https://kolorline.hu/Sajókaza: Szépül a település

Sajókaza: Szépül a település

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az elmúlt néhány esztendőben Sajókaza nem mindennapi fejlődésnek indult. Nyolcszázötven millió forintból szennyvízhálózatot, 121 millió forintból új óvodát építettek, orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, fogorvosi rendelőt bővítettek.

 

Tavaly, amikor az uniós támogatások első ciklusa lezárult a tendencia lassulni látszott, ám Stefán László, a település polgármestere elárulta, hogy 2016-ban már a következő ciklus beruházásainak előkészületeire koncentráltak. 

 

– Jó néhány pályázatot beadtunk, melyek elbírálása még nem történt meg. Ettől függetlenül tavaly sem maradtunk beruházás nélkül. Az önkormányzat gazdálkodásának hála, sosem szorultunk hitelfelvételre. Ennek köszönhetően az adósságkonszolidációs pályázat első körében elnyertünk 58 millió forintot. Ebből felújítottunk három járdát, két utat és megépítettünk két új utat. Ezen kívül minden évben pályázunk, tavaly is elnyertünk 157 m3 szociális tűzifát, melyet szétosztottunk a rászorulóknak.

 

Úgy gondolom, a település fejlődése nem állt meg – tájékoztatott a falu első embere. A 2017-es tervekről elárulta, hogy idén fejezik be a Radvánszky-kastély felújítsát is, mely Kazincbarcikával közös, Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló projekt. Az árfolyamnyereségből visszakapott 13 millió forintot szintén a kastély fejlesztésére kívánják fordítani. A beadott pályázatok pedig a szabadtéri sporteszközök kialakítását, a belvízelvezetést, a Sólyom-telepi óvoda felújítását, illetve a Nappali Szociális Központ bővítését célozzák. Ezen kívül megvásároltak egy ingatlant, a volt pékség területét, mely megkönnyíti majd az önkormányzati üzemeltetését és a közmunkások foglalkoztatását. A polgármester elárulta tavaly még 160, időnként 200 embert foglalkoztattak közmunkában, idén viszont ez a szám csökkenni fog. A hagyományos közfoglalkoztatási program mellett a közútépítés, a helyi sajátosság, valamint az illegális hulladék felszámolása projektben tudnak munkát adni a helybelieknek.

 

– Hasznunkra vált a kastély felújítása, hiszen számos rendezvényünknek ad otthont az épület. Idén ugyancsak szeretnénk csatlakozni a Kolorfesztiválhoz, a saját költségvetésünkből szakítunk arra, hogy egy művészt tudjunk fogadni. Intézményeink működtetésében törekszünk az energiahatékonyságra, jelenleg négy létesítményben működik napelemes rendszer. Ha bevételeinket nem is tudjuk növelni, próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni – foglalta össze a 2017-es legfontosabb célkitűzéseket Stefán László.

További híreink

Reflexiók közéletről, hagyományokról — internetes napló Fészbukságaim 2.0 címmel

Dátum: 2024. aug 14. 08:10

Dr. Czifra János Fészbukságaim 2.0 című könyvét mutatták be a Kolorfesztiválon, a Mezey István Művészeti Központban. A kazincbarcikai közíró kötetei egyfajta internetes naplók, amelyek betekintés engednek a nyugalmazott ügyvéd reflexiójába közéletről, régmúltról, hagyományokról és személyes élményekről.

Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Dátum: 2024. aug 13. 21:32

Kazincbarcikán két különleges kiállítás is várja az érdeklődőket a Mezey István Művészeti Központban. Az egyik a város 70. évfordulóját ünneplő “Ajándék — múltunk, jelenünk” tárlat, amely a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásait mutatja be. A másik a “Galéria '70” kiállítás, amely festményeket, grafikákat, fotókat, installációkat és iparművészeti alkotásokat vonultat fel, és szeptember 13-ig ingyenesen látogatható.

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

KolorTV élőben

Programajánló

ExperiDance és a 100 tagú cigányzenekar szólistái: „Fergeteges – Sissi legendája”

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Varga Miklós és a Band életmű nagykoncert

Aggtelek, Baradla-barlang Hangversenyterem

A padlás

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kamarazenei koncert

Bánhorváti, Református templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk