https://kolorline.hu/Sajókaza: Szépül a település

Sajókaza: Szépül a település

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az elmúlt néhány esztendőben Sajókaza nem mindennapi fejlődésnek indult. Nyolcszázötven millió forintból szennyvízhálózatot, 121 millió forintból új óvodát építettek, orvosi rendelőt, védőnői szolgálatot, fogorvosi rendelőt bővítettek.

 

Tavaly, amikor az uniós támogatások első ciklusa lezárult a tendencia lassulni látszott, ám Stefán László, a település polgármestere elárulta, hogy 2016-ban már a következő ciklus beruházásainak előkészületeire koncentráltak. 

 

– Jó néhány pályázatot beadtunk, melyek elbírálása még nem történt meg. Ettől függetlenül tavaly sem maradtunk beruházás nélkül. Az önkormányzat gazdálkodásának hála, sosem szorultunk hitelfelvételre. Ennek köszönhetően az adósságkonszolidációs pályázat első körében elnyertünk 58 millió forintot. Ebből felújítottunk három járdát, két utat és megépítettünk két új utat. Ezen kívül minden évben pályázunk, tavaly is elnyertünk 157 m3 szociális tűzifát, melyet szétosztottunk a rászorulóknak.

 

Úgy gondolom, a település fejlődése nem állt meg – tájékoztatott a falu első embere. A 2017-es tervekről elárulta, hogy idén fejezik be a Radvánszky-kastély felújítsát is, mely Kazincbarcikával közös, Svájci Hozzájárulási Program keretében megvalósuló projekt. Az árfolyamnyereségből visszakapott 13 millió forintot szintén a kastély fejlesztésére kívánják fordítani. A beadott pályázatok pedig a szabadtéri sporteszközök kialakítását, a belvízelvezetést, a Sólyom-telepi óvoda felújítását, illetve a Nappali Szociális Központ bővítését célozzák. Ezen kívül megvásároltak egy ingatlant, a volt pékség területét, mely megkönnyíti majd az önkormányzati üzemeltetését és a közmunkások foglalkoztatását. A polgármester elárulta tavaly még 160, időnként 200 embert foglalkoztattak közmunkában, idén viszont ez a szám csökkenni fog. A hagyományos közfoglalkoztatási program mellett a közútépítés, a helyi sajátosság, valamint az illegális hulladék felszámolása projektben tudnak munkát adni a helybelieknek.

 

– Hasznunkra vált a kastély felújítása, hiszen számos rendezvényünknek ad otthont az épület. Idén ugyancsak szeretnénk csatlakozni a Kolorfesztiválhoz, a saját költségvetésünkből szakítunk arra, hogy egy művészt tudjunk fogadni. Intézményeink működtetésében törekszünk az energiahatékonyságra, jelenleg négy létesítményben működik napelemes rendszer. Ha bevételeinket nem is tudjuk növelni, próbáljuk a kiadásainkat csökkenteni – foglalta össze a 2017-es legfontosabb célkitűzéseket Stefán László.

További híreink

Boldog Születésnapot! - Magyarország és Kazincbarcika is ünnepelt

Dátum: 2019. aug 21. 15:12

Augusztus 19-én és 20-án, a 7. Kolorfesztiválon, fantasztikus hangulatban várta közönségét, a Szent István napi ünnepség programja.

Szent István-ünnep Kazincbarcika 65. születésnapja jegyében

Dátum: 2019. aug 21. 09:42

Különleges, „családias” hangulatú képviselő-testületi ülésen ünnepelte a város az államalapítást, Szent Istvánt, a Swidnicával kötött húszéves testvérvárosi kapcsolatot és Kazincbarcika 65. születésnapját augusztus 20-án.

Újabb fejlesztések a közétkeztetésben

Dátum: 2019. aug 21. 09:39

Jövőre a központi konyhában sülnek majd a péksütemények

50 éves évforduló

Dátum: 2019. aug 17. 23:30

Szombat este a 7. Kolorfesztiválon a rockzene volt főszerepben a Csónakázó tónál, hiszen fellépett a Radar és az 50 éves P.Mobil.

Programajánló

Balázs Fecó és Keresztes Ildikó koncert - Kolorfesztivál 7.0

Sajógalgóc

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Beast & Sprint

Kazincbarcika

Kazincbarcika Spartan Kids

Kazincbarcika

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk