https://kolorline.hu/Újabb lehetőségek a KolorAPP-al

Újabb lehetőségek a KolorAPP-al

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Minden városban előfordulnak törött padok, a helyükről elmozdított szemetesek, kátyúk, közvilágítási hibák. Bosszantó, amikor ilyen dolgot lát az ember és rögtön az fogalmazódik meg a fejében, hogyan és mennyire gyorsan lehetne ezeket a problémákat orvosolni, kinek kellene szólni. Három évvel ezelőtt született az ötlet, hogy egy olyan intelligens városüzemeltetési problémabejelentő mobilapplikációt fejlesszenek ki Kazincbarcikán, melynek segítségével a felhasználók okos eszközeikkel könnyedén jelezni tudják, ha a városban valamilyen problémát fedeznek fel. Kazincbarcika Város Önkormányzata a városi tulajdonban lévő Barcika Centrum Kft.-t bízta meg a projekt kidolgozásával és megvalósításával. Kétezer-tizennyolc januárjában el is indult a modern, rendkívül könnyen kezelhető KolorAPP, amely mára újabb, hasznos funkcióval bővült.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével néhány gombnyomással üzenhetnek a felhasználók például, ha valahol balesetveszélyes utcabútort látnak, illegálisan lerakott szemetet észlelnek vagy bármilyen rendellenességet vesznek észre Kazincbarcikán. Az észlelt hibákat névvel, vagy akár név nélkül, fotóval bárki jelentheti a városüzemeltetés felé, amiről visszajelzést is kap. A jelzést rövid időn belül ellenőrzik a szakemberek, és a probléma megoldásában érintett szolgáltatót értesítik a hibáról. A végeredményről pedig tájékoztatást kap a bejelentő a mobil készülékére.

Például, ha egy megrongálódott villamos szekrényt látunk, akkor lefotózzuk, az applikáció segítségével elküldjük a képet a hely címével vagy koordinátáival. Az észlelt hibáról értesítik az ÉMÁSZ szakembereit, akik megjavítják vagy kicserélik a hibás berendezést. A folyamatról és a hiba elhárításáról visszajelzést is kapunk.

Hamar népszerűvé vált az új rendszer. A felhasználók a legtöbb esetben a villamos hálózattal – a köz- és díszkivilágítással –, hulladékkal, parkgondozással, útkarbantartással, játszóterekkel, rongálásokkal, utcabútorokkal, kóbor álatokkal, rágcsálóirtással, valamint csapadék- és belvízzel kapcsolatos problémákat jelentettek be. Az applikáción keresztül városfejlesztési javaslatok is érkeztek a rendszerbe.
Az elmúlt időszakban több ezer probléma oldódott meg a lakossági bejelentéseknek köszönhetően, hiszen a KolorAPP-on keresztül közvetlenül azokhoz az illetékesekhez jutott el a panasz, akik a megoldhatják azt.

Még több segítség

A KolorApp fejlesztése folyamatos, hiszen szerették volna, ha a lakosság nem csak városüzemeltetési feladatokban nyújthatna segítséget, hanem egy felületen értesülhetnének minden őket érintő információról, hírről, valamint egymásnak is segíthessenek a felületen keresztül. Már 2018 decemberében pályázatott adott be a Barcika Centrum Kft. a felület újabb funkcióbővítésére. A 10 millió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően az alkalmazás új, még modernebb, felhasználóbarátabb megjelenést kapott. Az alkalmazáson keresztül olvashatók a KolorLine legfontosabb hírei, közleményei és a városi programok is megtalálhatók.

Az app kiegészült egy új Közösség modullal is, melynek segítségével az emberek rátalálhatnak azokra, akiknek segítséget nyújthatnak és akiktől segítséget várhatnak. Mindezt ingyen.

Az alkalmazáson belül a felhasználók hirdetéseket adhatnak fel, hogy milyen területen várnak segítséget a többi felhasználótól és hogy ők maguk miben tudnának segíteni másoknak. A lehetőségek száma korlátlan.

Tanuljon angolul fűnyírásért!

Az alábbiakban bemutatott rövid példa a megújuló KolorAPP új moduljának, a Közösség modulnak az alapvető működését mutatja be:

Ági a cukrász például segítséget kér kerti fűnyírásban, ez egy 2 órás feladat. Feri jelentkezik Ági hirdetésére, segítséget nyújt, lenyírja a füvet Áginál és az alkalamzás Ferinek jóváír 2 órát. Feri a 2 óráját arra használná fel, hogy angolt tanuljon, ezért felad egy hirdetést, hogy angol tanárt keres. Erre jelentkezik László a nyelvtanár, akinek az oktatás után az alkalmazás jóváírja a Ferinek nyújtott segítség után az órákat. László gyermekének szülinapja lesz, egy különleges tortát szeretne sütni, de sajnos nem képzett cukrász. A hozzávalókat megvette a tortához és Ágitól kér segítséget, hogy közösen elkészítsék a tortát.

A gyakorlatias példa alapján látható az ún. „időbank” megoldás lényege. Az idő mindannyiunk számára azonosan értékes ezért, ha valakinek segítséget nyújtunk, a ráfordított időt visszakapjuk jóváírt időkeret formájában. Ebből az időkeretből utána mi magunk is segítséget kérhetünk másoktól és a segítségért mi is idővel fizetünk.

A Közösség modulon belül a felhasználók feladott segítséget kérő vagy segítséget nyújtó hirdetéseit lehet böngészni, a hirdetésekre jelentkezni, és a segítségnyújtások után a virtuális krediteket (órákat) a rendszer jóváírja. A hirdetésekre jelentkezők üzenetet válthatnak az adott hirdetésnél, a jelentkezésekről a rendszeren belül értesítő üzeneteket kapnak a felhasználók, továbbá egyeztethetik többek között a segítség kérés-nyújtás részleteit vagy éppen elérhetőségi adataikat, a segítségnyújtás ütemezését.

Az alkalmazás regisztált felhasználói a mobil alkalmazás indításakor egységesen 10 óra időkeretet kapnak, hogy a kölcsönösségi programjaikat megvalósíthassák.

A KolorAPP Közösség modulja demokratikus, hiszen minden felhasználó 1-1 órányi ideje azonos súlyú. A felhasználók szabadidejükkel „fizetnek” és tudásukkal segíthetnek egymásnak erősítve a közösséget.

A mobil alkalmazás iOS, és Android korszerűsítése, bővítésére a „KolorAPP mobil applikáció fejlesztése” című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00156 azonosító számú projekt részeként valósult meg.

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk