https://kolorline.hu/Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

Hazánkban a várható élettartam 4,5 évvel elmarad az uniós átlagtól, amelyben elméletileg nagy szerepe van a lakosság mozgásszegény életmódjának. A magyarok 59 százaléka egyáltalán nem sportol az Eurobarometer felmérése szerint. Ezen szeretne javítani a Mozgás Receptre program, amelynek elméleti oldala már évek óta része az orvosi irányelveknek, különösen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. A gyakorlati megvalósításban a háziorvosok kulcsszerepet játszanak majd, akik a helyi önkormányzatokkal együttműködve segítenek a lakosságnak megtalálni a megfelelő sportolási lehetőségeket, legyen szó futókörökről, sétakörökről, szabadtéri fitnesztermekről vagy sportlétesítményekről. 

A Kolorfutás a mozgásrecepthez is jól illik

Kazincbarcika városának fontos a sport, amit jól mutat, hogy tavaly mintegy 1200-an álltak rajthoz a BorsodChem Kolorfutáson, ezzel is bizonyítva Kolorcity elkötelezettségét az egészséges életmód és a közösségi sportesemények iránt. A különböző kategóriák versenyzői változó hosszúságú távot futottak, sőt, futhatnak idén is szeptember 21-én, a 2024-es BorsodChem Kolorfutáson.

Dr. Janka Gábor, a kazincbarcikai Görökatolikus Parókia esperes-parókusa például heti három alkalommal fut, életének szerves része a mozgás. A fizikai aktivitás segíti őt a hétköznapi terhek elviselésében és a gondolatait is ekkor rendezi.




A rendszeres mozgásban lévő kazincbarcikaiak tanácsai

„Én rendszeresen imádkozom futás közben. Minden körben a családtagjaimért végzem az imádságokat, és ez lelki kapcsolatot is jelent velük — mesélte saját tapasztalatait dr. Janka Gábor. — Hogyha valaki rászánja az időt, akkor meg fogja érezni ennek az ízét. Olyan ez mint egy elektromágneses erőtér, amelybe ha belekerül az ember, akkor egyre inkább vonzza és önmagához köti. Bátorítok mindenkit, hogy mozogjon, hiszen a maraton is az első lépéssel kezdődik. Elhatározni és elkezdeni a fontos. Ha valaki a kezdésen túl van, onnantól már szuper érzés.”

Bodri Rafael breaktáncos szerint a rendszeres sport és mozgás azért fontos, mert a modern életmód és az autóval való közlekedés lustává teszi az embereket. Tapasztalata alapján a rendszeres aktivitás nemcsak javítja a közérzetet, hanem segít legyőzni önmagunkat is. 

„Én minden nap gyalogolok 10-15 km-t, ami 15-20 ezer lépés között van. Ezt lépésszámláló órával mérem, amely az edzésen sosincs rajtam, mert ez a mozgásformát azon felül csinálom — vallotta Rafael. — Én azt mondom az embereknek, hogy napi 8-10 ezer lépést tegyenek meg. Egy átlagembernek ezt hirtelen nehéz lehet beállítani. Szépen fokozatosan kell beilleszteni, mint minden sportaktivitást.”




Mit mond az orvos?

Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke elárulta, hogy szakmai segítséget tudnak adni, és összekötni az orvosi indikációt a már meglévő mozgáslehetőségekkel. 

„A szakmai információs háttéren túl kommunikációs lehetőségeket és plakátokat, szórólapokat biztosítunk az önkormányzatoknak, illetve központi informatikai felületre tudjuk felvinni azokat az önkormányzatokat, háziorvosokat, mozgáshelyszíneket, amelyek belépnek a Mozgás Receptre programba, így a lakosok is könnyebben megtalálják, hogy hova mehetnek mozogni” — sorolta az elnök.

A háziorvosok feladata lesz, hogy a legmegfelelőbb mozgásformát válasszák ki pácienseik számára. Dr. Szuhai Zoltán kazincbarcikai háziorvos véleménye szerint a program elméletben nagyon jó, mivel olcsóbb a betegségeket kezdeti stádiumban kezelni vagy megelőzni, és ez jelentősen enyhítheti a krónikus betegek panaszait. 

„A pontos technikai részletek még nem ismertek, és a mozgásformák végleges hozzárendelése a betegségekhez még folyamatban, az utolsó stádiumban van. Most még hiába jönnek a páciensek, fizikailag egyelőre nem tudjuk odaadni ezeket a recepteket, de heteken belül elérhető lesz a végleges formájuk” – foglalta össze dr. Szuhai Zoltán.

Az érdeklődők a www.mozgasreceptre.hu oldalon tájékozódhatnak a részletekről, ahol rendszeresen frissítik a csatlakozó önkormányzatok, háziorvosok és mozgáshelyszínek listáját.

További híreink

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Dátum: 2024. szept 09. 15:12

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

Jó ütemben halad a munka — korszerűsödik és megújul az Egressy

Dátum: 2024. szept 07. 18:00

Az ütemtervnek megfelelően halad az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása. A projekt jelentős energetikai fejlesztéseket és esztétikai újításokat tartalmaz, amelyek a város egyik ikonikus épületének megújulását célozzák.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk