https://kolorline.hu/Madarak a kertünkben

Madarak a kertünkben

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

 Főleg ott időznek sokat, ahol szívesen látott vendégek és finomságokat is találnak.


Hogyan segíthetünk nekik?


Sokat hallattunk arról, hogy madarakat védeni kell, mert nem csak szépek és kedvesek, hanem rengeteg mennyiségű kukacot, bogarat pusztítanak el, méghozzá a legtermészetesebb módon. Védik kertjeink növényeit, gyümölcseit, és szépségükkel vagy énekükkel elkápráztatnak minket.

Fotón: 1.sor széncinege, vörösbegy, tengelice 2.sor feketerigó, csonttollú, meggyvágó 3.sor sárgarigó, őszapó, kék cinege”


Készítsünk mesterséges odúkat!


Az udvarokban, a házak körüli nagyobb kertekben álló öreg fákon gyakran találunk fészkelésre alkalmas odúkat. Tisztítsuk ki ezeket, és az odú bejárati nyílása alá szegezzünk egy kis 5x15 cm-es deszkalapot. Egy madárpár rövidesen meg fogja találni és biztosan fészket rak bele.

Aki szereti a madarakat annak nincs is kedvesebb látvány mint nézni, ahogy körülötte élnek, dalolnak, fészket építenek.
Ha hulladék anyagból készítünk odút, akkor figyeljünk arra, hogy olyan magasságba helyezzük el, amit a macska nem ér el. Az odút tegyük öreg fák koronaelágazásához vagy eresz alá, és helyezzünk a madárlak aljára egy kevés fagyapotot vagy más egyéb puha, meleg, szálas anyagot. Ezek a ténykedések biztos odacsábítják a hontalan madarakat az odúhoz. Ha madáretetőt készítünk az történhet fkakonból is, bármiből készítjük szép dísze lehet a kertünknek.


Etessük a madarakat!


Lehet nyár, tavasz, ősz vagy tél a finom eleség mindig jól jöhet az ég madarainak.

Télen egyáltalán nem idillikus a helyzet, hiszen a bogarak eltűnnek, a föld mélyére húzódnak, az énekesmadarak egyáltalán nem jutnak így táplálékhoz. Ezalól kivétel a fakopáncs aki „kikopogja” az eleséget.

Kedvencük a napraforgó, kender, lenmag, csiraképtelen lucerna, lóheremag stb. Télen semmiképp ne szórjuk a magvakat a földbe, mert nem tudják felenni a madarak. A tojástartóba helyezett eleség tökélete megoldás lehet.

Nagyon hálásak - különösen a cinkék - a zsinóron a fák ágára akasztott faggyúdarabért.


Hogyan itassuk őket? 


Nagyon fontos, hogy az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem, hiszen kánikulában nem csak a kerti, de a település madarai is szomjaznak. Az élelmes madarak a nyáron kitett szobanövények cserépalátétjéből is képesek inni, ez messze nem a legtökéletesebb megoldás. 

Milyen a jó itató? 

  • Tágas. Ez azt jelenti, hogy abban egy fekete rigó méretű madár is meg tud fürödni. 
  • Az ablaktitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, ne essen le.
  • A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ez nem alkalmas. Vízzel teli hordót, konténert szintén kerüljük, a kerti tavak építése esetében alakítsunk ki sekélyesebb részt.
  • Az 5-10 cm mély itatókba is érdemes beletenni egy kinyúló ágat vagy követ, hogy a madarak kényelmesebben és biztonságosabban tudjanak inni. 

 

Forrás:balintgazda.hu

További híreink

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk