https://kolorline.hu/Milyen sportot űzzünk vagy válasszunk gyermekünk számára?

Milyen sportot űzzünk vagy válasszunk gyermekünk számára?

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bár korántsem egyértelmű, sokak számára nem világos a tömegsport fogalma. A legtöbben ugyanis hajlamosak a nagy tömegek által kedvelt és figyelt sportokat összekeverni a a versenysporttal, vagy élsporttal.

Ám ezzel a témával a héten már részletesen foglalkoztunk, most abban szeretnénk olvasóinknak segítséget nyújtani, hogy milyen sportot válasszanak azok, akik a tudatos és egészséges életmód mellett döntenek és és felnőttként, vagy vagy gyermekeik számára szeretnének sportágat választani. 

A döntés meghozatalakor, különösen, ha később professzionálisan szeretnénk azt űzni, nem árt alaposan megfontolni, hogy pontosan milyen sportág mellett tesszük le voksunkat.


Fotók: Kovács Loretta (kolorline)


Különösen nehéz dilemma ez a szülők számára, akik annak érdekében, hogy gyermekeink ne küszködjenek már tizenévesen mozgásszervi problémákkal úgy döntenek, hogy beírhatják gyermeküket egy egyesületbe, vagy egyszerűen csak közösen szeretnének elkezdeni velük valamilyen egészséges testmozgást.

A fizikai igénybevétel és rendszeres testmozgás előnyeit nagy általánosságban kár lenne részletesen ecsetelni, hiszen ezzel többnyire mindannyian tisztában vagyunk, de a végleges döntés előtt nem árt azért mérlegelni pár szempontot.

Fontos, hogy ne tekintsük státusz szimbólumnak a sportot, ahogyan az is, hogy ne támasszunk komoly elvárásokat a gyerek teljesítményével szemben, ne sanyargassuk versenyre felkészítő külön edzésekkel sem.

Próbáljunk meg a gyermekünk vagy saját alkati adottságainak megfelelő sportot választani. Ugyanúgy a sportválasztás során legyünk tekintettel a saját, vagy gyermekünk egészségi állapotára lés ennek megfelelő testmozgást válasszunk!

Fontos lehet a sportválasztásnál, hogy melyikben leljük örömünket, illetve mi okoz örömet gyermekünk számára? Ugyanígy nem árt buzdítani és motiválni sem őket a tevékenység során, amely elengedhetetlen a pozitív gondolkodás és a jó hozzáállás kialakításában.

De milyen kritériumokat érdemes mérlegelni mielőtt gyermekünk vagy magunk számára sportágat választunk? Milyen területen szeretnénk fejlődni és mik a lehetőségeink? 

Erőnlét: amelyek erre építenek legtöbbször a test izomzatának és a test egyes részeinek fokozott igénybevételével járnak, mint például a súlyemelés.

Állóképesség: az állóképességet, kitartást fejlesztő sportágak erősítik a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, ilyen lehet például a futás.

Ügyesség: fejleszti- a koordinációs készséget, az érzékelést és az egyensúlyérzéket, mint mondjuk az asztalitenisz.

Egyéni sportágak: során a siker főként az egyénen múlik.

Csapatjáték: Ezek jó alapot biztosíthatnak a gyermekek számára a társas szocializáció alapjának megteremtéséhez, felnőttkorban pedig segíthet egy-egy nehezebb traumatikus életszakasz után számunkra az újrakezdésben. 

Életkor: milyen életkorban lehetséges elkezdeni az adott sportot? Szabadidősportként persze majdnem minden sport űzhető már óvodáskortól.

Kockázat: érdemes mérlegelni azt is, hogy mekkora az adott tevékenység során a  sérülés veszélye?

Felszerelés: bizonyos sportoknál drágább felszerelésre van szükség, mint a jégkorong, vagy a tenisz, és nem árt feltenni magunknak a kérdést, hogy az adott sport űzéséhez nélkülözhetetlen eszközöket hosszútávon is meg tudjuk-e majd finanszírozni?

További híreink

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk