https://kolorline.hu/Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző Life-CLIMCOOP projekt keretében meghirdetett pályázat elbírálása után mind a 27 pályázó megkapta az esővíz gyűjtéséhez, illetve öntözéshez használható IBC tartályokat december 9-én, az átadó ünnepségen.

Mint ismeretes a BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata – amellett, hogy jó szakmai kapcsolatot ápol egymással – évek óta elkötelezetten végzi munkáját a fenntarthatóság jegyében, amely az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt kap világszerte.
Ennek érdekében indult el tavaly a LIFE-CLIMCOOP - Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért elnevezésű 4 éves projekt a BorsodChem Zrt., Kazincbarcika Város Önkormányzata és további partnerek (a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, GeoGold Kárpátia Kft.) együttműködésével, a Miskolci Egyetem koordinálásával.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, melynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy az Önkormányzat és a projektben közreműködő partnerek a lakossággal együttműködve, közösen lépjenek fel a klímaváltozás ellen. A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb jele az egyre szélsőségesebb időjárás, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnia kell. Gyakorta vannak aszályos időszakok, amire tudatosan fel tudunk készülni, például az esővíz összegyűjtésével. A most meghirdetett pályázat ehhez biztosított eszközt azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Az IBC tartályban összegyűjtött esővízzel a szárazabb időszakban tudjuk locsolni a növényeinket, ezáltal nem csak a környezetünkért tehetünk többet, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. Arra biztatok minden városlakót, hogy figyelje a jövőben kiírt pályázatainkat és induljanak minél többen azokon. Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!” – hívta fel a figyelmet Klimon István Alpolgármester.

–„A fenntarthatóság elsődleges szempont cégünk stratégiájában, a jelentős kapacitásbővítések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. A BorsodChem elsősorban új, víztakarékos technológiák kifejlesztésével, a mikroklímát befolyásoló megoldások alkalmazásával és dolgozóink, valamint a leendő munkavállalók megfelelő klímaszemléletének kialakításával kíván hozzájárulni a projekt megvalósításához. Szeretnénk az általunk, az ipari célra a Sajóból kivett víz mennyiségét csökkenteni, valamint egy különleges víztisztító rendszerrel nemcsak a tisztított technológiai víz, de a városban összegyűlt csapadékvíz és kezelt kommunális szennyvíz újra hasznosításával a környezeti terhelést minimalizálni.” – mondta el Varga Béla HR és kommunikációs igazgató, aki büszke arra, hogy ez a közös projektünk a második Magyarországon azok sorában, amelyek valaha támogatást nyertek az EU LIFE programjából.

A projekt 2024-ig tart, amely időszakban a Klíma Alapban résztvevő partnerek fél évente további pályázatot hirdetnek meg a klímahatást mérséklő helyi, kis léptékű programok és intézkedések finanszírozására.

 

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

 

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk