https://kolorline.hu/Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

A rendőrség a csaláskísérletek soha nem látott mértékével és új formáival találkozik. Április elején például arról szóltak a hírek, hogy egy kazincbarcikai nőtől 4 millió forintot csaltak ki kalóztámadásra hivatkozva. A rendőrkapitányság akkor egy romantikus csalás miatt indított eljárást ismeretlen elkövetővel szemben. Március végén ettől nagyobb összeget, 9 millió forintot emeltek le ismeretlenek egy szintén kazincbarcikai áldozat bankszámlájáról, kriptavalutás befektetés ígéretével. 

„Mostanában már nemcsak a kis összegű csalások, hanem a többmilliósok, több tíz milliósok is egyre nagyobb problémát jelentenek — kezdte a helyzetelemzést dr. Sallai István. — Még sokan nem figyelnek az intő jelekre, és belemennek olyan pénzügyi tranzakciókba, amelyekkel egy-két kattintással oda lehet a család teljes megtakarítása” — ismertette a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője.

 

A nagyobb összegű csalások módjai

 

A bankok szerepében a csalók

A leggyakoribb magas összegű csaláskísérlet az, amikor valaki az áldozat banki képviselőjének adja ki magát a telefonban azzal a mesebeszéddel, hogy egy gyanús tranzakciót észlelt a számlán és ennek orvoslására át akarja menteni a pénzt egy másik számlára vagy netbank hozzáférést kér. Egy ilyen hívásnak már eleve gyanúsnak kellene lennie, de dr. Sallai István szerint sokan bedőlnek ennek. Nehezíti a helyzetet, hogy a csalók már a hívószámot is hamisítják, és a bank számán vagy legalább egy ahhoz hasonlón jelentkeznek.

Ezek a manőverek a legtipikusabbak, de terjed az a módszer is, hogy az álbankárok az áldozat számítógépére vagy okostelefonjára távoli asztali kapcsolat alapú programot telepíttetnek, például az AnyDesket vagy a TeamViewert, amellyel a csalók hozzáférnek a sértett számítógépéhez.

Mostanában különösen sok hasonló módszerrel találkozott a rendőrség. Minél sürgetőbb megoldást követel a hamis hívás, annál inkább megijed az áldozat, és megadja az érzékeny adatokat, elvégzi az utalást vagy a vészes programok telepítését. Dr. Sallai István hangsúlyozta, hogy egy valódi bank ezek közül egyiket sem kérné a telefonban! Aki ilyennel találkozik, az egyértelmű csalás!

A kriptovaluta is kriptát jelenthet a pénzünknek

Másik veszélyforrás lehet az, amikor felugró reklámok vonzó, később jövedelmező befektetői lehetőségekkel kecsegtetnek, például kritpovalutába fektethető pénzről. A várható dramaturgia az, hogy az emberek naivan felszínesen hallanak ezekről az opciókról, de nincsenek tisztában velük, és egy-egy csábító hirdetés alapján besétálnak a hamis(!) szolgáltató csapdájába. A „bankár” kialakítja a bizalmat, kezdetben kicsi, majd nagyobb összegeket kér, és mire az illető rájön, hogy baj van, a pénze már távol van befektetve, csak nem az ő javára.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy aki kriptovalutás befektetésben gondolkodik, az ne véletlenszerű hirdetések alapján intézze ezt, hanem konkrét pénzintézetekkel vagy tájékozódjon az MNB honlapján! Legyen gyanús, ha valaki túl könnyű meggazdagodást ígér a kanapéról. Ezzel a csalási móddal szintén már heti szinten találkozik a rendőrség.

A kisösszegű áruvásárlásos csalások

Főként a közösségi média oldalain meghirdetett jó üzletet kínáló termékekkel akarják csőbe húzni a csalók a felhasználókat. Gyakori, hogy végül nem olyan vagy nem az a termék érkezik meg. 

„Eleve érdemes online vásárlásnál mindig csak utánvétes fizetést választani, mert ennél a formánál a rendőrség 24-48 órán belül tud a pénzvisszaszerzéssel kapcsolatban segíteni. Itt a legfontosabb a gyors akcióba lépés.”

Az eladók átverése álvevők által

Ma már az eladók sincsenek biztonságban. Legyen gyanús, ha az a helyzet merül fel, hogy a vevő kezd el diktálni a szállítás és a fizetés feltételeiről. Ilyenkor előbb-utóbb egy hamis szállítást megrendelő link érkezik, amelynek a valódi célja az adathalászat. A felkészült kiberbűnözők még a megerősítő SMS-sel is vissza tudnak élni, és máris bejutnak az áldozat netbankjába. Az idevágó rendőri tanács az, hogy tilos megadni érzékeny adatokat ismeretlenek kérésére és mindig az eladó határozza meg a feltételeket!

A romantikus csalások

Nem ritka fajtái a megtévesztéseknek az úgynevezett romantikus csalások, amikor megnyerő ismeretlenek a közösségi térben naiv, általában idősebb, egyedülálló ellenkező nemű felhasználókat akarnak behálózni. Bejelölik őket egy csábító csali-adatlapról, beszélgetni kezdenek, és megindul a folyamat, kialakítják a bizalmat. Egy idő után egy személyes áldozattörténet előadásába torkollik a történet, amelynek a végén a csaló pénzt kér mondjuk a Western Unionon keresztül, hazajutásra, értékek hazajuttatására, valaki más megsegítésére, hazai befektetésre, stb. Az áldozat elhiszi a szimpatikus túloldal, mondjuk a „hajótörött katona” kitalált történetét, és hagyja magát részletekben kizsebelni. 

Ezeknél a szépen felépített profiloknál intő jel lehet, hogy eléggé újak, kevés képpel, tartalommal és még kevesebb külvilági reakcióval rendelkeznek.

A visszahívásos csalások

A visszahívásos telefonos csalások egy szimpla „megcsörgetéssel” kezdődnek olyan országokból, ahova drága a visszahívás. Visszahíváskor pár perc, de még pár másodperc alatt is elég sokat lehet veszíteni. 

„Figyelni kell! Ismeretlen számot még a felgyorsult világunkból se hívjunk vissza reflexszerűen — emelte ki Dr. Sallai István. — A legtöbb telefon már kiírja, hogy melyik országból érkezett a hívás, és ha nincs ismerősünk mondjuk Puerto Ricóban, akkor kezdhetünk gyanakodni.” 

Hamis szállásfoglalási oldalak

Az ismeretlen oldalakról származó, az átlagosnál gyanúsan jobb szállásajánlatokat kínáló hamis oldalakra is lehet regisztrálni és persze fizetni. Ezzel is heti szinten találkozik a rendőrség. 

„Önnek csomagja érkezett” vagy „késik a csomagja” vagy „előfizetése lejár”

SMS-es és e-mailes formában is gyakran támadnak a címbéli álüzenetek. Az emberek belegondolás helyett, hogy tényleg rendeltek-e valamit, hajlamosak inkább hirtelen kattintani és a hamis, veszélyes linken próbálják felgöngyölíteni a misztikus helyzetet. A profi csalók tucatszám hozzák létre az eredetiektől csak egy-egy karakterben eltérő e-mail-címeket. Biztosabb megoldás jobban belegondolni, hogy valóban volt-e rendelés vagy meggyőződni, hogy tényleg a feladótól jött-e az e-mail. Azt sem szabad elhinni többszörös megbizonyosodás nélkül, hogy egy közüzemi számlát mostantól máshova kell fizetni.

A rendőrség erői a profi bűnszervezetek ellen

Az online csalások hátterében profi, szervezetszerű elkövetők csoportosulnak, akik elég sokat fektetnek be a működésükbe és pár lépéssel előre járnak. A rendőrség a megelőző felvilágosításon kívül sokat tesz a felgöngyölítésükért, például az új kiber 300-as csoporttal és folytonos belső továbbképzésekkel. Ezek a műveletek viszont már a túl késői fázist jelentik az áldozatoknak, ezért a tudatos megelőzésnél nincs hasznosabb. A legkisebb baj az, ha a baj el sem kezdődik. 

Megduplázódott bűnesetek

Az új figyelmeztetés nem üres önismétlés. A statisztikák szerint tavalyhoz képest duplájára nőtt az esetek száma, és a rendőrkapitányság már most úgy látja, hogy ez még tovább növekszik. A személyes jelenlét nélküli, arctalan online csalások mára slágerbűncselekmények lettek. A bűnök teljes toplistáján is előkelő helyet foglalnak el, de a vagyon ellenieknek a harmadát teszik ki és még a lopásoknak is kihívói. Ráadásul nehezebb utánuk menni, és kevésbé lehet egyértelműen megállapítani a felelősséget. A rendőrség új kampányában írott és képi anyagokkal, előadásokkal hívja fel mindezekre a civilek figyelmét. A bankok is új egységes reformmal igyekeznek megtenni a magukét. Az MNB javaslatára központi napi utalásilimit-korlátozásra készülnek. Ezzel is megelőzhetők vagy késleltethetőek lesznek az online csalássikerek.

A rendőrség üzenete a lakossága felé

A rendőrségnek mindig az időtényező a legfontosabb, az, hogy az ügy milyen fázisában fordulnak hozzá az áldozatok. Ezek sajnos ma már mindennapos dolgok, és a végső üzenet sem más, mint hogy mindenki minden új pénzügyi esetben körültekintően járjon el és ne legyen hiszékeny. Sokan hallottak már erről internetről, TV-ből, de a káresetek száma egyre nő. Több millió forintok úszhatnak el, amelyeknek nagyon nehéz utánanyúlni. 

További híreink

Rekordfeszegető kazincbarcikai szereplés a Tenisz Diákolimpián

Dátum: 2024. máj 06. 18:38

A Tenisz Diákolimpia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei döntőjét május 2-án rendezték Kazincbarcikán. A fővárost kivéve sehol nem jelentkezett olyan sok diák, mint a mi vármegyénkből. Ráadásul a kiemelkedő 103 fő több mint fele, 63 tanuló kazincbarcikai iskolákból nevezett. Végeredményképpen városunk 31 ifjú teniszezője jutott az országos döntőbe.

Kedden és szerdán aszfaltoznak az Újkazinc városrészben

Dátum: 2024. máj 06. 15:12

A kivitelezőnél felmerült váratlan technikai fennakadás megszűnését követően — amennyiben az időjárás is engedi — május 7-én és 8-án történik meg az Újkazinc városrész fő közlekedési útjának aszfaltozása. Mind a keddi, mind a szerdai napon a teljes útszakaszt lezárják reggel 07:00 és 18:00 óra között.

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk