https://kolorline.hu/III. fokú hőségriasztás lépett életbe péntekig

III. fokú hőségriasztás lépett életbe péntekig

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika több pontján is vízosztás zajlik a rendkívüli meleg miatt. A folyadékpótlás nagyon fontos a kánikulában, ezt segíti a város önkormányzata mobil vízosztópontok működtetésével a legforróbb napokon. Az országos tisztifőorvos július 12-ig (péntekig) III. fokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos az ország egész területére III. fokú hőségriasztást adott ki péntek éjfélig.

Az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

Fontos tanácsok hőség idejére

⇒ A nagy melegben sok folyadék fogyasztása ajánlott a kiszáradás megelőzése érdekében, azonban az alkohol, valamint a koffeintartalmú italok fogyasztása kerülendő. Krónikus vesebetegségek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedés esetén a folyadékbevitel mértékét mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal!

⇒ 11:00-15:00 óra között semmiképpen nem ajánlott a tűző napon tartózkodni. A leégés elleni védelem megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával érhető el. A legmelegebb órákban javasolt árnyékban tartózkodni. A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra! A kánikulában jelentős izommunkát végzők testhőmérséklete akár 39°C-ra is emelkedhet, ami jócskán a láz tartományába esik.

Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt vagy alig szellőző gépkocsiban!

⇒ A szobahőmérsékleten tartható gyógyszerek fénytől védett helyen tárolandók. A nagy melegben célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra. A hőség ideje alatt jelentkező tünetek esetén javasoljuk haladéktalanul felkeresni a háziorvost.

⇒ Napközben a magas hőmérséklet miatt az ablakokat tartsuk zárva. Függöny vagy egyéb sötétítő használata csökkenti a lakás belső helyiségeinek túlzott felmelegedését. Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. A nem fontos elektromos készülékek legyenek kikapcsolva (még a világítás is).

Akinek van légkondicionáló berendezése, az működtetés közben tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39°C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28°C körüli, vagyis nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventilátor szárítja a levegőt, ezért használata csak rövid ideig javasolható. 

⇒ A légkondicionálók használata során az alacsony hőmérséklet és a ventilátor nagy fokozatra való beállítása veszélyeket is rejt magában. Több órán keresztül a hideg léghuzatban való tartózkodás légúti, fülészeti tüneteket, fejfájást, egyéb szervek megbetegedését okozhatja.A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősek körében okozhat szív-, érrendszeri panaszokat, tüneteket. Ha a szervezet nagyon felmelegszik, a test minden lehetséges módon megpróbál hőt leadni a környezetének. Hőségben a bőr erei az egész testfelületen kitágulnak, s hogy legyen elegendő vér, ami ki is tölti ezt a hatalmas értérfogatot, a szív fokozza teljesítményét, megnövekszik a perctérfogat. Az izzadságmirigyek gondoskodnak a bőr nedvesen tartásáról, a nedvesség elpárolgása pedig hatékony hűtést biztosít. Így aztán naponta legalább fél liter folyadékot veszítünk, extrém forróságban akár 3-5 liter izzadságot is el tud párologtatni az ember. A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos folyadékmennyiség többszörösére is szükség lehet. A folyadékpótlás mellett a sópótlás is szükséges. A szomjúság legfőbb ingere és kiváltója a testfolyadékoknak a kelleténél nagyobb sótartalma, és nem a folyadékhiány, így könnyen elmulasztjuk elfogyasztani a még hiányzó vízmennyiséget és az ezzel arányos sószükségletet. Nagyon fontos tehát, hogy egy kiadós izzadás után az ásványi sókat is pótoljuk, különben lassabban hagy alább a kínzó szomjúság. Ezért oltja jobban a szomjat az enyhén sós ital, leves, mint a literszám megivott csapvíz.


A nagy hőség fokozottan terheli meg az idősebb, szívbeteg emberek szervezetét. Ilyenkor a gyógyszer bevételének elmulasztása súlyos, akár életveszélyes következményekkel járhat. Nagyobb ilyenkor a környezet felelőssége is. Nem árt, ha a hőség idején kicsit jobban odafigyelünk a családtagjainkra, ne restelljünk rákérdezni, hogy bevették-e a szokásos gyógyszereket. A nagy melegben a fokozott verítékezéssel a szokottnál sokkal több sót veszít szervezetünk. A vízhajtók egy része a vizelettel együtt nagy mennyiségű káliumot is kihajt a szervezetből. 

A megfelelő sóbevitel elmulasztása többek között izomgörcsöket, a szívben ingervezetési zavarokat, szívritmuszavart idézhet elő. Az előírt gyógyszeradagokon a kezelőorvos külön utasítása nélkül azonban senki ne változtasson, inkább érdemes felkeresni a kérdésekkel a kezelőorvost! Megoldás lehet még naponta többször langyos vízzel zuhanyozni, így megelőzhető a szervezet túlmelegedése. Megfelelő viselkedéssel, öltözködéssel, táplálkozással pedig csökkenthetőek a rosszullétek! 

További híreink

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

Kínai delegáció Kazincbarcikán – fókuszban Yantai város

Dátum: 2024. júl 21. 15:48

A város részéről Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere fogadta a kínai delegációt, amelynek kiemelt tagjai voltak Yantai város gazdaságfejlesztési vezetői, szakemberei. A delegáció kíséretében helyet kaptak a BorsodChem vezetői, Kazincbarcika képviseletében pedig önkormányzati képviselők, szakbizottságok és intézmények első emberei képviselték Kolorcityt.

A KolorTV stúdiójában a kolortáborosok

Dátum: 2024. júl 20. 12:13

A tévézés, a vágás és a hangrögzítés kulisszatitkaiba is betekinthettek azok a gyerekek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. által szervezett napközis táborban vettek részt. A diákok hangfelvételeket készíthettek, műsort vezethettek és birtokba vehették a TV stúdiót is. Az egyhetes program során sok izgalmas felfedezés várt rájuk, ebbe illet bele az a péntek délelőtt, amelyben médiaismeretekre is szert tehettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk