https://kolorline.hu/Új műhelycsarnok épül a Don Boscoban

Új műhelycsarnok épül a Don Boscoban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Tedd Képessé néven Szakképzés-fejlesztési mintaprogram indul a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégiumban. A műhelyiskolai programelem célja a szakképzési rendszerben a lemorzsolódással veszélyeztetett, 16 éven felüli, 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező fiatalok képzésben való tartása.

A program további célja, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse, a résztvevők versenyképes képzettséghez juttatásával.

látványterv

A projekt része egy több, mint 1100 nm-es műhelycsarnok építése is. A csarnok a Don Bosco Iskola területén fog megépülni, a közbeszerzés sikeres lefolytatását követően az első kapavágásra várhatóan szeptember végén kerül sor, a kivitelezés határideje 2021. június 30.

A programban 40 olyan diák vesz részt, akik a szakképzésből egyébként lemorzsolódtak volna. A műhelyiskolai képzés lényege, hogy a tanulók mester-diák kapcsolatban, műhelyben végzendő gyakorlati munka által tanulják meg a részszakmák fortélyait. Nincs külön elméleti képzés, mindent a gyakorlati tevékenység által, annak végzése közben sajátítanak el. A mesterek munkáját mentorok segítik, akik felelősek a diákok motivációjáért, illetve abban segítik a mestereket, hogy a megfelelő pedagógiai eszközöket alkalmazza a képzésben részt vevő fiatalokkal.

látványterv

A projektet a Don Bosco Szalézi Társasága és a Nemzetgazdasági Minisztérium között, 2018 áprilisában kötött stratégiai megállapodás alapján a szakképzést felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozza. A támogatás összege 1,2 milliárd forint, ebben benne van többek között a teljes kivitelezés, az alkalmazotti költségek, a diákok juttatásai és a képzés teljes anyag és rezsiköltsége a program futamidejére, ami mindennel együtt 2 év.

Puskás Balázs programigazgató kiemelte, hogy a projekt tervezési szakaszában külön köszönettel tartozik Kazincbarcika Város Önkormányzatának az engedélyeztetés és ügyintézés gyorsasága miatt.

A Tedd Képessé mintaprogram Magyarországon elsőként végez műhelyiskolai képzést, ami példaként tud majd szolgálni mindazon szakképzési centrumok, illetve nem állami szakképzők számára, akik ezt a képzést a jövőben el kívánják indítani.

További híreink

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk