https://kolorline.hu/Sajókaza: Szépül a település

Sajókaza: Szépül a település

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az elmúlt néhány esztendőben Sajókaza nem mindennapi fejlődésnek indult. Nyolcszázötven millió forintból szennyvízhálózatot, 121 millió forintból új óvodát építettek, orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, fogorvosi rendelőt bővítettek.

 

Tavaly, amikor az uniós támogatások első ciklusa lezárult a tendencia lassulni látszott, ám Stefán László, a település polgármestere elárulta, hogy 2016-ban már a következő ciklus beruházásainak előkészületeire koncentráltak. 

 

– Jó néhány pályázatot beadtunk, melyek elbírálása még nem történt meg. Ettől függetlenül tavaly sem maradtunk beruházás nélkül. Az önkormányzat gazdálkodásának hála, sosem szorultunk hitelfelvételre. Ennek köszönhetően az adósságkonszolidációs pályázat első körében elnyertünk 58 millió forintot. Ebből felújítottunk három járdát, két utat és megépítettünk két új utat. Ezen kívül minden évben pályázunk, tavaly is elnyertünk 157 m3 szociális tűzifát, melyet szétosztottunk a rászorulóknak.

 

Úgy gondolom, a település fejlődése nem állt meg – tájékoztatott a falu első embere. A 2017-es tervekről elárulta, hogy idén fejezik be a Radvánszky-kastély felújítsát is, mely Kazincbarcikával közös, Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló projekt. Az árfolyamnyereségből visszakapott 13 millió forintot szintén a kastély fejlesztésére kívánják fordítani. A beadott pályázatok pedig a szabadtéri sporteszközök kialakítását, a belvízelvezetést, a Sólyom-telepi óvoda felújítását, illetve a Nappali Szociális Központ bővítését célozzák. Ezen kívül megvásároltak egy ingatlant, a volt pékség területét, mely megkönnyíti majd az önkormányzati üzemeltetését és a közmunkások foglalkoztatását. A polgármester elárulta tavaly még 160, időnként 200 embert foglalkoztattak közmunkában, idén viszont ez a szám csökkenni fog. A hagyományos közfoglalkoztatási program mellett a közútépítés, a helyi sajátosság, valamint az illegális hulladék felszámolása projektben tudnak munkát adni a helybelieknek.

 

– Hasznunkra vált a kastély felújítása, hiszen számos rendezvényünknek ad otthont az épület. Idén ugyancsak szeretnénk csatlakozni a Kolorfesztiválhoz, a saját költségvetésünkből szakítunk arra, hogy egy művészt tudjunk fogadni. Intézményeink működtetésében törekszünk az energiahatékonyságra, jelenleg négy létesítményben működik napelemes rendszer. Ha bevételeinket nem is tudjuk növelni, próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni – foglalta össze a 2017-es legfontosabb célkitűzéseket Stefán László.

További híreink

Újabb kormányzati „ajándék”: tízszeres drágulás az intézményi távfűtésben

Dátum: 2022. okt 01. 17:16

A kormány szeptember utolsó óráiban, október elsejétől egy tollvonással több mint tízszeresére növelte az önkormányzati intézmények távfűtési díját. A megemelkedett költségek egyúttal azt is jelentik, hogy kormányzati támogatás nélkül a településeken bölcsőde- és óvodabezárások, valamint elbocsátások jöhetnek.

Idősek hónapja Kazincbarcikán – Nem csak szépkorúaknak

Dátum: 2022. okt 01. 08:00

A Barcika Art Nonprofit Kft. októberben, az idősek hónapján egy rendkívül változatos programsorozattal várja a kazincbarcikai közönségét.

Októberben is Fitt Barcika

Dátum: 2022. okt 01. 08:00

A népszerű programsorozat októberi órarendje az eddig megszokott módon több korosztálynak: kismamáknak, fiatal felnőtteknek, 40 vagy 50 felettieknek, vagy éppen speciális mozgásformát igénylőknek, esetleg egészségügyi problémákkal szenvedőknek kínál életkoruknak és állapotuknak megfelelő sportolási lehetőséget.

Hamarosan a postaládákban a Kolorhét legújabb lapszáma

Dátum: 2022. szept 30. 10:44

Új lapszámmal jelentkezünk, szeptember 30-án. Ezúttal is közérdekű témákat hoztunk Kedves Olvasóinknak! Megjelenő lapunkat a postaládákon kívül megtalálják a kolorline.hu oldalon.

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek Hónapja – Szűcs Judith műsora

Don Bosco Sportközpont

Idősek hónapja – Szűcs Judit 2. műsora

Kazincbarcika, Don Bosco Sportcsarnok

Fitt Barcika – Ringató

Egressy Béni Művelődési Központ klubterme

Fitt Barcika – Pilates

Egressy Béni Művelődési Központ klubterem

Fitt Barcika – Kick box

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk