https://kolorline.hu/Madarak a kertünkben

Madarak a kertünkben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

 Főleg ott időznek sokat, ahol szívesen látott vendégek és finomságokat is találnak.


Hogyan segíthetünk nekik?


Sokat hallattunk arról, hogy madarakat védeni kell, mert nem csak szépek és kedvesek, hanem rengeteg mennyiségű kukacot, bogarat pusztítanak el, méghozzá a legtermészetesebb módon. Védik kertjeink növényeit, gyümölcseit, és szépségükkel vagy énekükkel elkápráztatnak minket.

Fotón: 1.sor széncinege, vörösbegy, tengelice 2.sor feketerigó, csonttollú, meggyvágó 3.sor sárgarigó, őszapó, kék cinege”


Készítsünk mesterséges odúkat!


Az udvarokban, a házak körüli nagyobb kertekben álló öreg fákon gyakran találunk fészkelésre alkalmas odúkat. Tisztítsuk ki ezeket, és az odú bejárati nyílása alá szegezzünk egy kis 5x15 cm-es deszkalapot. Egy madárpár rövidesen meg fogja találni és biztosan fészket rak bele.

Aki szereti a madarakat annak nincs is kedvesebb látvány mint nézni, ahogy körülötte élnek, dalolnak, fészket építenek.
Ha hulladék anyagból készítünk odút, akkor figyeljünk arra, hogy olyan magasságba helyezzük el, amit a macska nem ér el. Az odút tegyük öreg fák koronaelágazásához vagy eresz alá, és helyezzünk a madárlak aljára egy kevés fagyapotot vagy más egyéb puha, meleg, szálas anyagot. Ezek a ténykedések biztos odacsábítják a hontalan madarakat az odúhoz. Ha madáretetőt készítünk az történhet fkakonból is, bármiből készítjük szép dísze lehet a kertünknek.


Etessük a madarakat!


Lehet nyár, tavasz, ősz vagy tél a finom eleség mindig jól jöhet az ég madarainak.

Télen egyáltalán nem idillikus a helyzet, hiszen a bogarak eltűnnek, a föld mélyére húzódnak, az énekesmadarak egyáltalán nem jutnak így táplálékhoz. Ezalól kivétel a fakopáncs aki „kikopogja” az eleséget.

Kedvencük a napraforgó, kender, lenmag, csiraképtelen lucerna, lóheremag stb. Télen semmiképp ne szórjuk a magvakat a földbe, mert nem tudják felenni a madarak. A tojástartóba helyezett eleség tökélete megoldás lehet.

Nagyon hálásak - különösen a cinkék - a zsinóron a fák ágára akasztott faggyúdarabért.


Hogyan itassuk őket? 


Nagyon fontos, hogy az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem, hiszen kánikulában nem csak a kerti, de a település madarai is szomjaznak. Az élelmes madarak a nyáron kitett szobanövények cserépalátétjéből is képesek inni, ez messze nem a legtökéletesebb megoldás. 

Milyen a jó itató? 

  • Tágas. Ez azt jelenti, hogy abban egy fekete rigó méretű madár is meg tud fürödni. 
  • Az ablaktitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, ne essen le.
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ez nem alkalmas. Vízzel teli hordót, konténert szintén kerüljük, a kerti tavak építése esetében alakítsunk ki sekélyesebb részt.
  • Az 5-10 cm mély itatókba is érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy követ, hogy a madarak kényelmesebben és biztonságosabban tudjanak inni. 

 

Forrás:balintgazda.hu

További híreink

Az utánpótlás hétvégi eredményei

Dátum: 2019. márc 24. 21:00

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14, /

Léböjt: egészséges vagy sem?

Dátum: 2019. márc 24. 12:15

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába.

Motivációs nap - Kazincbarcika 100

Dátum: 2019. márc 23. 18:33

Motivációs napot tartott az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, illetve a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány a Mezey István Művészeti Központban március 23-án tíz órától.

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Dátum: 2019. márc 23. 18:00

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Bódi Ilona Emlékversenyt március 23-án a felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokában.

Programajánló

Anyák napi ajándékkészítés

Kazincbarcika

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Rádió Top! Új hangszínben!

Kazincbarcika

Színes Folt Klub

Kazincbarcika

Rajz szakkör

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk