https://kolorline.hu/Értékek a Bódva-völgyében

Értékek a Bódva-völgyében

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ötödik részéhez érkezett az a honismereti előadás-sorozat, melyet Edelényben, a városi könyvtárban rendeznek. A múlt heti kurzuson a Bódva-völgyében található várakról szerezhettek ismereteket a résztvevők.

 

A térség történelmi emlékek tárháza, hiszen az őskortól napjainkig lakott terület volt. A vidék urai között az ország történelmében jelentős szerepet játszó családok neveivel találkozhatunk, mint például a Perényiek, vagy a Rákócziak. A hadi konfliktusok is bőven érintették a környéket. A körzet a török hódoltság zónájába esett, a tizenötéves háború és a Rákóczi szabadságharc csatáiból ugyancsak kijutott az itt élőknek. A régmúlt időkről mesélnek a tájegység várromjai. Az előadást tartó Habodás Pál igazgató, helytörténész a Castrum Bene Egyesület és a miskolci Herman Ottó Múzeum kiadásában megjelent, Nováki Gyula, Sárközy Sebestyén és Feld István kutatómunkáját összefoglaló, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig című könyvet használta a bemutatóhoz. 

 

A középkori vár többféle szerepet töltött be évszázados fennállása alatt. Nem csupán a nemesség jól védett otthona volt, hanem a várbeliek ellátását szolgáló váruradalom központját is jelentette. Az erődítményekből előkerült gazdag leletanyag hozzájárul történelmünk mélyrehatóbb ismeretéhez. Az érdeklődők bőséges információval gazdagodtak az Edelény területén található különféle erődökről, az Irota községben lévő Várdomb-tetőn elhelyezkedő vár maradványairól, a szendrőládi várromról. Megismerték a szuhogyi Csorbakő várának történetét és egyéb érdekességekkel szembesültek a régió tekintélyes múltjáról.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk