https://kolorline.hu/Sajókaza: Szépül a település

Sajókaza: Szépül a település

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az elmúlt néhány esztendőben Sajókaza nem mindennapi fejlődésnek indult. Nyolcszázötven millió forintból szennyvízhálózatot, 121 millió forintból új óvodát építettek, orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, fogorvosi rendelőt bővítettek.

 

Tavaly, amikor az uniós támogatások első ciklusa lezárult a tendencia lassulni látszott, ám Stefán László, a település polgármestere elárulta, hogy 2016-ban már a következő ciklus beruházásainak előkészületeire koncentráltak. 

 

– Jó néhány pályázatot beadtunk, melyek elbírálása még nem történt meg. Ettől függetlenül tavaly sem maradtunk beruházás nélkül. Az önkormányzat gazdálkodásának hála, sosem szorultunk hitelfelvételre. Ennek köszönhetően az adósságkonszolidációs pályázat első körében elnyertünk 58 millió forintot. Ebből felújítottunk három járdát, két utat és megépítettünk két új utat. Ezen kívül minden évben pályázunk, tavaly is elnyertünk 157 m3 szociális tűzifát, melyet szétosztottunk a rászorulóknak.

 

Úgy gondolom, a település fejlődése nem állt meg – tájékoztatott a falu első embere. A 2017-es tervekről elárulta, hogy idén fejezik be a Radvánszky-kastély felújítsát is, mely Kazincbarcikával közös, Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló projekt. Az árfolyamnyereségből visszakapott 13 millió forintot szintén a kastély fejlesztésére kívánják fordítani. A beadott pályázatok pedig a szabadtéri sporteszközök kialakítását, a belvízelvezetést, a Sólyom-telepi óvoda felújítását, illetve a Nappali Szociális Központ bővítését célozzák. Ezen kívül megvásároltak egy ingatlant, a volt pékség területét, mely megkönnyíti majd az önkormányzati üzemeltetését és a közmunkások foglalkoztatását. A polgármester elárulta tavaly még 160, időnként 200 embert foglalkoztattak közmunkában, idén viszont ez a szám csökkenni fog. A hagyományos közfoglalkoztatási program mellett a közútépítés, a helyi sajátosság, valamint az illegális hulladék felszámolása projektben tudnak munkát adni a helybelieknek.

 

– Hasznunkra vált a kastély felújítása, hiszen számos rendezvényünknek ad otthont az épület. Idén ugyancsak szeretnénk csatlakozni a Kolorfesztiválhoz, a saját költségvetésünkből szakítunk arra, hogy egy művészt tudjunk fogadni. Intézményeink működtetésében törekszünk az energiahatékonyságra, jelenleg négy létesítményben működik napelemes rendszer. Ha bevételeinket nem is tudjuk növelni, próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni – foglalta össze a 2017-es legfontosabb célkitűzéseket Stefán László.

További híreink

Újraindul a kazincbarcikai úszószakosztály!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

Az új személyi feltételeknek hála az úszószakosztály ez év szeptemberétől újra megkezdi a munkát. Bemutató edzésre szeptember 20-án kerül sor a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Tűzifát csak megbízható, bevált helyről!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

A postaládájába dobott szórólapon szereplő telefonszámról rendelt tűzifát egy férfi Békéscsabán. Két Borsod megyei férfi szállította ki neki a tüzelőt, de kevesebbet kapott, mint amennyit kért és kifizetett.

Megelőzés kortalanul

Dátum: 2021. szept 17. 13:49

A rendőrök Komplex bűnmegelőzési, és baleset-megelőzési napot tartottak Sajókazán.

Az elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni

Dátum: 2021. szept 17. 09:00

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében szeptember 16-tól az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek hónapja – Csepregi Éva műsora

Don Bosco Sportcsarnok

Idősek hónapja – Zorán-koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk