https://kolorline.hu/Madarak a kertünkben

Madarak a kertünkben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

 Főleg ott időznek sokat, ahol szívesen látott vendégek és finomságokat is találnak.


Hogyan segíthetünk nekik?


Sokat hallattunk arról, hogy madarakat védeni kell, mert nem csak szépek és kedvesek, hanem rengeteg mennyiségű kukacot, bogarat pusztítanak el, méghozzá a legtermészetesebb módon. Védik kertjeink növényeit, gyümölcseit, és szépségükkel vagy énekükkel elkápráztatnak minket.

Fotón: 1.sor széncinege, vörösbegy, tengelice 2.sor feketerigó, csonttollú, meggyvágó 3.sor sárgarigó, őszapó, kék cinege”


Készítsünk mesterséges odúkat!


Az udvarokban, a házak körüli nagyobb kertekben álló öreg fákon gyakran találunk fészkelésre alkalmas odúkat. Tisztítsuk ki ezeket, és az odú bejárati nyílása alá szegezzünk egy kis 5x15 cm-es deszkalapot. Egy madárpár rövidesen meg fogja találni és biztosan fészket rak bele.

Aki szereti a madarakat annak nincs is kedvesebb látvány mint nézni, ahogy körülötte élnek, dalolnak, fészket építenek.
Ha hulladék anyagból készítünk odút, akkor figyeljünk arra, hogy olyan magasságba helyezzük el, amit a macska nem ér el. Az odút tegyük öreg fák koronaelágazásához vagy eresz alá, és helyezzünk a madárlak aljára egy kevés fagyapotot vagy más egyéb puha, meleg, szálas anyagot. Ezek a ténykedések biztos odacsábítják a hontalan madarakat az odúhoz. Ha madáretetőt készítünk az történhet fkakonból is, bármiből készítjük szép dísze lehet a kertünknek.


Etessük a madarakat!


Lehet nyár, tavasz, ősz vagy tél a finom eleség mindig jól jöhet az ég madarainak.

Télen egyáltalán nem idillikus a helyzet, hiszen a bogarak eltűnnek, a föld mélyére húzódnak, az énekesmadarak egyáltalán nem jutnak így táplálékhoz. Ezalól kivétel a fakopáncs aki „kikopogja” az eleséget.

Kedvencük a napraforgó, kender, lenmag, csiraképtelen lucerna, lóheremag stb. Télen semmiképp ne szórjuk a magvakat a földbe, mert nem tudják felenni a madarak. A tojástartóba helyezett eleség tökélete megoldás lehet.

Nagyon hálásak - különösen a cinkék - a zsinóron a fák ágára akasztott faggyúdarabért.


Hogyan itassuk őket? 


Nagyon fontos, hogy az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem, hiszen kánikulában nem csak a kerti, de a település madarai is szomjaznak. Az élelmes madarak a nyáron kitett szobanövények cserépalátétjéből is képesek inni, ez messze nem a legtökéletesebb megoldás. 

Milyen a jó itató? 

  • Tágas. Ez azt jelenti, hogy abban egy fekete rigó méretű madár is meg tud fürödni. 
  • Az ablaktitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, ne essen le.
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ez nem alkalmas. Vízzel teli hordót, konténert szintén kerüljük, a kerti tavak építése esetében alakítsunk ki sekélyesebb részt.
  • Az 5-10 cm mély itatókba is érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy követ, hogy a madarak kényelmesebben és biztonságosabban tudjanak inni. 

 

Forrás:balintgazda.hu

További híreink

Kolorfutás 2018 – Jelentkezz most még kedvezményesen!

Dátum: 2018. júl 21. 13:38

Már csak július 22-éig lehet kedvezményesen nevezni az idei Kolorfutásra, utána „Last ticket” időszak!

Sport és művészet a Kennedy Shriver emléknapon

Dátum: 2018. júl 20. 20:53

Kazincbarcika adott otthont a IX. Eunice Kennedy Shriver Emléknapnak július 20-án. Az eseményre színes programokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Új beruházás Putnokon

Dátum: 2018. júl 20. 13:49

Sikeres pályázatnak köszönhetően Putnok Város Önkormányzata 5 különböző üzletet alakít ki a Serényi tér 7. szám alatt, a volt VÁM épületében.

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2018. júl 20. 12:09

2018. augusztus 5-én 7.00 - 13.00 között kerül megrendezésre az 5. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Programajánló

ÁRPA 2018

Edelény

Futóklub Powered by Polar Kazincbarcikán

Kazincbarcika - KSK

Steve Taylor - Szabó pánsípművész koncertje

Putnok

Tilles Béla képzőművész tárlata a Mezeyben - Kozmosz sorozat

Kazincbarcika - Mezey István Művészeti Központ

Szabó István: Csillagok háborúja - makettkiállítás

Kazincbarcika

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk