https://kolorline.hu/Értékek a Bódva-völgyében

Értékek a Bódva-völgyében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Ötödik részéhez érkezett az a honismereti előadás-sorozat, melyet Edelényben, a városi könyvtárban rendeznek. A múlt heti kurzuson a Bódva-völgyében található várakról szerezhettek ismereteket a résztvevők.

 

A térség történelmi emlékek tárháza, hiszen az őskortól napjainkig lakott terület volt. A vidék urai között az ország történelmében jelentős szerepet játszó családok neveivel találkozhatunk, mint például a Perényiek, vagy a Rákócziak. A hadi konfliktusok is bőven érintették a környéket. A körzet a török hódoltság zónájába esett, a tizenötéves háború és a Rákóczi szabadságharc csatáiból ugyancsak kijutott az itt élőknek. A régmúlt időkről mesélnek a tájegység várromjai. Az előadást tartó Habodás Pál igazgató, helytörténész a Castrum Bene Egyesület és a miskolci Herman Ottó Múzeum kiadásában megjelent, Nováki Gyula, Sárközy Sebestyén és Feld István kutatómunkáját összefoglaló, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig című könyvet használta a bemutatóhoz. 

 

A középkori vár többféle szerepet töltött be évszázados fennállása alatt. Nem csupán a nemesség jól védett otthona volt, hanem a várbeliek ellátását szolgáló váruradalom központját is jelentette. Az erődítményekből előkerült gazdag leletanyag hozzájárul történelmünk mélyrehatóbb ismeretéhez. Az érdeklődők bőséges információval gazdagodtak az Edelény területén található különféle erődökről, az Irota községben lévő Várdomb-tetőn elhelyezkedő vár maradványairól, a szendrőládi várromról. Megismerték a szuhogyi Csorbakő várának történetét és egyéb érdekességekkel szembesültek a régió tekintélyes múltjáról.

További híreink

Újraindul a kazincbarcikai úszószakosztály!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

Az új személyi feltételeknek hála az úszószakosztály ez év szeptemberétől újra megkezdi a munkát. Bemutató edzésre szeptember 20-án kerül sor a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Tűzifát csak megbízható, bevált helyről!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

A postaládájába dobott szórólapon szereplő telefonszámról rendelt tűzifát egy férfi Békéscsabán. Két Borsod megyei férfi szállította ki neki a tüzelőt, de kevesebbet kapott, mint amennyit kért és kifizetett.

Megelőzés kortalanul

Dátum: 2021. szept 17. 13:49

A rendőrök Komplex bűnmegelőzési, és baleset-megelőzési napot tartottak Sajókazán.

Az elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni

Dátum: 2021. szept 17. 09:00

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében szeptember 16-tól az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek hónapja – Csepregi Éva műsora

Don Bosco Sportcsarnok

Idősek hónapja – Zorán-koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk