https://kolorline.hu/Madarak a kertünkben

Madarak a kertünkben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

 Főleg ott időznek sokat, ahol szívesen látott vendégek és finomságokat is találnak.


Hogyan segíthetünk nekik?


Sokat hallattunk arról, hogy madarakat védeni kell, mert nem csak szépek és kedvesek, hanem rengeteg mennyiségű kukacot, bogarat pusztítanak el, méghozzá a legtermészetesebb módon. Védik kertjeink növényeit, gyümölcseit, és szépségükkel vagy énekükkel elkápráztatnak minket.

Fotón: 1.sor széncinege, vörösbegy, tengelice 2.sor feketerigó, csonttollú, meggyvágó 3.sor sárgarigó, őszapó, kék cinege”


Készítsünk mesterséges odúkat!


Az udvarokban, a házak körüli nagyobb kertekben álló öreg fákon gyakran találunk fészkelésre alkalmas odúkat. Tisztítsuk ki ezeket, és az odú bejárati nyílása alá szegezzünk egy kis 5x15 cm-es deszkalapot. Egy madárpár rövidesen meg fogja találni és biztosan fészket rak bele.

Aki szereti a madarakat annak nincs is kedvesebb látvány mint nézni, ahogy körülötte élnek, dalolnak, fészket építenek.
Ha hulladék anyagból készítünk odút, akkor figyeljünk arra, hogy olyan magasságba helyezzük el, amit a macska nem ér el. Az odút tegyük öreg fák koronaelágazásához vagy eresz alá, és helyezzünk a madárlak aljára egy kevés fagyapotot vagy más egyéb puha, meleg, szálas anyagot. Ezek a ténykedések biztos odacsábítják a hontalan madarakat az odúhoz. Ha madáretetőt készítünk az történhet fkakonból is, bármiből készítjük szép dísze lehet a kertünknek.


Etessük a madarakat!


Lehet nyár, tavasz, ősz vagy tél a finom eleség mindig jól jöhet az ég madarainak.

Télen egyáltalán nem idillikus a helyzet, hiszen a bogarak eltűnnek, a föld mélyére húzódnak, az énekesmadarak egyáltalán nem jutnak így táplálékhoz. Ezalól kivétel a fakopáncs aki „kikopogja” az eleséget.

Kedvencük a napraforgó, kender, lenmag, csiraképtelen lucerna, lóheremag stb. Télen semmiképp ne szórjuk a magvakat a földbe, mert nem tudják felenni a madarak. A tojástartóba helyezett eleség tökélete megoldás lehet.

Nagyon hálásak - különösen a cinkék - a zsinóron a fák ágára akasztott faggyúdarabért.


Hogyan itassuk őket? 


Nagyon fontos, hogy az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem, hiszen kánikulában nem csak a kerti, de a település madarai is szomjaznak. Az élelmes madarak a nyáron kitett szobanövények cserépalátétjéből is képesek inni, ez messze nem a legtökéletesebb megoldás. 

Milyen a jó itató? 

  • Tágas. Ez azt jelenti, hogy abban egy fekete rigó méretű madár is meg tud fürödni. 
  • Az ablaktitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, ne essen le.
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ez nem alkalmas. Vízzel teli hordót, konténert szintén kerüljük, a kerti tavak építése esetében alakítsunk ki sekélyesebb részt.
  • Az 5-10 cm mély itatókba is érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy követ, hogy a madarak kényelmesebben és biztonságosabban tudjanak inni. 

 

Forrás:balintgazda.hu

További híreink

Egy délután a környezettudatosság jegyében

Dátum: 2018. szept 22. 20:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek keretében Nemzetközi Autómentes Napot tartottak Kazincbarcikán, szeptember 22-én.

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Programajánló

ELMARAD!! Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Amatőr Előadók Találkozója - Kurityán

Lovarda Szinházterem - Kurityán

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk