https://kolorline.hu/Autóval külföldre? Íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni

Autóval külföldre? Íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ha hosszú útra indulunk - akár kétkerekű akár négykerekű járművel - akkor ajánlott azt a nyaralás előtt egy szervízben vagy műhelyben átnézetni, hiszen nincs is annál kellemetlenebb, ha üdülésünket egy műszaki probléma megszakítja, esetleg tönkreteszi.

Egy kazincbarcikai szakembert kérdeztünk arról, hogy mire érdemes odafigyelnünk az utazás előtti napokban.



Ellenőrizzük a gumiabroncsokat, de a pótkerékről se feledkezzünk meg.
A hőségben a gépjármű abroncsaiban lévő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért nemcsak annak állapotát, hanem az előírás szerinti szintet is ellenőrizni kell. Ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő az abroncs nyomása. A kelleténél alacsonyabb vagy magasabb abroncsnyomás rendellenes, túlzott mértékű kopást és elhasználódást okozhat, ami a későbbiekben komolyabb következményekkel is járhat. Ezen túlmenően anyagilag is kifizetődőbb megfelelő abroncsnyomással közlekedni, hiszen alacsony nyomás mellett akár 3 százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás.



A folyadékszintek ellenőrzése kiemelten fontos.
A motorolaj és a hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.



Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat. Kiemelt gondot kell fordítani arra is, hogy ha kánikulában sokat jár a motor, az autó pedig kis sebességgel halad, akkor a hűtővíz könnyen túlmelegedhet, akár fel is forrhat. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy még indulás előtt ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét. Utántöltésre csak a járműgyártó által ajánlott, jó minőségű hűtőfolyadékot használjunk, mivel a nem megfelelő hűtőfolyadék rontja a hűtőrendszer teljesítményét, károsítja az alkatrészeket.
A tiszta szélvédő alapvető követelmény, így egy hosszabb út előtt mindenképpen töltsük fel az ablakmosó tartályt. A legfontosabb kritérium, hogy ne okozzon fénytörést és hatékonyan eltávolítsa a bogarakat és az szennyeződéseket.

Hosszabb utazás esetén az utastér hűtése is létfontosságú kérdés.
A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, ezért meg kell teremteni az autóban az ideális körülményeket a vezetéshez. A légkondicionálót célszerű rendszeresen karbantartani és a pollenszűrőt is ki kell cserélni időnként. Ha egy autó rendszeresen poros környezetben működik, a pollenszűrőt és a motor levegőszűrőjét is indokolt az előírtnál gyakrabban cserélni.

Készüljön fel a legrosszabbra!
Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, hogy lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei: a pótizzók, az elsősegélydoboz, a takaró, az elemlámpa, egy részletes térkép, valamint az autó szervizkönyve, amely minden hibára választ adhat.



Az autósoknak fel kell készülniük azokra az esetekre is, amikor például egy baleset miatt nagyobb torlódás alakul ki egy útszakaszon. Főleg kánikula idején fontos, hogy legyen elég folyadék az autóban. Az átmelegedést akár dugóban ülve, akár egy parkolóban hagyott autó esetében a legegyszerűbb szélvédőtakaróval és különféle árnyékolókkal enyhíteni.

Tervezzünk meg mindent pontosan!
Az autó felkészítése mellett ajánlott az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézzünk utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya-matricát vásárolni. Nézzünk utána, hogy hol tudunk tankolni és készítsük elő a pályadíjakat, ne a kapunál kelljen keresgélni.



Baleset esetén a Magyarországon megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vigyük magunkkal és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból, mert ez jelentősen megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.
Nem árt, ha előre felkészülünk a problémás helyzetekre: a tartalékkulcsot hagyjuk otthon elérhető helyen, hogy egy esetleges kulcselvesztés esetén gyorsan küldhető legyen, továbbá indulás előtt ellenőrizzük az úti okmányokat, és írjuk fel a segélyvonalak, a biztosító, illetve a banki ügyfélszolgálat telefonszámait.



Forrás: www.origo.hu
Fotók: www.nyaralasbulgaria.hu, www.autonavigator.hu, www.blikk.hu, www.tesztelok.hu, www.ka-autoszerviz.hu, www.nlcafe.hu

További híreink

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

Súlykorlátozott zónát alakítanak ki Sajószentpéteren

Dátum: 2024. ápr 12. 17:11

Tavaly év végén adták át a forgalomnak az új 260-as, többek között Sajószentpétert elkerülő utat. A fejlesztés lehetőséget teremtett arra, hogy a településen átmenő nehézgépjármű-forgalmat átirányítsák az új útra, tehermentesítve ezzel a várost.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk