A pálmaolaj – Védd a Földet, védd az állatokat!
Essen most szó egy messziről érkező növényről, mely az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő és megtalálható minden háztartásban. Mivel Magyarországon is nagy mennyiségben kerül felhasználásra, ezért foglalkozunk ezzel a növénnyel.
Miért beszélünk ökológiai krízisről?
A világ pálmaolaj-termelésének 87%-át ma Indonézia, Malajzia termeszti de Nigéria, Thaiföld, Kolumbia, Pápua Új-Guinea, Elefántcsontpart, India és Brazília is állít elő pálmaolajat. A pálmaültetvények iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik, ezért az említett országokban egyre nagyobb termőterületre van szükség. Ehhez esőerdőket irtanak ki. A pálmaolaj ültetvények létesítése céljából, napi 20 hektárnyi területet tüntetnek el a föld színéről. Ha ez még nem lenne elég, a leendő termőföldek megtisztítása égetéssel kezdődik.
Fotón: pálmaolaj okozta pusztítás
A tanulmányok szerint, amikor pálmaültetvénnyé alakítják az esőerdőt, az ott élő fajok nagy része kihal. Indonéziában az emlősfajok harmada veszélyeztetett. Több szervezet is tiltakozik mint a Greenpeace, WWF, mivel a termelés növelése lassan kipusztítja az orángutánt, a borneói törpeelefántot, a szumátrai orrszarvút, a ködfoltos párducot, és még sok ezer más, hasonlóan értékes fajt. Az üvegházhatás egyre nő, a klímaváltozás ennek köszönhetően is tapasztalható.
Miért termesztik?
Az olajpálma igénytelen, rendkívül olcsó és produktív növény, mivel egységnyi területen több olajat/zsírt produkál, mint a repce, napraforgó vagy szójaolaj. Azt se felejtsük el, hogy a „harmadik világ” országaiban termesztik, ahol olcsó a munkaerő, és a környezetvédelmi szabályozások gyakran hiányosak. Mindezt összevetve a termesztése a tulajdonosok számára betonbiztos jövedelmet nyújt. Ahová azonban egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott nagyon sokáig nem nő újra erdő, mivel az olajpálma gyökerei olyan gátlóanyagot termelnek, ami kiöl minden más növényt, és évtizedekig meddővé teszi a területet. 2025-re már 260 ezer négyzetkilométernyi pálmaültetvényt remélnek Indonéziában.
Percenként két focipályányi terület tűnik el az őserdőből
Miért vásároljuk? Miben találjuk?
Gyakran nem is tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek, tisztítószerek, kozmetikumok is tartalmazzák. Általában az aprósüteményben, péksüteményben, cukorkában, sajtutánzatban, chipsben, csokoládéban, kekszben, sütőolajban, krékerben, fánkban, mélyfagyasztott termékekben (pizza, pite, palacsinta, hasábburgonya), jégkrémben, ipari sütőzsiradékban, cukrászipari zsiradékban, instant tésztában, zabkásában, margarinban, mikróban készíthető pattogatott kukoricában, nem tejalapú kávéízesítőben, földimogyoróvajban, salátaöntetben, levesben, étrend-kiegészítőkben (vitaminokban) található meg. Ezen kívül márkás baby és felnőtt tusfürdőkben, krémekben, szappanokban, mosószerekben, piperecikkekben vagy akár kedvenc rúzsunkban is jelen lehet.
Káros vagy nem a szervezetre?
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetett arra, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Azt mondták, ezekből keveset is elég fogyasztani, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél és egyes felnőtteknél. A pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat, ami az élelmiszergyártás során azért valljuk be, előfordul. Ez azért fontos, mert a gyerekek egyik nagy kedvence a Nutella is nagy mennyiségű pálmaolajat tartalmaz. rendszeres fogyasztása esetén jelentős mértékben növeli a telített zsírsav-felvételt. Mindezekek ellenére, sajnos már alig van olyan gyártó, ami nem alkalmazza.
Naponta 6 - 12 majom veszíti életét a pálmaolaj miatt
Mit tehetünk ellene?
Vásárlási szokásainkat újra gondolva, nézzük át a vásárolni kívánt termékeink tartalmát. Igaz, a gyártók már olyan leleményesek, hogy gyakran rejtett néven mint pl: stearic acid, glyceril stearate tüntetik fel a pálmaolajat. Ha azonban 1 -2 percet szánunk az élelmi és használati szerek tartalmának elolvasására, jelentősen csökkenthetjük pálmaolaj-fogyasztásunkat óvva ezzel magunkat a Földet és csodálatos
élőlényeit.
forrás: www.janegoodall.hu/pages/palmaolaj_stop.html; tudatosvásárlo.hu