https://kolorline.hu/Értékek a Bódva-völgyében

Értékek a Bódva-völgyében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ötödik részéhez érkezett az a honismereti előadás-sorozat, melyet Edelényben, a városi könyvtárban rendeznek. A múlt heti kurzuson a Bódva-völgyében található várakról szerezhettek ismereteket a résztvevők.

 

A térség történelmi emlékek tárháza, hiszen az őskortól napjainkig lakott terület volt. A vidék urai között az ország történelmében jelentős szerepet játszó családok neveivel találkozhatunk, mint például a Perényiek, vagy a Rákócziak. A hadi konfliktusok is bőven érintették a környéket. A körzet a török hódoltság zónájába esett, a tizenötéves háború és a Rákóczi szabadságharc csatáiból ugyancsak kijutott az itt élőknek. A régmúlt időkről mesélnek a tájegység várromjai. Az előadást tartó Habodás Pál igazgató, helytörténész a Castrum Bene Egyesület és a miskolci Herman Ottó Múzeum kiadásában megjelent, Nováki Gyula, Sárközy Sebestyén és Feld István kutatómunkáját összefoglaló, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig című könyvet használta a bemutatóhoz. 

 

A középkori vár többféle szerepet töltött be évszázados fennállása alatt. Nem csupán a nemesség jól védett otthona volt, hanem a várbeliek ellátását szolgáló váruradalom központját is jelentette. Az erődítményekből előkerült gazdag leletanyag hozzájárul történelmünk mélyrehatóbb ismeretéhez. Az érdeklődők bőséges információval gazdagodtak az Edelény területén található különféle erődökről, az Irota községben lévő Várdomb-tetőn elhelyezkedő vár maradványairól, a szendrőládi várromról. Megismerték a szuhogyi Csorbakő várának történetét és egyéb érdekességekkel szembesültek a régió tekintélyes múltjáról.

További híreink

Reflexiók közéletről, hagyományokról — internetes napló Fészbukságaim 2.0 címmel

Dátum: 2024. aug 14. 08:10

Dr. Czifra János Fészbukságaim 2.0 című könyvét mutatták be a Kolorfesztiválon, a Mezey István Művészeti Központban. A kazincbarcikai közíró kötetei egyfajta internetes naplók, amelyek betekintés engednek a nyugalmazott ügyvéd reflexiójába közéletről, régmúltról, hagyományokról és személyes élményekről.

Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Dátum: 2024. aug 13. 21:32

Kazincbarcikán két különleges kiállítás is várja az érdeklődőket a Mezey István Művészeti Központban. Az egyik a város 70. évfordulóját ünneplő “Ajándék — múltunk, jelenünk” tárlat, amely a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásait mutatja be. A másik a “Galéria '70” kiállítás, amely festményeket, grafikákat, fotókat, installációkat és iparművészeti alkotásokat vonultat fel, és szeptember 13-ig ingyenesen látogatható.

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

KolorTV élőben

Programajánló

ExperiDance és a 100 tagú cigányzenekar szólistái: „Fergeteges – Sissi legendája”

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Varga Miklós és a Band életmű nagykoncert

Aggtelek, Baradla-barlang Hangversenyterem

A padlás

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kamarazenei koncert

Bánhorváti, Református templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk