https://kolorline.hu/Tények és tévhitek – mindent az egészségről / II.

Tények és tévhitek – mindent az egészségről / II.

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2018-ban két szakembert - dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető és Tóth Eszter referens - bízott meg azzal, hogy elkészítsék városunk első egészségtervét. A dokumentum átfogó képet ad Kazincbarcika egészségügyi helyzetéről, így kiderül benne többek között az, hogy mely betegségek a leggyakoribbak városunkban.

Cikksorozatunk második részében segítséget adunk abban, hova tudunk fordulni, ha baj van. Dr. Halász József háziorvost kérdeztük.

– Általánosságban milyen tüneteket vegyünk komolyan, mikor gyanakodjunk arra, hogy komoly baj lehet és meddig várjunk?

– Nehéz ezt a laikusnak megérteni, de ha valakin látszik, hogy nagyon rosszul van, szédeleg, sápadt, hirtelen nagyon sokat fogyott, vagy nagyon megváltozott a hangulata, akkor figyelmeztessük, segítsünk neki, hiszen ezekben az esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni! Olyan tüneteknél, amelyek gyorsan eltűnnek – gondolok itt például arra, ha egy fejfájás elmúlik 1-2 óra alatt –, nem kell orvoshoz fordulni, de ha hetek alatt egyre fokozottabb erővel zavarja az illetőt, és nem múlik el, mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Az aranyszabály az, hogy ha erősödnek, tűrhetetlenné válnak a tünetek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Egy kis érdekesség: a tapasztalat szerint a hölgyek hamarabb mennek orvoshoz, a férfiak pedig később, sőt lehet, hogy későn is, mert ők jobban tűrik a panaszokat és alkalmazkodnak is hozzá. Sajnos ők sokszor lekésik azt az időt, amikor a probléma még nagyon kényelmesen kezelhető lett volna.

– A kazincbarcikai kórházban milyen szakrendeléseket vehetnek igénybe a betegek?

– A sebészeti szakrendelő a betegeket 15 óráig látja el, ezt követően bezár, így, ha sebészeti problémával jelentkezik valaki, ettől kezdve Miskolcra kell mennie. Traumatológiai eseteket gyakorlatilag Kazincbarcika nem lát el, ezzel szintén Miskolcra kell menni, vagy a beteget mentővel kell utaztatni. Belgyógyászati szakrendelő és belgyógyászati ambulancia működik, valamint délután három óráig gégészeti, ideggyógyászati és szemészeti szakrendelést is igénybe lehet venni. Utóbbinál kisműtéteket ugyan végeznek, de nagyobb műtéteket úgy gondolom nem vállalnak. Nőgyógyászati szakellátás is van a kórházban: a nagy hasi műtéteket talán nem végzik el, de azonkívül mindent el tudnak látni. Mindenki hajlamos rögtön kardiológiára menni, akinek kicsit szúr a szíve. Ezzel egy gond van: nagyon nehéz elérni a szakembereket, hiszen jelenleg – legjobb tudásom szerint – 2-3 kardiológus van a városban. A szakrendelőbe csak úgy tud a beteg bejutni, hogy egy előzetes szűrésen vesz részt, illetve, ha kap egy belgyógyászati véleményt. A kivizsgált kardiológiai beteg a szakrendelőbe háziorvosi beutalóval mehet. Működnek kardiológiai magánrendelések is, úgyhogy, ha valaki nem akar 1-2 hónap várakozási időt, és tud rá pénz szánni, ezt a lehetőséget is választhatja. A következő a bőrgyógyászat, amivel nagyon sok baj van: az egész megyében alig van 1-2 elérhető bőrgyógyász. Kazincbarcikára ugyan járnak ki félállásban/negyedállásban szakemberek, azonban mégis tömött sorokban várnak a betegek, úgyhogy a bejutás igen nehéz. Ennek a levét mi háziorvosok isszuk meg, mert a bőrgyógyászati esetek mind hozzánk érkeznek, így nekünk kell dönteni/segíteni. Gyakorta fordulnak a betegek angiológushoz érproblémáikkal. Sajnos sokszor előfordul az, hogy a páciensek nem azzal kezdik a probléma feltárását – például egy lábfájásnál –, hogy lúdtalpra vagy gerincproblémára gyanakodnak, hanem azzal, hogy mekkora érszűkületük lehet. Ilyen ellátás viszont nincs Kazincbarcikán, az illetőnek be kell utaltatnia magát a megfelelő vizsgálatra, majd ezt követően kerülhet be az angiológiai szakellátásba.

További híreink

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk