https://kolorline.hu/A pálmaolaj – Védd a Földet, védd az állatokat!

A pálmaolaj – Védd a Földet, védd az állatokat!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Essen most szó egy messziről érkező növényről, mely az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő és megtalálható minden háztartásban. Mivel Magyarországon is nagy mennyiségben kerül felhasználásra, ezért foglalkozunk ezzel a növénnyel.


Miért beszélünk ökológiai krízisről?


A világ pálmaolaj-termelésének 87%-át ma Indonézia, Malajzia termeszti de Nigéria, Thaiföld, Kolumbia, Pápua Új-Guinea, Elefántcsontpart, India és Brazília is állít elő pálmaolajat. A pálmaültetvények iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik, ezért az említett országokban egyre nagyobb termőterületre van szükség. Ehhez esőerdőket irtanak ki. A pálmaolaj ültetvények létesítése céljából, napi 20 hektárnyi területet tüntetnek el a föld színéről. Ha ez még nem lenne elég, a leendő termőföldek megtisztítása égetéssel kezdődik.

Fotón: pálmaolaj okozta pusztítás

A tanulmányok szerint, amikor pálmaültetvénnyé alakítják az esőerdőt, az ott élő fajok nagy része kihal. Indonéziában az emlősfajok harmada veszélyeztetett. Több szervezet is tiltakozik mint a Greenpeace, WWF, mivel a termelés növelése lassan kipusztítja az orángutánt, a borneói törpeelefántot, a szumátrai orrszarvút, a ködfoltos párducot, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajt. Az üvegházhatás egyre nő, a klímaváltozás ennek köszönhetően is tapasztalható.


Miért termesztik?


Az olajpálma igénytelen, rendkívül olcsó és produktív növény, mivel egységnyi területen több olajat/zsírt produkál, mint a repce, napraforgó vagy szójaolaj. Azt se felejtsük el, hogy a „harmadik világ” országaiban termesztik, ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak. Mindezt összevetve a termesztése a tulajdonosok számára betonbiztos jövedelmet nyújt. Ahová azonban egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott nagyon sokáig nem nő újra erdő, mivel az olajpálma gyökerei olyan gátlóanyagot termelnek, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig meddővé teszi a területet. 2025-re már 260 ezer négyzetkilométernyi pálmaültetvényt remélnek Indonéziában.

Percenként két focipályányi terület tűnik el az őserdőből


Miért vásároljuk? Miben találjuk?


Gyakran nem is tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek, tisztítószerek, kozmetikumok is tartalmazzák. Általában az aprósüteményben, péksüteményben, cukorkában, sajtutánzatban, chipsben, csokoládéban, kekszben, sütőolajban, krékerben, fánkban, mélyfagyasztott termékekben (pizza, pite, palacsinta, hasábburgonya), jégkrémben, ipari sütőzsiradékban, cukrászipari zsiradékban, instant tésztában, zabkásában, margarinban, mikróban készíthető pattogatott kukoricában, nem tejalapú kávéízesítőben, földimogyoróvajban, salátaöntetben, levesben, étrend-kiegészítőkben (vitaminokban) található meg. Ezen kívül márkás baby és felnőtt tusfürdőkben, krémekben, szappanokban, mosószerekben, piperecikkekben vagy akár kedvenc rúzsunkban is jelen lehet.

 


Káros vagy nem a szervezetre?


Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetett arra, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Azt mondták, ezekből keveset is elég fogyasztani, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél és egyes felnőtteknél. A pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat, ami az élelmiszergyártás során azért valljuk be, előfordul. Ez azért fontos, mert a gyerekek egyik nagy kedvence a Nutella is nagy mennyiségű pálmaolajat tartalmaz. rendszeres fogyasztása esetén jelentős mértékben növeli a telített zsírsav-felvételt. Mindezekek ellenére, sajnos már alig van olyan gyártó, ami nem alkalmazza. 

Naponta 6 - 12 majom veszíti életét a pálmaolaj miatt


Mit tehetünk ellene?


Vásárlási szokásainkat újra gondolva, nézzük át a vásárolni kívánt termékeink tartalmát. Igaz, a gyártók már olyan leleményesek, hogy  gyakran rejtett néven mint pl: stearic acid, glyceril stearate  tüntetik fel a pálmaolajat. Ha azonban 1 -2 percet szánunk az élelmi és használati szerek tartalmának elolvasására, jelentősen csökkenthetjük pálmaolaj-fogyasztásunkat óvva ezzel magunkat a Földet és csodálatos

élőlényeit.

forrás: www.janegoodall.hu/pages/palmaolaj_stop.html; tudatosvásárlo.hu

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk