https://kolorline.hu/Újra gyermekzsivaj tölti be óvodák és bölcsődék udvarait

Újra gyermekzsivaj tölti be óvodák és bölcsődék udvarait

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bő két hónapig üresen és szomorúan árválkodtak a kazincbarcikai óvodák és bölcsődék játszószobái, udvarai. A játékok katonás rendben, a mászókák elhagyatottan várták, hogy az apróságok újra játszanak velük. Május 25-én viszont visszatért az élet, gyermekzsivajjal, kacagással töltve meg a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Tagintézményeit. Szigorú egészségvédelmi szabályok mellett ismét megnyitotta kapuit az Angyalkert Görögkatiolikus Óvoda, az Eszterlánc Tagóvoda, illetve az I.-es és a II.-es számú Bölcsőde.

Sajnos, mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy járványügyi lazítások ellenére a veszélyhelyzet még nem múlt el. Ennek okán rendkívül fontos, hogy a gyermekek a legnagyobb biztonságban vehessék igénybe az ellátásokat. Ezért az intézmények fokozott övintézkedéseket vezettek be, és ezek betartására kérik a szülőket is.

A megfelelő védekezés érdekében a gyermek érkezéskor viselt ruházatát átöltözés után külön zsákban helyezik el, a nedves, szennyezett ruházatot haza kell vinni. Külön névre szóló zsákban tárolják a gyerekek alváshoz használt ruháit, a kinti, a benti ruhát, valamint az otthoni ruháit is. Az intézményekben az időjárástól függően, elsősorban szabadtéri foglalkozásokat tartanak, ezért érdemes több, réteges öltözködést lehetővé tévő váltóruhát biztosítani a gyerekek számára.

- Nem tudjuk fogadni azt a gyermeket, akinek hőemelkedése vagy felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetei vannak, például köhögés, orrfolyás, vagy torokfájás. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák Tagintézményeiben az első hét alkalmával, a reggeli testhőmérséklet méréskor két gyermeknél észleltek hőemelkedést az óvónők. Az érintett gyermekeket hazaküldték a kolléganők – tájékoztatott Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák
intézményvezetője.

A gyerekek mellett az óvodapedagógusok is folyamatosan mérik a hőmérsékletüket, ezzel is példát mutatva az apróságoknak.

- Különösen figyelünk arra, hogy a gyermekek megtartsák a kellő távolságot egymástól, ami főképp a játék hevében nem egyszerű feladat – árulta el a vezető.

Az első hét bölcsődei tapasztalatai azt mutatják, hogy a szülők fele vette igénybe az ellátásokat. Az I.-es számú Bölcsődébe 54, a II.-es számú Bölcsőde pedig 53 gyermek jelent meg a hét kezdetén.

- Úgy gondolom, a szülők nagyon felelősségtudatosan jöttek, a szabályokat maradéktalanul betartották, elfogadták. – osztotta meg velünk benyomásait Ronyeczné Dobronyi Márta, az I.-es és a II.-es számú Bölcsőde intézményegység-vezetője.

Természetesen a bölcsődéket szintén csak egészséges gyermek látogathatja. Mihelyt fertőzésre utaló tüneteket produkál a csöppség, mint például az orrfolyás, hasmenés, bőrkiütés, szemgyulladás, haladéktalanul haza kell vinni. Ezt követően csak orvosi igazolás birtokában mehet újra közösségbe.

A kisgyermeknevelők, illetve a dadusok csak szájmaszkban közelíthetik meg a kicsiket.

- Az elején  volt némi aggodalom bennünk, hogy vajon félelemmel fogja-e eltölteni az apróságokat a szájmaszk viselése, de szerencsére a gyerekek nagyon elfogadóak és egyáltalán nem okozott problémát, hogy a kisgyermeknevelők maszkban beszélnek hozzájuk. Véleményem szerint ezalatt a jó néhány hét alatt már hozzászoktak, és fel sem tűnik nekik. Csak könnyen fertőtleníthető játékokat használunk, amit minden nap lehet fertőtleníteni, s naponta több ízben mérjük a testhőmérsékletet, nem csupán a gyerekeknek, hanem a dolgozóknak is, amit minden esetben dokumentálunk – foglalta össze Ronyeczné Dobronyi Márta.


Miki (Szülői engedéllyel)


Évike és Bence (Szülői engedéllyel)

Nem csak a játékokat fertőtlenítik, hanem az óvodai és a bölcsődei helyiségeket is. Az utolsó gyermek távozását követően fertőtlenítik a csoportszobákat, a közös használatú helyiséget és a közlekedőket. Emellett megérkezéskor a lábbeliken fertőtlenítést végeznek, a főbejáratoknál a kézfertőtlenítés mindenki számára kötelező, és hetente több alkalommal „ködképzéses” felület és levegőfertőtlenítés is történik az intézményekben.

Kérdésünkre az intézményvezetők elmondták, a dolgozók már nagyon várták, hogy együtt lehessenek a gyerekekkel. Kíváncsiak voltunk, a szülőket milyen mértékben érintette az intézmények kényszerű bezárása. Érdeklődésünkre bölcsis gyerekek szülei válaszoltak.

- Két, bölcsődés korú gyermekem van, Bence három, Évike másfél éves. Nem volt könnyű az elmúlt két hónap, mert ugyan itthon tudtam maradni a gyerekekkel, de mellette home office-ban dolgoztam. Nehéz volt megoldani, hogy munka közben rájuk is figyeljek. A végén már nagyon érezhető volt a gyerektársaság hiánya, erősen elkezdtek rivalizálni.  Most, hogy ismét lehet bölcsibe járni, újra kiegyensúlyozottabbak. Nagyon hiányzott nekik, mert egyébként imádják a közösséget, hiszen mindkét gyerek picivel egyéves kora előtt bölcsődés volt – tudtuk meg Kovácsné Téglási Kingától.  

A kétéves Miki anyukája elmondta, hogy ők ugyancsak nehéz időszakon vannak túl, mert ő is és a párja is végig dolgoztak. Nem tudták másként megoldani, kénytelenek voltak az egyik nagyszülő segítségére hagyatkozni. A többi napokon felváltva, szabadság és szabadnap igénybevételével maradtak otthon a kicsivel.

 

További híreink

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk