https://kolorline.hu/Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző Life-CLIMCOOP projekt keretében meghirdetett pályázat elbírálása után mind a 27 pályázó megkapta az esővíz gyűjtéséhez, illetve öntözéshez használható IBC tartályokat december 9-én, az átadó ünnepségen.

Mint ismeretes a BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata – amellett, hogy jó szakmai kapcsolatot ápol egymással – évek óta elkötelezetten végzi munkáját a fenntarthatóság jegyében, amely az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt kap világszerte.
Ennek érdekében indult el tavaly a LIFE-CLIMCOOP - Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért elnevezésű 4 éves projekt a BorsodChem Zrt., Kazincbarcika Város Önkormányzata és további partnerek (a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, GeoGold Kárpátia Kft.) együttműködésével, a Miskolci Egyetem koordinálásával.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, melynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy az Önkormányzat és a projektben közreműködő partnerek a lakossággal együttműködve, közösen lépjenek fel a klímaváltozás ellen. A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb jele az egyre szélsőségesebb időjárás, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnia kell. Gyakorta vannak aszályos időszakok, amire tudatosan fel tudunk készülni, például az esővíz összegyűjtésével. A most meghirdetett pályázat ehhez biztosított eszközt azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Az IBC tartályban összegyűjtött esővízzel a szárazabb időszakban tudjuk locsolni a növényeinket, ezáltal nem csak a környezetünkért tehetünk többet, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. Arra biztatok minden városlakót, hogy figyelje a jövőben kiírt pályázatainkat és induljanak minél többen azokon. Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!” – hívta fel a figyelmet Klimon István Alpolgármester.

–„A fenntarthatóság elsődleges szempont cégünk stratégiájában, a jelentős kapacitásbővítések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. A BorsodChem elsősorban új, víztakarékos technológiák kifejlesztésével, a mikroklímát befolyásoló megoldások alkalmazásával és dolgozóink, valamint a leendő munkavállalók megfelelő klímaszemléletének kialakításával kíván hozzájárulni a projekt megvalósításához. Szeretnénk az általunk, az ipari célra a Sajóból kivett víz mennyiségét csökkenteni, valamint egy különleges víztisztító rendszerrel nemcsak a tisztított technológiai víz, de a városban összegyűlt csapadékvíz és kezelt kommunális szennyvíz újra hasznosításával a környezeti terhelést minimalizálni.” – mondta el Varga Béla HR és kommunikációs igazgató, aki büszke arra, hogy ez a közös projektünk a második Magyarországon azok sorában, amelyek valaha támogatást nyertek az EU LIFE programjából.

A projekt 2024-ig tart, amely időszakban a Klíma Alapban résztvevő partnerek fél évente további pályázatot hirdetnek meg a klímahatást mérséklő helyi, kis léptékű programok és intézkedések finanszírozására.

 

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

 

További híreink

Ebzárlat és legeltetési tilalom


Dátum: 2023. szept 29. 12:02

Kazincbarcika közigazgatási területére október 2. és október 23. közötti időszakra legeltetési tilalom és ebzárlat lép életbe.

KolorFund — a szerződések megköttettek

Dátum: 2023. szept 28. 15:34

Pontosan 10 évvel ezelőtt támogatta először Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi vállalkozásokat országosan egyedülálló módon. A KolorFund keretében idén is pályázhattak a kazincbarcikai székhelyű vagy telephelyű vállalkozások, és mintegy félszázan vettek rajta részt. A KolorFund Bíráló Bizottság minden beérkezett anyagot támogatásra méltónak értékelt, amely megfelelt a pályázati feltételnek. Összesen 44 vállalkozás jutott mintegy 62 millió Ft-os fejlesztési forráshoz az önkormányzat támogatásával.

Városmarketing Gyémánt Díjas Kazincbarcika

Dátum: 2023. szept 27. 19:08

Újabb Városmarketing Gyémánt Díjat kapott Kazincbarcika. A Magyar Marketing Szövetség független szakmai zsűrije számára az év végén megjelent Úti cél: Kolorcity című könyv, valamint a bemutatójához kapcsolódó marketingkommunikációs megoldások és tartalom jelentett elismerést. Az erről szóló oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

Megvan az új időpontja az Azahriah-koncertnek!

Dátum: 2023. szept 27. 08:18

Az elmúlt héten vihart jelzett előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a BorsodChem Kolorfutás napjára, így a szervezők — a résztvevők biztonságára való tekintettel — elhalasztották a mindenki által várt Azahriah-koncertet. Na, de megvan az új időpont, és ugye Nektek sem Mind1, mit csináltok pénteken este Barcikán?

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk