https://kolorline.hu/A munka és a szerelem ünnepe

A munka és a szerelem ünnepe

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A május elseje, vagyis a munka ünnepe a kellemes kikapcsolódás, a pihenés ideje, mely 1990-től a munkavállalók szolidaritásának napja.


Képforrás: Berentei Művelődési Ház

Az ünnep előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor egy brit gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel. A sztrájkok és tüntetések hatására ugyan 1847-ben a nők és a gyerekek munkaidejét tíz órában maximalizálták, ám ez csak az 1870-es évekre vált általánossá. A következő fontos esemény, melyet meg kell említeni, az 1886. május 1-jén kezdődött chicagói tüntetés-sorozat a nyolcórás munkaidő bevezetéséért. A négynapos demonstráció emlékére – mely sajnos halálos áldozatot is követelt - 1889-ben a II. Internacionálé alakuló kongresszusa Párizsban úgy határozott, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és az egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése, illetve nemzetközi szolidaritásuk kifejezése érdekében. A II. kongresszus pedig 1891-ben május elsejét hivatalosan is a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánította. 1955-ben a katolikus egyház ugyancsak szolidaritást vállalt a világ dolgozóival, mikor XII. Pius pápa május első napját Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította. Ezen túlmenően e nap a szerelem ünnepe is, hiszen a népi hagyományok szerint a legények ilyenkor állítanak májusfát szívük hölgyének. A szokás az 1400-as évekre nyúlik vissza, mint a természet újjászületésének, a szerelem ébredésének szimbóluma. Manapság a majálisok a közös együttlétről és a kulturális programok sokaságáról szólnak.

Berentén, a falu önállóvá válásának 20. évfordulójával egybekötve rendezték meg a majálist. A kétnapos rendezvénysorozat nyitónapjával nem volt kegyes az időjárás, de szerencsére minden programot meg tudtak tartani. A Művelődési Házban, a népi hagyományok bűvöletében, Soltészné Herczeg Mária, kicsikkel és nagyokkal csuhéból készített szebbnél-szebb dolgokat. Szintén a Művelődési Házban mutatta be a tiszaújvárosi Sodrás Színtársulat a Rockabilly Hungária című darabot. Este az eső ellenére a RetRock és a Miskolci Illés EmlékZenekar koncertjét is lebonyolították.

Május 1-jén ünnepi képviselő-testületi ülés keretében Berente község szolgálatáért, illetve Berente községért díjat kaptak azok a falupolgárok, akik döntően közreműködtek a leválás előkészítésében, valamint munkájukkal, tevékenységükkel példát mutatnak a közösségnek, továbbá öregbítik településük hírnevét.

Ugyanakkor a Szabadidőparkban főzőversennyel indult a rendezvény.  A kilenc nevezett csapat szakácsművészetét Szarka Zsófia gasztroblogger bírálta. Míg az étel készült, a gyermekeket bohócparádé szórakoztatta. Az ebédhez Újhelyi István nótái biztosították a hangulatot, majd a Császta Néptáncegyüttes, és a Kazincbarcikai Galagonya Citerazenekar lépett színpadra. Ezt követően Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, valamint Elvis Presley dalaival nosztalgiázhatott a közönség.

Roza László István polgármester köszöntője után a helyi óvodások, a Rozmaring Dalkör és a Napsugár Mazsorett Csoport műsorát tekinthették meg az érdeklődök. A New Level Empire koncertjére az Agyagbanda együttessel hangolódhattak a jelenlévők, majd a mulatós zene világába tettek rövid kitérőt a résztvevők.

Az esti program sztárfellépői a LayZee aka Mr. President, a Kozmix és az Edda Művek voltak. A jeles napot tűzijáték és Retro Disco zárta Dj. Bazso-val.

Sajószentpéteren április 30-án tartották a megemlékezést. A mostoha idő miatt a Kulturális Központban bonyolították le a fellépéseket. Az elsőként színpadra lépő Gyöngyszem Mazsorett a helyiek büszkesége, annál is inkább, mert április elején 3 arany-és 3 ezüstéremmel tértek haza a Tatabányán megrendezett V. Országos Mazsorett Bajnokságról. Műsorukban a bajnokságon sikert aratott koreográfiákat adták elő.  Pál Dénes énekest senkinek sem kell bemutatni. A 2012-es The Voice – Magyarország hangja és a 2014-es Sztárban sztár nyertese minden korosztály kedvence.
A 2003-ban alakult Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett, amely aktuális zenei irányzatokat ötvöz a múlt század derekán született tánczenei műfajokkal. MVNKZ koncertje zárta a sajószentpéteri majálist.

További híreink

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk