https://kolorline.hu/Luca-napi babonák

Luca-napi babonák

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Luca-szék vagy Luca széke készítése, december 13-án tartott ünnep, „gonoszjáró napnak” is tartják. Aznap különösen a boszorkányok rontása ellen kellett védekezni, ezért készítettek varázserejűnek hitt lucaszéket. A széknek olyan erősnek kellett lennie, hogy egy férfiember súlyát megtartsa.

A széket készítők, decembert 25-én az éjféli misére a kabátjuk alá rejtve lopták be a széket, majd a hiedelem szerint ráállva megláthatták a boszorkányt. A boszorkányok ilyenkor szarvakat hordtak, és emiatt a templomkapun belépve, a fejüket le kellett hajtaniuk. A Luca székén állva éjfélkor viszont felismerték őket. Ezután a széken állóknak menekülniük kellett, nehogy a boszorkák széjjel tépjék őket. A menekülők a zsebükben mákot vittek, hogy menekülés közben elszórhassák. A boszorkányoknak a mákszemeket fel kellett szedegetniük, és így nem tudták elkapni a fiatalokat. A Luca székét aztán otthon tűzre vetették karácsony hajnalán, és még hallhatták a boszorkányok a fadarabok jajgatását is, mert ez a tűz a boszorkák végét jelentette. Otthon ezután a kulcslyukba fokhagymát kellett dugni, a kést a bal ajtófélfába vágni, a söprűt pedig keresztbe állítani, hogy minden rontástól védve legyenek a ház lakói.

A másik hiedelem az úgynevezett Luca-búza keltése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, valamint a beteg állatokkal etették fel. Később a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.

Luca napján az ősi hiedelem szerint ezen a napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ezen a napon a fiatalok inkább alakoskodni jártak. A Luca-asszonynak öltözött maskara vezette a Lucázást, aminek során a termékenységvarázslathoz szükséges rigmusokat adtak elő, mondókát mondtak és még a tyúkokat is megpiszkálták, hogy jó sok tojást tojjanak. 

(forrás: wikipédia)

További híreink

Döntetlen idegenben

Dátum: 2020. aug 11. 15:23

A Merkantil Bank Liga 2020-2021-es bajnokság harmadik fordulójában a Kolorcity Kazincbarcika SC felnőtt labdarúgói idegenben, a Kaposvári Rákóczi FC otthonában 1-1-es döntetlent játszottak vasárnap. Legközelebb a kék-sárgák már hazai pályán, a Kolorcity Arénában, vasárnap este 20 órától a Pécsi MFC gárdáját fogadják.

Zsomborért sportoltak

Dátum: 2020. aug 11. 14:08

A múlt hétvégén, augusztus 8-án rendezték meg az Egészségmegőrző klub szervezésében, Múcsony Nagyközség Önkormányzatának segítségével a Burinda Zsombor támogatását célzó Jótékonysági Fitness Napot.

Szuper nagyikat képeznek Barcikán

Dátum: 2020. aug 11. 12:10

Ősztől "Szuper Nagyi" képzés indul Kazincbarcikán

Városi intézkedések a járvány alatt

Dátum: 2020. aug 10. 09:30

Munkaterv szerinti ülést tartott augusztus 5-én reggel 8 órától Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A napirendi pontok között a koronavírus járvány megelőzése érdekében tett önkormányzati intézkedésekről szóló tájékoztató is szerepelt.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk