https://kolorline.hu/Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző Life-CLIMCOOP projekt keretében meghirdetett pályázat elbírálása után mind a 27 pályázó megkapta az esővíz gyűjtéséhez, illetve öntözéshez használható IBC tartályokat december 9-én, az átadó ünnepségen.

Mint ismeretes a BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata – amellett, hogy jó szakmai kapcsolatot ápol egymással – évek óta elkötelezetten végzi munkáját a fenntarthatóság jegyében, amely az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt kap világszerte.
Ennek érdekében indult el tavaly a LIFE-CLIMCOOP - Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért elnevezésű 4 éves projekt a BorsodChem Zrt., Kazincbarcika Város Önkormányzata és további partnerek (a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, GeoGold Kárpátia Kft.) együttműködésével, a Miskolci Egyetem koordinálásával.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, melynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy az Önkormányzat és a projektben közreműködő partnerek a lakossággal együttműködve, közösen lépjenek fel a klímaváltozás ellen. A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb jele az egyre szélsőségesebb időjárás, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnia kell. Gyakorta vannak aszályos időszakok, amire tudatosan fel tudunk készülni, például az esővíz összegyűjtésével. A most meghirdetett pályázat ehhez biztosított eszközt azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Az IBC tartályban összegyűjtött esővízzel a szárazabb időszakban tudjuk locsolni a növényeinket, ezáltal nem csak a környezetünkért tehetünk többet, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. Arra biztatok minden városlakót, hogy figyelje a jövőben kiírt pályázatainkat és induljanak minél többen azokon. Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!” – hívta fel a figyelmet Klimon István Alpolgármester.

–„A fenntarthatóság elsődleges szempont cégünk stratégiájában, a jelentős kapacitásbővítések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. A BorsodChem elsősorban új, víztakarékos technológiák kifejlesztésével, a mikroklímát befolyásoló megoldások alkalmazásával és dolgozóink, valamint a leendő munkavállalók megfelelő klímaszemléletének kialakításával kíván hozzájárulni a projekt megvalósításához. Szeretnénk az általunk, az ipari célra a Sajóból kivett víz mennyiségét csökkenteni, valamint egy különleges víztisztító rendszerrel nemcsak a tisztított technológiai víz, de a városban összegyűlt csapadékvíz és kezelt kommunális szennyvíz újra hasznosításával a környezeti terhelést minimalizálni.” – mondta el Varga Béla HR és kommunikációs igazgató, aki büszke arra, hogy ez a közös projektünk a második Magyarországon azok sorában, amelyek valaha támogatást nyertek az EU LIFE programjából.

A projekt 2024-ig tart, amely időszakban a Klíma Alapban résztvevő partnerek fél évente további pályázatot hirdetnek meg a klímahatást mérséklő helyi, kis léptékű programok és intézkedések finanszírozására.

 

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

 

További híreink

Nem sikerült a győzelem a Kazincbarcikai KSE női kézilabdacsapatának (frissítve)

Dátum: 2022. nov 27. 19:15

Az Ungvár KC diadalmaskodott szombaton a Don Bosco Sportcsarnokban, az NB II Észak-kelet csoportjában a KKSE ellen.

Adventi játszóházak Kazincbarcikán

Dátum: 2022. nov 27. 08:36

Ünnepi videón a Gyermekek Háza - Kézművesház adventi programsora

Annyi az adventi program, hogy csak kapkodjuk a fejünket

Dátum: 2022. nov 26. 19:41

Kisfilmünkben heti bontásban a részletek, egy stand up comedy bónusszal

Szolgálat közben mentettek életet a barcikai rendőrök

Dátum: 2022. nov 26. 11:00

A leghősiesebb tettet hajtotta végre két járőr pénteken Kazincbarcikán. Egy üzletben rosszul lett férfit élesztettek sikeresen újra.

KolorTV élőben

Programajánló

Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítás-megnyitó

Mezey István Művészeti Központ udvara

II. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

Városi Mikulás-ünnepség I.

Mezey István Művészeti Központ

Mesés kalandozás a Mikulás-vonattal Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Mikulás-kocogás

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk