https://kolorline.hu/Értékek a Bódva-völgyében

Értékek a Bódva-völgyében

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ötödik részéhez érkezett az a honismereti előadás-sorozat, melyet Edelényben, a városi könyvtárban rendeznek. A múlt heti kurzuson a Bódva-völgyében található várakról szerezhettek ismereteket a résztvevők.

 

A térség történelmi emlékek tárháza, hiszen az őskortól napjainkig lakott terület volt. A vidék urai között az ország történelmében jelentős szerepet játszó családok neveivel találkozhatunk, mint például a Perényiek, vagy a Rákócziak. A hadi konfliktusok is bőven érintették a környéket. A körzet a török hódoltság zónájába esett, a tizenötéves háború és a Rákóczi szabadságharc csatáiból ugyancsak kijutott az itt élőknek. A régmúlt időkről mesélnek a tájegység várromjai. Az előadást tartó Habodás Pál igazgató, helytörténész a Castrum Bene Egyesület és a miskolci Herman Ottó Múzeum kiadásában megjelent, Nováki Gyula, Sárközy Sebestyén és Feld István kutatómunkáját összefoglaló, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig című könyvet használta a bemutatóhoz. 

 

A középkori vár többféle szerepet töltött be évszázados fennállása alatt. Nem csupán a nemesség jól védett otthona volt, hanem a várbeliek ellátását szolgáló váruradalom központját is jelentette. Az erődítményekből előkerült gazdag leletanyag hozzájárul történelmünk mélyrehatóbb ismeretéhez. Az érdeklődők bőséges információval gazdagodtak az Edelény területén található különféle erődökről, az Irota községben lévő Várdomb-tetőn elhelyezkedő vár maradványairól, a szendrőládi várromról. Megismerték a szuhogyi Csorbakő várának történetét és egyéb érdekességekkel szembesültek a régió tekintélyes múltjáról.

További híreink

Játékos programozás a Tompa Mihály Általános Iskolában

Dátum: 2019. jún 18. 14:10

A tanév során a tanulók heti rendszerességgel végeztek olyan kódolási és programozási tevékenységet, amely fejleszti a problémamegoldó képességet, az algoritmikus gondolkodást, a kreativitást.

Dübörög a VRCK Volleyball Talent 2019

Dátum: 2019. jún 18. 13:40

Teltházzal indult hétfőn a Vegyész RC Kazincbarcika tehetséggondozó tábora, a VRCK Volleyball Talent 2019, amely a második sporttábor a klub életében.

Június 17-étől a Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantás miatt zárva tart

Dátum: 2019. jún 17. 14:39

A Kazincbarcika Fedett Uszoda karbantartás és vízcsere miatt június 17-től előreláthatólag július 31-ig zárva tart.

Újítások és ajándékozás a Muskátli Nyugdíjasházban

Dátum: 2019. jún 17. 14:13

Új bútorok, renoválás és ajándékok színesítik a szépkorúak mindennapjait a Muskátli Nyugdíjasházban, hála Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Barcika Szolg Kft.-nek.

Programajánló

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

II. Fedrid Császta Trail

Edelény

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk