https://kolorline.hu/Sajókaza: Szépül a település

Sajókaza: Szépül a település

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az elmúlt néhány esztendőben Sajókaza nem mindennapi fejlődésnek indult. Nyolcszázötven millió forintból szennyvízhálózatot, 121 millió forintból új óvodát építettek, orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, fogorvosi rendelőt bővítettek.

 

Tavaly, amikor az uniós támogatások első ciklusa lezárult a tendencia lassulni látszott, ám Stefán László, a település polgármestere elárulta, hogy 2016-ban már a következő ciklus beruházásainak előkészületeire koncentráltak. 

 

– Jó néhány pályázatot beadtunk, melyek elbírálása még nem történt meg. Ettől függetlenül tavaly sem maradtunk beruházás nélkül. Az önkormányzat gazdálkodásának hála, sosem szorultunk hitelfelvételre. Ennek köszönhetően az adósságkonszolidációs pályázat első körében elnyertünk 58 millió forintot. Ebből felújítottunk három járdát, két utat és megépítettünk két új utat. Ezen kívül minden évben pályázunk, tavaly is elnyertünk 157 m3 szociális tűzifát, melyet szétosztottunk a rászorulóknak.

 

Úgy gondolom, a település fejlődése nem állt meg – tájékoztatott a falu első embere. A 2017-es tervekről elárulta, hogy idén fejezik be a Radvánszky-kastély felújítsát is, mely Kazincbarcikával közös, Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló projekt. Az árfolyamnyereségből visszakapott 13 millió forintot szintén a kastély fejlesztésére kívánják fordítani. A beadott pályázatok pedig a szabadtéri sporteszközök kialakítását, a belvízelvezetést, a Sólyom-telepi óvoda felújítását, illetve a Nappali Szociális Központ bővítését célozzák. Ezen kívül megvásároltak egy ingatlant, a volt pékség területét, mely megkönnyíti majd az önkormányzati üzemeltetését és a közmunkások foglalkoztatását. A polgármester elárulta tavaly még 160, időnként 200 embert foglalkoztattak közmunkában, idén viszont ez a szám csökkenni fog. A hagyományos közfoglalkoztatási program mellett a közútépítés, a helyi sajátosság, valamint az illegális hulladék felszámolása projektben tudnak munkát adni a helybelieknek.

 

– Hasznunkra vált a kastély felújítása, hiszen számos rendezvényünknek ad otthont az épület. Idén ugyancsak szeretnénk csatlakozni a Kolorfesztiválhoz, a saját költségvetésünkből szakítunk arra, hogy egy művészt tudjunk fogadni. Intézményeink működtetésében törekszünk az energiahatékonyságra, jelenleg négy létesítményben működik napelemes rendszer. Ha bevételeinket nem is tudjuk növelni, próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni – foglalta össze a 2017-es legfontosabb célkitűzéseket Stefán László.

További híreink

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Vegyszeres gyomirtást tart a MÁV

Dátum: 2019. jún 17. 11:52

Tájékoztatjuk városunk lakosságát, hogy a hogy a MÁV Zrt. Miskolc Területi Igazgatóság területének vegyszeres gyomirtásának II.üteme megkezdődik.

Beszéljünk az autólopásról - melyek a legrizikósabb helyzetek?

Dátum: 2019. jún 17. 11:25

A rendőrségi statisztikai adatok alapján szinte minden évben növekszik az autólopások száma. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre többen válnak tulajdonossá, de egyben annak is, hogy ezek a tulajdonosok sokszor nem gondoskodnak megfelelően a biztonságról. Vannak olyan tényezők és körülmények, amelyek elkerülésével a lopás esélye csökkenthető. Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk