https://kolorline.hu/Tények és tévhitek – mindent az egészségről / II.

Tények és tévhitek – mindent az egészségről / II.

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika Város Önkormányzata 2018-ban két szakembert - dr. Erdei Sándor felnőtt háziorvos, kollegiális vezető és Tóth Eszter referens - bízott meg azzal, hogy elkészítsék városunk első egészségtervét. A dokumentum átfogó képet ad Kazincbarcika egészségügyi helyzetéről, így kiderül benne többek között az, hogy mely betegségek a leggyakoribbak városunkban.

Cikksorozatunk második részében segítséget adunk abban, hova tudunk fordulni, ha baj van. Dr. Halász József háziorvost kérdeztük.

– Általánosságban milyen tüneteket vegyünk komolyan, mikor gyanakodjunk arra, hogy komoly baj lehet és meddig várjunk?

– Nehéz ezt a laikusnak megérteni, de ha valakin látszik, hogy nagyon rosszul van, szédeleg, sápadt, hirtelen nagyon sokat fogyott, vagy nagyon megváltozott a hangulata, akkor figyelmeztessük, segítsünk neki, hiszen ezekben az esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni! Olyan tüneteknél, amelyek gyorsan eltűnnek – gondolok itt például arra, ha egy fejfájás elmúlik 1-2 óra alatt –, nem kell orvoshoz fordulni, de ha hetek alatt egyre fokozottabb erővel zavarja az illetőt, és nem múlik el, mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Az aranyszabály az, hogy ha erősödnek, tűrhetetlenné válnak a tünetek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Egy kis érdekesség: a tapasztalat szerint a hölgyek hamarabb mennek orvoshoz, a férfiak pedig később, sőt lehet, hogy későn is, mert ők jobban tűrik a panaszokat és alkalmazkodnak is hozzá. Sajnos ők sokszor lekésik azt az időt, amikor a probléma még nagyon kényelmesen kezelhető lett volna.

– A kazincbarcikai kórházban milyen szakrendeléseket vehetnek igénybe a betegek?

– A sebészeti szakrendelő a betegeket 15 óráig látja el, ezt követően bezár, így, ha sebészeti problémával jelentkezik valaki, ettől kezdve Miskolcra kell mennie. Traumatológiai eseteket gyakorlatilag Kazincbarcika nem lát el, ezzel szintén Miskolcra kell menni, vagy a beteget mentővel kell utaztatni. Belgyógyászati szakrendelő és belgyógyászati ambulancia működik, valamint délután három óráig gégészeti, ideggyógyászati és szemészeti szakrendelést is igénybe lehet venni. Utóbbinál kisműtéteket ugyan végeznek, de nagyobb műtéteket úgy gondolom nem vállalnak. Nőgyógyászati szakellátás is van a kórházban: a nagy hasi műtéteket talán nem végzik el, de azonkívül mindent el tudnak látni. Mindenki hajlamos rögtön kardiológiára menni, akinek kicsit szúr a szíve. Ezzel egy gond van: nagyon nehéz elérni a szakembereket, hiszen jelenleg – legjobb tudásom szerint – 2-3 kardiológus van a városban. A szakrendelőbe csak úgy tud a beteg bejutni, hogy egy előzetes szűrésen vesz részt, illetve, ha kap egy belgyógyászati véleményt. A kivizsgált kardiológiai beteg a szakrendelőbe háziorvosi beutalóval mehet. Működnek kardiológiai magánrendelések is, úgyhogy, ha valaki nem akar 1-2 hónap várakozási időt, és tud rá pénz szánni, ezt a lehetőséget is választhatja. A következő a bőrgyógyászat, amivel nagyon sok baj van: az egész megyében alig van 1-2 elérhető bőrgyógyász. Kazincbarcikára ugyan járnak ki félállásban/negyedállásban szakemberek, azonban mégis tömött sorokban várnak a betegek, úgyhogy a bejutás igen nehéz. Ennek a levét mi háziorvosok isszuk meg, mert a bőrgyógyászati esetek mind hozzánk érkeznek, így nekünk kell dönteni/segíteni. Gyakorta fordulnak a betegek angiológushoz érproblémáikkal. Sajnos sokszor előfordul az, hogy a páciensek nem azzal kezdik a probléma feltárását – például egy lábfájásnál –, hogy lúdtalpra vagy gerincproblémára gyanakodnak, hanem azzal, hogy mekkora érszűkületük lehet. Ilyen ellátás viszont nincs Kazincbarcikán, az illetőnek be kell utaltatnia magát a megfelelő vizsgálatra, majd ezt követően kerülhet be az angiológiai szakellátásba.

További híreink

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk