https://kolorline.hu/Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Komposztálóedényekre pályáztak a zöld szívű, környezettudatos barcikaiak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Összesen 400 komposztálótárolót vehetnek át az ezekre szeptemberben pályázott, családi házas övezetben élő kazincbarcikai polgárok. Az új lakossági komposztálóedények a városunkat egyre jobban átható zöld tudat és a környezettudatosság új gyakorlati elemei és eszményi jelképei lettek.

Várakozáson felüli érdeklődés övezte a 300 literes zöld, komposztálóedényeket biztosító pályázatot, de olyannyira, hogy a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás által biztosított konténerek számát Kazincbarcika Város Önkormányzata még ki is egészítette. Így minden jelentkező hozzájuthat egy-egy tárolóhoz.

A komposztáló pályázat célja és feltételei 

A pályázaton családi házas övezetek legalább 50 m2 alapterületű kerttel rendelkező lakói vehettek részt. További feltétel volt az edényzet rendeltetésszerű használata legalább 5 évig.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, egyúttal a több mint 140 települést összefogó Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Hulladékkezelési Társulás elnöke, a komposztálást a környezetvédelem egyik legfontosabb elemeként emelte ki, mondván, hogy ezzel a keletkező szerves hulladékok többsége beilleszthető a természet körforgásába. 

“A zöld tudatú szemléletformálás Kazincbarcikán számos elemben megjelenik — hangsúlyozta az elnök. — A komposztálóedények használata csak kis lépés jövőnk szempontjából, de a családok a használatukkal mégis sokat tehetnek a környezetünk megóvásáért. Ahogy Földünk, úgy természetesen Kazincbarcika és a társulásban lévő települések jövője is nagymértékben függ attól, hogy hogyan válogatjuk és hasznosítjuk újra a hulladékot.”

Ennek szerves eleme a komposztálás, és a 400 átadandó komposztálóedény, melyről az érintettek sms-ben és e-mailben kaptak tájékoztatást. 

A lakossági komposztálás új időszámítása Kazincbarcikán és térségében

A kazincbarcikai Czene János, az egyik tároló pályázója és átvevője a párjával már korábban is figyelt a szelektív gyűjtésre. Otthon eddig is három kukába válogatták a hulladékot. A zöldhulladék komposztálókonténerében viszont ők is új lehetőséget látnak.

„Mindig is szerettünk volna egy ilyen ilyen tárolót, és a párom az újságban kinézte ezt a városi pályázatot. Ezzel is valamelyest a Földet óvjuk. Ha már fentről nem mindenhol tesznek ezért, fontos, hogy legalább a kisemberek megtegyék, amit tudnak” — fogalmazta meg Czene János.      

Szitka Péter elmondása szerint a társulásuk az elmúlt időszakban számtalan olyan pályázaton vett részt, amelynek legalább részében célja volt a lakosságot úgy bevonni a hulladékkezelésbe, hogy az a térség mellett az országnak is javára válhasson.

“Az otthoni szelektív hulladékgyűjtést kiegészítő komposztáláshoz az edényzet mellé egy kisokost is mellékelünk, amely a komposztálás mikéntjét és hogyanját írja le: mit tehetünk egyértelműen a tárolóba, mit kevésbé célszerű, és mi az, amit nem szabad beletenni. A rendeltetésszerű alkalmazással, az éréstől és a használat intenzitásától függően, 3 hónap vagy egy év után jól termő humuszföld jön ki az tároló alján a kiürítő nyíláson, amely a kiskertekben vagy bárhol máshol használható lesz” — foglalta össze Kazincbarcika polgármestere.

Szitka Péter az örömmel nyugtázott nagy érdeklődés tetejében úgy véli, hogy az első turnus edényzet kiosztása után további igény jelentkezik majd irántuk Kazincbarcikán és a társulás más településein is. Ők már most további beszerzésekben gondolkodnak, és minden olyan újabb pályázaton elindulnak, amelyek segítik a társulás munkáját. Városvezetői szemmel is fontos Szitka Péternek a zöld gondolkodásmód az élet minden területén, főleg a gyakorlati szemléletformálás, kezdve az óvodásokkal és az alsó tagozatos kisiskolásokkal, kiterjesztve a felnőtt lakosságnak szervezett programokkal és tájékoztatókkal.



 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk