is felüti a fejét a betegség az elkövetkezendő hetekben. Az esetleges járvány megelőzésével kapcsolatosan kereste meg lapunk az Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Edelényi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete Kazincbarcikai Kirendeltségét és dr. Perjési Zsolt háziorvost.

Az ÁNTSZ helyi kirendeltsége arról tájékoztatta lapunkat, hogy a koronavírussal kapcsolatosan helyi kirendeltségek nem nyilatkozhatnak, kizárólag központilag, az országos tiszti főorvos tájékoztatójából kaphatunk információt, amely www.nnk.gov.hu oldalon folyamatosan frissül az Európai Jár­ványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján.
Mint ismeretes 2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni.
2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

koronavírus


Hogyan előzhető meg a koronavírus terjedése?

Mivel a járványok terjedésének leghatékonyabb védekezési módja a megelőzés, ezért dr. Perjési Zsolt háziorvos azt tanácsolja, hogy fokozottan ügyeljünk a higiéniára.

kézmosás

– Amennyiben szennyeződés van a kezünkön, tüsszentünk, köhögünk, toalettet használunk, állatokkal vagy azok ürülékével érintkezünk, bevásároltunk, tömegközlekedési eszközön utaztunk, illetve közösségben tartózkodtunk, minden esetben mossunk kezet szappannal folyóvíz alatt. Ugyanezt ajánlom, ha ételt készítünk elő, beteget ápolunk, valamint étkezni akarunk. kerüljük a szemünk, szánk, orrunk kézzel való érintését! – tájékoztatott a szakember, aki hozzátette, ha a szennyeződés nem látható, akkor is érdemes alkoholos kézfertőtlenítőt is használni.

kézfertőtlenítés

– A betegség fő tünetei a torokfájás, a köhögés, a levertség és a magas láz. Ha valaki ezt tapasztalja, akkor maradjon otthon, hívja a háziorvosát, főként, ha előtte járvánnyal érintett országokban járt – javasolja dr. Perjési Zsolt, aki elárulta, hogy sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége. Az orvosok tisztában vannak a folyamatosan frissülő, szigorú eljárási renddel, tájékoztatják a betegeket és intézkednek a további ellátásukkal kapcsolatosan.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról.

További híreink

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk