https://kolorline.hu/Autóval külföldre? Íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni

Autóval külföldre? Íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ha hosszú útra indulunk - akár kétkerekű akár négykerekű járművel - akkor ajánlott azt a nyaralás előtt egy szervízben vagy műhelyben átnézetni, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, ha üdülésünket egy műszaki probléma megszakítja, esetleg tönkreteszi.

Egy kazincbarcikai szakembert kérdeztünk arról, hogy mire érdemes odafigyelnünk az utazás előtti napokban.Ellenőrizzük a gumiabroncsokat, de a pótkerékről se feledkezzünk meg.
A hőségben a gépjármű abroncsaiban lévő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért nemcsak annak állapotát, hanem az előírás szerinti szintet is ellenőrizni kell. Ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő az abroncs nyomása. A kelleténél alacsonyabb vagy magasabb abroncsnyomás rendellenes, túlzott mértékű kopást és elhasználódást okozhat, ami a későbbiekben komolyabb következményekkel is járhat. Ezen túlmenően anyagilag is kifizetődőbb megfelelő abroncsnyomással közlekedni, hiszen alacsony nyomás mellett akár 3 százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás.A folyadékszintek ellenőrzése kiemelten fontos.
A motorolaj és a hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat. Kiemelt gondot kell fordítani arra is, hogy ha kánikulában sokat jár a motor, az autó pedig kis sebességgel halad, akkor a hűtővíz könnyen túlmelegedhet, akár fel is forrhat. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy még indulás előtt ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét. Utántöltésre csak a járműgyártó által ajánlott, jó minőségű hűtőfolyadékot használjunk, mivel a nem megfelelő hűtőfolyadék rontja a hűtőrendszer teljesítményét, károsítja az alkatrészeket.
A tiszta szélvédő alapvető követelmény, így egy hosszabb út előtt mindenképpen töltsük fel az ablakmosó tartályt. A legfontosabb kritérium, hogy ne okozzon fénytörést és hatékonyan eltávolítsa a bogarakat és az szennyeződéseket.

Hosszabb utazás esetén az utastér hűtése is létfontosságú kérdés.
A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, ezért meg kell teremteni az autóban az ideális körülményeket a vezetéshez. A légkondicionálót célszerű rendszeresen karbantartani és a pollenszűrőt is ki kell cserélni időnként. Ha egy autó rendszeresen poros környezetben működik, a pollenszűrőt és a motor levegőszűrőjét is indokolt az előírtnál gyakrabban cserélni.

Készüljön fel a legrosszabbra!
Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, hogy lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei: a pótizzók, az elsősegélydoboz, a takaró, az elemlámpa, egy részletes térkép, valamint az autó szervizkönyve, amely minden hibára választ adhat.Az autósoknak fel kell készülniük azokra az esetekre is, amikor például egy baleset miatt nagyobb torlódás alakul ki egy útszakaszon. Főleg kánikula idején fontos, hogy legyen elég folyadék az autóban. Az átmelegedést akár dugóban ülve, akár egy parkolóban hagyott autó esetében a legegyszerűbb szélvédőtakaróval és különféle árnyékolókkal enyhíteni.

Tervezzünk meg mindent pontosan!
Az autó felkészítése mellett ajánlott az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézzünk utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya-matricát vásárolni. Nézzünk utána, hogy hol tudunk tankolni és készítsük elő a pályadíjakat, ne a kapunál kelljen keresgélni.Baleset esetén a Magyarországon megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vigyük magunkkal és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból, mert ez jelentősen megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.
Nem árt, ha előre felkészülünk a problémás helyzetekre: a tartalékkulcsot hagyjuk otthon elérhető helyen, hogy egy esetleges kulcselvesztés esetén gyorsan küldhető legyen, továbbá indulás előtt ellenőrizzük az úti okmányokat, és írjuk fel a segélyvonalak, a biztosító, illetve a banki ügyfélszolgálat telefonszámait.Forrás: www.origo.hu
Fotók: www.nyaralasbulgaria.hu, www.autonavigator.hu, www.blikk.hu, www.tesztelok.hu, www.ka-autoszerviz.hu, www.nlcafe.hu

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Kazincbarcikai Ördögök - Dunai Krokodilok / OBII 8. forduló

Kazincbarcika

Hamupipőke

Kazincbarcika

Vegyész RC Kazincbarcika - Mladost Zagreb

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk