https://kolorline.hu/Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Life-CLIMCOOP – Mind a 27 pályázó megkapta az esővíz-gyűjtő IBC tartályt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző Life-CLIMCOOP projekt keretében meghirdetett pályázat elbírálása után mind a 27 pályázó megkapta az esővíz gyűjtéséhez, illetve öntözéshez használható IBC tartályokat december 9-én, az átadó ünnepségen.

Mint ismeretes a BorsodChem Zrt. és Kazincbarcika Város Önkormányzata – amellett, hogy jó szakmai kapcsolatot ápol egymással – évek óta elkötelezetten végzi munkáját a fenntarthatóság jegyében, amely az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt kap világszerte.
Ennek érdekében indult el tavaly a LIFE-CLIMCOOP - Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért elnevezésű 4 éves projekt a BorsodChem Zrt., Kazincbarcika Város Önkormányzata és további partnerek (a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, GeoGold Kárpátia Kft.) együttműködésével, a Miskolci Egyetem koordinálásával.

A projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A LIFE-CLIMCOOP projekt általános célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, melynek során az érdekelt felek kollektíven lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében, valamint lépéseket tesznek a sérülékeny városi és vállalati területek közös klímaalkalmazkodásának erősítése céljából a régióban, Magyarországon és Kelet-Közép-Európa társadalmi és gazdasági szempontból hasonló adottságú területein.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy az Önkormányzat és a projektben közreműködő partnerek a lakossággal együttműködve, közösen lépjenek fel a klímaváltozás ellen. A klímaváltozás egyik legszembetűnőbb jele az egyre szélsőségesebb időjárás, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnia kell. Gyakorta vannak aszályos időszakok, amire tudatosan fel tudunk készülni, például az esővíz összegyűjtésével. A most meghirdetett pályázat ehhez biztosított eszközt azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Az IBC tartályban összegyűjtött esővízzel a szárazabb időszakban tudjuk locsolni a növényeinket, ezáltal nem csak a környezetünkért tehetünk többet, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. Arra biztatok minden városlakót, hogy figyelje a jövőben kiírt pályázatainkat és induljanak minél többen azokon. Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!” – hívta fel a figyelmet Klimon István Alpolgármester.

–„A fenntarthatóság elsődleges szempont cégünk stratégiájában, a jelentős kapacitásbővítések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. A BorsodChem elsősorban új, víztakarékos technológiák kifejlesztésével, a mikroklímát befolyásoló megoldások alkalmazásával és dolgozóink, valamint a leendő munkavállalók megfelelő klímaszemléletének kialakításával kíván hozzájárulni a projekt megvalósításához. Szeretnénk az általunk, az ipari célra a Sajóból kivett víz mennyiségét csökkenteni, valamint egy különleges víztisztító rendszerrel nemcsak a tisztított technológiai víz, de a városban összegyűlt csapadékvíz és kezelt kommunális szennyvíz újra hasznosításával a környezeti terhelést minimalizálni.” – mondta el Varga Béla HR és kommunikációs igazgató, aki büszke arra, hogy ez a közös projektünk a második Magyarországon azok sorában, amelyek valaha támogatást nyertek az EU LIFE programjából.

A projekt 2024-ig tart, amely időszakban a Klíma Alapban résztvevő partnerek fél évente további pályázatot hirdetnek meg a klímahatást mérséklő helyi, kis léptékű programok és intézkedések finanszírozására.

 

Life

A LIFE-CLIMCOOP-LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE-programjának támogatásával valósul meg.

 

További híreink

A végéhez közelít a távfűtési szezon

Dátum: 2023. márc 28. 18:29

Kazincbarcikán az országos átlaghoz képest kiemelten sok, körülbelül 8000 távfűtéses ingatlan található. A távhőtörvény szerint a szolgáltatónak szeptember 15. és május 15. között kell rendelkezésre állnia. Hogy mikor induljon és mikor álljon le a fűtés ezen időszakon belül, azt a társasházközösség dönti el. Kazincbarcikán az intézményekben úgynevezett jelleggörbe alapján, míg a távfűtéses lakásokban a külső hőmérséklet alakulásának függvényében fűtenek.

A Deák iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt tárlat a Mezeyben

Dátum: 2023. márc 28. 09:00

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola diákjai márciusban kiállították változatos műveiket a Mezey István Művészeti Központban. A MONTÁZS május 4-ig tekinthető meg.

Bemutatkoztak a leendő elsősök tanítói Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 27. 22:13

Egy igazán kedves és emlékezetes program során ismerhették meg a leendő első osztályos kazincbarcikai óvodások tanítóikat. A Pollack Mihály Általános Iskola és tagiskolái a Don Bosco Sportközpontba hívták a város utolsó éves ovisait, hogy bemutathassák, milyen munka zajlik az érintett oktatási intézményekben.

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk