https://kolorline.hu/Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Összesen 400 komposztálótárolót vehetnek át az ezekre szeptemberben pályázott, családi házas övezetben élő kazincbarcikai polgárok. Az új lakossági komposztálóedények a városunkat egyre jobban átható zöld tudat és a környezettudatosság új gyakorlati elemei és eszményi jelképei lettek.

Várakozáson felüli érdeklődés övezte a 300 literes zöld, komposztálóedényeket biztosító pályázatot, de olyannyira, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által biztosított konténerek számát Kazincbarcika Város Önkormányzata még ki is egészítette. Így minden jelentkező hozzájuthat egy-egy tárolóhoz.

A komposztáló pályázat célja és feltételei 

A pályázaton családi házas övezetek legalább 50 m2 alapterületű kerttel rendelkező lakói vehettek részt. További feltétel volt az edényzet rendeltetésszerű használata legalább 5 évig.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, egyúttal a több mint 140 települést összefogó Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Hulladékkezelési Társulás elnöke, a komposztálást a környezetvédelem egyik legfontosabb elemeként emelte ki, mondván, hogy ezzel a keletkező szerves hulladékok többsége beilleszthető a természet körforgásába. 

“A zöld tudatú szemléletformálás Kazincbarcikán számos elemben megjelenik — hangsúlyozta az elnök. — A komposztálóedények használata csak kis lépés jövőnk szempontjából, de a családok a használatukkal mégis sokat tehetnek a környezetünk megóvásáért. Ahogy Földünk, úgy természetesen Kazincbarcika és a társulásban lévő települések jövője is nagymértékben függ attól, hogy hogyan válogatjuk és hasznosítjuk újra a hulladékot.”

Ennek szerves eleme a komposztálás, és a 400 átadandó komposztálóedény, melyről az érintettek sms-ben és e-mailben kaptak tájékoztatást. 

A lakossági komposztálás új időszámítása Kazincbarcikán és térségében

A kazincbarcikai Czene János, az egyik tároló pályázója és átvevője a párjával már korábban is figyelt a szelektív gyűjtésre. Otthon eddig is három kukába válogatták a hulladékot. A zöldhulladék komposztálókonténerében viszont ők is új lehetőséget látnak.

„Mindig is szerettünk volna egy ilyen ilyen tárolót, és a párom az újságban kinézte ezt a városi pályázatot. Ezzel is valamelyest a Földet óvjuk. Ha már fentről nem mindenhol tesznek ezért, fontos, hogy legalább a kisemberek megtegyék, amit tudnak” — fogalmazta meg Czene János.      

Szitka Péter elmondása szerint a társulásuk az elmúlt időszakban számtalan olyan pályázaton vett részt, amelynek legalább részében célja volt a lakosságot úgy bevonni a hulladékkezelésbe, hogy az a térség mellett az országnak is javára válhasson.

“Az otthoni szelektív hulladékgyűjtést kiegészítő komposztáláshoz az edényzet mellé egy kisokost is mellékelünk, amely a komposztálás mikéntjét és hogyanját írja le: mit tehetünk egyértelműen a tárolóba, mit kevésbé célszerű, és mi az, amit nem szabad beletenni. A rendeltetésszerű alkalmazással, az éréstől és a használat intenzitásától függően, 3 hónap vagy egy év után jól termő humuszföld jön ki az tároló alján a kiürítő nyíláson, amely a kiskertekben vagy bárhol máshol használható lesz” — foglalta össze Kazincbarcika polgármestere.

Szitka Péter az örömmel nyugtázott nagy érdeklődés tetejében úgy véli, hogy az első turnus edényzet kiosztása után további igény jelentkezik majd irántuk Kazincbarcikán és a társulás más településein is. Ők már most további beszerzésekben gondolkodnak, és minden olyan újabb pályázaton elindulnak, amelyek segítik a társulás munkáját. Városvezetői szemmel is fontos Szitka Péternek a zöld gondolkodásmód az élet minden területén, főleg a gyakorlati szemléletformálás, kezdve az óvodásokkal és az alsó tagozatos kisiskolásokkal, kiterjesztve a felnőtt lakosságnak szervezett programokkal és tájékoztatókkal.



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk