https://kolorline.hu/Unikornis törte át a falat

Unikornis törte át a falat

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Remko van Schaik (50) alkotásait böngészve (www.remkovanschaik.com) két dolog egyből lejön a hétköznapi szemlélőnek: Remko egyszerre nagyon kozmopolita és nagyon holland.

Képei - megrendeléstől függően - viccesek, rémísztőek vagy társadalomkritikusak. Kazincbarcikára eredetileg egy T-Rexet álmodott, amiből végül egy falat áttörő fém unikornis lett. A közel 45 négyzetméteres háromdimenziós grafikát a Fő tér 19. sz. lépcsőház melletti, Mátyás király útra néző homlokzatra festette fel alig egy hét alatt.

- Mielőtt megkaptam volna a kazincbarcikai felkérést, bevallom, semmit sem tudtam Magyarországról. Soha nem jártam itt, ezért őszintén rácsodálkoztam Budapestről ideutazva a tájra, a dombokra, a sok zöldre - árulta el Remko, aki a grafikája tervezési időszakában azért alaposan utánanézett mit érdemes tudni Kazincbarcikáról és közvetlen környezetéről.

- Tudtam, hogy egy ipari övezetbe jövök és azt is, hogy a város egyik szimbóluma az unikornis. Végül innen adódott az ötlet, hogy mit és milyen stílusban fessek. Kazincbarcikán egyébként kivételesen kedves és segítőkész emberek fogadtak - mondta Remko.

Az emelőkosaras járműről dolgozó street art művészt folyamatosan figyelték és kérdezték a helyiek. 

- Érdekes, de mindenki azt feltételezte, hogy magyar vagyok. Mindenki magyarul próbált velem és az engem elkísérő párommal beszélni még akkor is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a „köszönöm”-ön kívül egy szót sem tudunk magyarul - fogalmazott a művész, akit a nyelvi akadályok leküzdésében világszerte gyűjtött tapasztalata könnyen átsegítette.

Remko mióta az eszét tudja rajzol, fest, szobrászkodik. Ebből áll az élete, ehhez ért, ebbe teszi bele nap nap után szívét-lelkét. Egy időben műanyag szobrokat készített, belső és külső tereket dekorált, falakat festett, majd beleszeretett a háromdimenziós aszfaltgrafikákba. Ez a műfaj az utóbbi években lett igazán keresett. 

- Az aszfaltgrafikák azért annyira népszerűek, mert interaktívak. Azt szoktam mondani, hogy én csak kilencven százalékban készítem el a grafikát, a befejezéshez a maradék tíz százalékot a néző adja, aki belehelyezi magát a képbe - hangsúlyozta Remko, akit Kazincbarcika után az Egyesült Államokba várnak, Seattle-be, azután pedig Franciaországba és Belgiumba megy festeni. 

Kazincbarcikáról, Magyarországról jó benyomásokkal tér haza. Az itt eltöltött egy hétbe a munkán kívül belefért egy miskolci barlangfürdő-látogatás, a Ko­lorfesztivál programjai közül a graffiti jam és a helyi ízekkel való ismerkedés.

- A magyar konyha fantasztikus, a holland gyomor befogadóképességéhez képest hihetetlen, hogy mekkora adagokat adnak! - lelkendezett Remko, aki az augusztus eleji trópusi hőséggel és az időnként eleredő esővel sem volt elégedetlen.

- Az időjárás ennek a műfajnak, amit én művelek, az egyik meghatározó eleme, de szerencsére a kánikula még éppen elviselhető volt. Remek élményekkel, remélem, egy sikeres festményt hátrahagyva utazok vissza Hollandiába, és tiszta szívből kívánom, hogy legyen még rá alkalmam, hogy visszatérjek! – mondta búcsúzóul múlt pénteken. 

 

 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk