https://kolorline.hu/Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Összesen 400 komposztálótárolót vehetnek át az ezekre szeptemberben pályázott, családi házas övezetben élő kazincbarcikai polgárok. Az új lakossági komposztálóedények a városunkat egyre jobban átható zöld tudat és a környezettudatosság új gyakorlati elemei és eszményi jelképei lettek.

Várakozáson felüli érdeklődés övezte a 300 literes zöld, komposztálóedényeket biztosító pályázatot, de olyannyira, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által biztosított konténerek számát Kazincbarcika Város Önkormányzata még ki is egészítette. Így minden jelentkező hozzájuthat egy-egy tárolóhoz.

A komposztáló pályázat célja és feltételei 

A pályázaton családi házas övezetek legalább 50 m2 alapterületű kerttel rendelkező lakói vehettek részt. További feltétel volt az edényzet rendeltetésszerű használata legalább 5 évig.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, egyúttal a több mint 140 települést összefogó Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Hulladékkezelési Társulás elnöke, a komposztálást a környezetvédelem egyik legfontosabb elemeként emelte ki, mondván, hogy ezzel a keletkező szerves hulladékok többsége beilleszthető a természet körforgásába. 

“A zöld tudatú szemléletformálás Kazincbarcikán számos elemben megjelenik — hangsúlyozta az elnök. — A komposztálóedények használata csak kis lépés jövőnk szempontjából, de a családok a használatukkal mégis sokat tehetnek a környezetünk megóvásáért. Ahogy Földünk, úgy természetesen Kazincbarcika és a társulásban lévő települések jövője is nagymértékben függ attól, hogy hogyan válogatjuk és hasznosítjuk újra a hulladékot.”

Ennek szerves eleme a komposztálás, és a 400 átadandó komposztálóedény, melyről az érintettek sms-ben és e-mailben kaptak tájékoztatást. 

A lakossági komposztálás új időszámítása Kazincbarcikán és térségében

A kazincbarcikai Czene János, az egyik tároló pályázója és átvevője a párjával már korábban is figyelt a szelektív gyűjtésre. Otthon eddig is három kukába válogatták a hulladékot. A zöldhulladék komposztálókonténerében viszont ők is új lehetőséget látnak.

„Mindig is szerettünk volna egy ilyen ilyen tárolót, és a párom az újságban kinézte ezt a városi pályázatot. Ezzel is valamelyest a Földet óvjuk. Ha már fentről nem mindenhol tesznek ezért, fontos, hogy legalább a kisemberek megtegyék, amit tudnak” — fogalmazta meg Czene János.      

Szitka Péter elmondása szerint a társulásuk az elmúlt időszakban számtalan olyan pályázaton vett részt, amelynek legalább részében célja volt a lakosságot úgy bevonni a hulladékkezelésbe, hogy az a térség mellett az országnak is javára válhasson.

“Az otthoni szelektív hulladékgyűjtést kiegészítő komposztáláshoz az edényzet mellé egy kisokost is mellékelünk, amely a komposztálás mikéntjét és hogyanját írja le: mit tehetünk egyértelműen a tárolóba, mit kevésbé célszerű, és mi az, amit nem szabad beletenni. A rendeltetésszerű alkalmazással, az éréstől és a használat intenzitásától függően, 3 hónap vagy egy év után jól termő humuszföld jön ki az tároló alján a kiürítő nyíláson, amely a kiskertekben vagy bárhol máshol használható lesz” — foglalta össze Kazincbarcika polgármestere.

Szitka Péter az örömmel nyugtázott nagy érdeklődés tetejében úgy véli, hogy az első turnus edényzet kiosztása után további igény jelentkezik majd irántuk Kazincbarcikán és a társulás más településein is. Ők már most további beszerzésekben gondolkodnak, és minden olyan újabb pályázaton elindulnak, amelyek segítik a társulás munkáját. Városvezetői szemmel is fontos Szitka Péternek a zöld gondolkodásmód az élet minden területén, főleg a gyakorlati szemléletformálás, kezdve az óvodásokkal és az alsó tagozatos kisiskolásokkal, kiterjesztve a felnőtt lakosságnak szervezett programokkal és tájékoztatókkal. 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk