https://kolorline.hu/Nyár, szabadság, buli! – de legyünk körültekintőek a hétköznapokban is

Nyár, szabadság, buli! – de legyünk körültekintőek a hétköznapokban is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Végre megérkezett a nyár! Nagyon vártuk, már csak azért is, mert az elmúlt hónapok bezártsága után igazán jól esik kiszabadulni a négy fal közül, s a jó időben a téren sétálgatni, vagy kerékpárra pattanva bejárni a várost, és a környéket. Ez azonban óvatosságot is követel, hiszen a megnövekedett járműforgalom fokozott veszélyforrás lehet. Mindazonáltal nem muszáj lemondanunk a nyár örömeiről, csupán odafigyeléssel kell a környezetünk felé fordulni. A vakáció buktatóiról, a szabályok – főként a közlekedésbiztonsági előírások – betartásának fontosságáról Vincze Csabát, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet vezetőjét faggatta stábunk.

A gyerekek ugyan néhány hónapja már otthon tanultak, de most itt a hivatalos szünidő. A korlátozások megszűnésével nem csak a gyerekek, a felnőttek is felszabadultabbak lettek. Igaz, a nyári hónapokra ez általában jellemző, ám a mostani sajátos helyzet mégis megkíván valamiféle elővigyázatosságot. Mire figyeljünk legfőképpen?

Valóban kell, hogy legyenek bizonyos korlátok, főleg, ebben a mai helyzetben. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a szabadság ne csapjon át szabadossággá. A közösségi együttélés írott és íratlan szabályait mindenkinek be kell tartani, így a fiataloknak is. Figyeljünk arra, hogy jelen helyzetben, amikor ezt a viszonylag nehéz tavaszt éltük át, és végre kimehetünk otthonról, ne egyszerre próbáljuk az elmúlt időszak elmaradt eseményeit bepótolni. Reméljük, hogy a kellemes nyári melegben történő sportolás és szórakozás az ebben résztvevők számára nem okoz semmilyen veszélyt és problémát. Ezekben a hónapokban a gyerekek kint vannak a közterületen, és mozgással igyekeznek eltölteni az időt, ami természetesen többféle lehet. A labdajáték bármilyen formája igen közkedvelt a gyerekek körében. Ilyenkor kell fokozottan figyelni a felnőtteknek, hiszen egy, az úttestre kiguruló labda után figyelmetlenül történő kiszaladás komoly következményekkel járhat. Ám a gyerekek imádnak biciklire is pattanni, ami szintén veszélyforrást jelent.


Fotó: Bartók Bence (Kolorline archív)

Nem beszélve a manapság divatos eszközökről, mint például a segway, az elektromos kisautó, vagy a roller, melyek tárháza jóval szélesebb az előző évek kínálatához képest.

Így van. Noha ezeknek a járműveknek a vezetéséhez nem kell vezetői engedély, mégis szükséges a közlekedési szabályoknak, a KRESZ-nek egy bizonyos szintű ismerete. Tudnunk kell azt, hogy hol, hogyan, milyen módon közlekedhetünk a kerékpárral, illetve ezekkel az újonnan felkapott közlekedési eszközökkel. Ráadásul nem csak saját magunkra kell figyelni, hanem a közlekedésben résztvevő más járművekre, személyekre is. A kerékpáros szabályok vonatkozásában mindenképpen lényeges hangsúlyozni: ha a kerékpáros a gyalogátkelőhelyen a kerékpáron ülve halad át, az nem biztosít elsőbbségi jogot számára. Ezt sokan nem tudják, pedig nagyon fontos, mert könnyen baleset lehet belőle, ha a gépjármű vezetője nem áll meg és nem adja meg az elsőbbséget. Aztán ahogy nő az életkor, változik a jármű. A kerékpárt váltja a segéd - motorkerékpár, vagy a robogó. Ezek vezetéséhez viszont általában engedély szükséges, és itt már, reményeink szerint megtanulják a fiatalok a közlekedési szabályokat. Elengedhetetlen kitérni rá, hogy Barcika egy gyönyörűen parkosított, szép város, és nem túl szerencsés, ha ezekkel a járművekkel – főként cross motorokkal - a gyepen tesznek próbát.  Azon kívül, hogy károsítják a füvet, a zöldterület elsősorban a pihenés, a rekreáció színtere, tehát az itt lévő személyek testi épségére, életére is vigyázni kell. A következő lépcső a járművezetés. Amint az ember levezet néhány száz, vagy ezer km-t, azt gondolja saját magáról, hogy már mindent tud a közlekedésről. Ennek ellenére nem árt körültekintően haladni az úttesten sem.


Fotó: Bartók Bence (Kolorline archív)

Említette, hogy gyönyörűen parkosított terek és játszóterek vannak. A gyermekek kedvenc helye ma már sokkal biztonságosabb, mint régen volt. Elég, ha az egykori beton, aszfalt, vagy salakborításra gondolunk, viszont manapság a játszótereken gumírozott, eséseket felfogó, anyagok vannak, illetve sok helyen homok van leszórva. Ez milyen fokú segítséget jelent?

Mindenképpen segítség a gyereknek és a szülőknek is. A szülők picit bátrabban hagyhatják a gyermekeiket játszani, mert ezek a felületek jobban felfogják a kicsik esését, s bár kellemetlen a leérkezés, mégsem járnak olyan sérülésekkel, mintha betonra esnének. Ma már nagyon komoly előírások szabályozzák, hogy milyen felszereltséggel, milyen védőeszközökkel kell rendelkeznie egy-egy játszótérnek. Ami még nagyon fontos, és lényeges, a szülőkhöz szeretnék egy kéréssel fordulni: a játszótér elsősorban a gyermekeké. Nem azt a célt szolgálja, hogy a szülők akár egy dohányzós partit, vagy ne adj’ isten egy alkoholos partit tartsanak a játszótereken. Hagyjuk meg a játszóteret a gyerekek számára, s a mi felnőtt szórakozásunkat vigyük el arra a helyre, ahová való. Visszatérve a közterekre, tudjuk, hogy nagyon jó este, amikor meleg van, kint lenni. A környéken élőket viszont már egy viszonylag halk beszélgetés is zavarhatja, ezért az esetben a fiatalokat szeretném kérni, hogy próbálják meg betartani a közösségi együttélés szabályait, és legyenek tekintettel mások nyugalmára ezeken a területeken.

 

Indexfotó: Nagy Attila

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk