https://kolorline.hu/Milyen sportot űzzünk vagy válasszunk gyermekünk számára?

Milyen sportot űzzünk vagy válasszunk gyermekünk számára?

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bár korántsem egyértelmű, sokak számára nem világos a tömegsport fogalma. A legtöbben ugyanis hajlamosak a nagy tömegek által kedvelt és figyelt sportokat összekeverni a a versenysporttal, vagy élsporttal.

Ám ezzel a témával a héten már részletesen foglalkoztunk, most abban szeretnénk olvasóinknak segítséget nyújtani, hogy milyen sportot válasszanak azok, akik a tudatos és egészséges életmód mellett döntenek és és felnőttként, vagy vagy gyermekeik számára szeretnének sportágat választani. 

A döntés meghozatalakor, különösen, ha később professzionálisan szeretnénk azt űzni, nem árt alaposan megfontolni, hogy pontosan milyen sportág mellett tesszük le voksunkat.


Fotók: Kovács Loretta (kolorline)


Különösen nehéz dilemma ez a szülők számára, akik annak érdekében, hogy gyermekeink ne küszködjenek már tizenévesen mozgásszervi problémákkal úgy döntenek, hogy beírhatják gyermeküket egy egyesületbe, vagy egyszerűen csak közösen szeretnének elkezdeni velük valamilyen egészséges testmozgást.

A fizikai igénybevétel és rendszeres testmozgás előnyeit nagy általánosságban kár lenne részletesen ecsetelni, hiszen ezzel többnyire mindannyian tisztában vagyunk, de a végleges döntés előtt nem árt azért mérlegelni pár szempontot.

Fontos, hogy ne tekintsük státusz szimbólumnak a sportot, ahogyan az is, hogy ne támasszunk komoly elvárásokat a gyerek teljesítményével szemben, ne sanyargassuk versenyre felkészítő külön edzésekkel sem.

Próbáljunk meg a gyermekünk vagy saját alkati adottságainak megfelelő sportot választani. Ugyanúgy a sportválasztás során legyünk tekintettel a saját, vagy gyermekünk egészségi állapotára lés ennek megfelelő testmozgást válasszunk!

Fontos lehet a sportválasztásnál, hogy melyikben leljük örömünket, illetve mi okoz örömet gyermekünk számára? Ugyanígy nem árt buzdítani és motiválni sem őket a tevékenység során, amely elengedhetetlen a pozitív gondolkodás és a jó hozzáállás kialakításában.

De milyen kritériumokat érdemes mérlegelni mielőtt gyermekünk vagy magunk számára sportágat választunk? Milyen területen szeretnénk fejlődni és mik a lehetőségeink? 

Erőnlét: amelyek erre építenek legtöbbször a test izomzatának és a test egyes részeinek fokozott igénybevételével járnak, mint például a súlyemelés.

Állóképesség: az állóképességet, kitartást fejlesztő sportágak erősítik a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, ilyen lehet például a futás.

Ügyesség: fejleszti- a koordinációs készséget, az érzékelést és az egyensúlyérzéket, mint mondjuk az asztalitenisz.

Egyéni sportágak: során a siker főként az egyénen múlik.

Csapatjáték: Ezek jó alapot biztosíthatnak a gyermekek számára a társas szocializáció alapjának megteremtéséhez, felnőttkorban pedig segíthet egy-egy nehezebb traumatikus életszakasz után számunkra az újrakezdésben. 

Életkor: milyen életkorban lehetséges elkezdeni az adott sportot? Szabadidősportként persze majdnem minden sport űzhető már óvodáskortól.

Kockázat: érdemes mérlegelni azt is, hogy mekkora az adott tevékenység során a  sérülés veszélye?

Felszerelés: bizonyos sportoknál drágább felszerelésre van szükség, mint a jégkorong, vagy a tenisz, és nem árt feltenni magunknak a kérdést, hogy az adott sport űzéséhez nélkülözhetetlen eszközöket hosszútávon is meg tudjuk-e majd finanszírozni?

További híreink

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

Súlykorlátozott zónát alakítanak ki Sajószentpéteren

Dátum: 2024. ápr 12. 17:11

Tavaly év végén adták át a forgalomnak az új 260-as, többek között Sajószentpétert elkerülő utat. A fejlesztés lehetőséget teremtett arra, hogy a településen átmenő nehézgépjármű-forgalmat átirányítsák az új útra, tehermentesítve ezzel a várost.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk