https://kolorline.hu/Léböjt: egészséges vagy sem?

Léböjt: egészséges vagy sem?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába. Oka több is lehet: az újévi „tavaszra lefogyok” célt nem sikerült elérni, vagy épp egy méregtelenítést szeretnének, hogy felfrissülve, megtisztulva vágjanak bele az új évszakba.

A léböjt kúra lényege nagyjából ugyan az, mint a böjté – erről korábban egy rövid cikket ITT írtunk -: míg az utóbbinál a húst és az állati eredetű ételeket hagyjuk el, úgy az előbbinél a szilárd táplálékot vonjuk meg magunktól.

Hogy ez mennyire egészséges, arról megoszlanak a vélemények: van, aki szerint egészségtelen, s a kúra alatt leadott kilók a szilárd táplálkozásra való visszaálláskor gyorsan visszacsúsznak, s még több is, mint amit leadtunk; van, aki szerint egy több napos, vagy hetes kúra csodákat művel a testtel és a lélekkel.

A léböjt szabályai szerint a kúra ideje alatt – ami néhány naptól akár több hétig is tarthat – frissen készített zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteákat lehet fogyasztani.

Léböjt kúrára bizonyos időközönként óriási szükség van, hiszen az anyagcsere során termelődött salakanyagok, a gyógyszerek maradványai, a belélegzett toxikus anyagok, a test elhalt sejtjei, illetve a túlhajtott életmódnak köszönhető méreganyagok olyan gyorsan halmozódnak fel szervezetedben, amivel testünk nem mindig tudja felvenni a versenyt.


Mit érhetünk el a léböjt-kúrával?

  • Igazi nagytakarítást végzünk a szervezetünkben: megszabadulunk a salakanyagoktól, a mérgektől, az elhalt sejtektől, az érfalak lerakódásaitól, a felesleges zsírszövetektől
  • A mérgekkel együtt a plusz kilóknak is búcsút mondhatunk: a súlyvesztés 4-6 kiló
  • Csökkenthetjük a magas vérnyomást, a keringési betegségekkel járó tüneteket és a magas vércukorszintet
  • Megszüntethetjük emésztési problémáinkat
  • Megerősíthetjük immunrendszerünket
  • Feltöltődünk energiával, és hosszú időre biztosítjuk egészségünket
  • Javul a memóriánk és a koncentrálóképességünk
  • Megtanuljuk, hogyan tartsuk kontroll alatt az éhséget
  • Bőrünk és hajunk megszépül
  • Segít megszabadulni a káros szenvedélyektől és a függőségektől

5 napos léböjt-kúra

A kúra öt szigorú léböjt-napból áll, de az átállás egy-két napot előtte és utána is igénybe vesz. A léböjt-napok ideje alatt 3-4 liter folyadékot is meg kell innunk naponta, mely gyógyteákból, leszűrt zöldséglevesekből, friss gyümölcs- és zöldséglevekből, illetve szénsavmentes ásványvízből áll.

Fontos, hogy a kúra ideje alatt mozogjunk, ugyanis ha felgyorsítjuk a vérkeringésünket, a méreganyagok is gyorsabban jutnak el a tisztítást és méregtelenítést végző szervekhez. Szintén fontos, hogy pótoljuk a szervezetedből gyorsan kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat. A kúra ideje alatt javasolt például a mesterséges adalékanyagoktól mentes C-vitamin, illetve multivitamin-tabletták szedése.

Míg a kúra harmadik napjától már szinte kicsattanunk az egészségtől, az első napokban előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha ezt tapasztaljuk, mozogjunk egy keveset, vagy sétáljunk a friss levegőn. Az első napokban vércukorszintünk is lecsökkenhet, amit nyugodtan orvosolhatunk egy kanál mézzel. Ha pedig nagyon éhesnek érzzük magunkat, segíthet, ha még többet iszunk.

1. Tehermentesítés

A böjt előtti időszakban, főleg az azt megelőző napon nem szabad nehéz ételeket enni. Reggelire fogyasszunk zabpelyhet, müzlit vagy gyümölcsöt, ebédre és vacsorára zöldség- és gyümölcssalátát, joghurtot.

2. Léböjt-napok

Az öt napban csak folyadékot vehetünk magunkhoz, még a hígabb krémek, joghurtok, pudingok, jégkrém fogyasztása is tilos. A fogyasztható folyadékok közé a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcs- és zöldséglé, a leszűrt zöldségleves, illetve a gyógynövényekből készült tea tartozik. Igyunk meg belőlük az ébredéstől kezdve másfél-két óránként legalább két decit. A lefekvés előtti egy órában már csak ásványvizet igyunk.

Válasszunk gyermekláncfű-, körömvirág-, boróka- és csalánteát, a zöldség- és gyümölcslevekhez pedig használhatunk almát, ananászt, áfonyát, szőlőt, citrusokat, káposztát, zellert, céklát, kelbimbót, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, petrezselymet, brokkolit, hagymát, köménymagot, fodormentát, borsmentát, bazsalikomot, gyömbért és fokhagymát.


Léböjt-turmixok

Élénkítő koktél: egy narancs, egy grépfrút, két alma.
Cékla-turmix: egy cékla, két zellerszár, egy sárgarépa, két kellevél.
Energetizáló mix: egy sárgarépa, két citrom, egy zellerszár, egy kis darab gyömbér.
Antioxidáns-koktél: két paradicsom, egy sárgarépa, egy alma, egy gerezd fokhagyma, egy kis darab petrezselyem.
Gyümölcsös mix: két alma, másfél csésze áfonya, egy kis darab gyömbér.
Nyugalom-koktél: két-három zöldalma, egy répa, néhány friss bazsalikomlevél.
Zöldségbomba: egy paradicsom, két zellerszár, két gerezd fokhagyma, egy kevés spenótlevél, káposzta, kelbimbó.
Uborkakoktél: egy kígyóuborka, egy alma, két zellerszár, negyed citrom.
 


3. Felépítő napok

A böjt után fontos, hogy fokozatosan térjünk vissza a szilárd táplálékokhoz. Az első napon reggelire együnk almát, ebédre főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, a második napon pedig már beiktathatjuk a salátákat, a joghurtot, a müzlit és a zabpelyhet is.


Fontos!
A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben, illetve súlyos depresszióban szenvedők nem alkalmazhatják.
Mielőtt elkezdenénk, mindenképp kérjük ki háziorvosunk véleményét!

 

Nézzük az ellenérveket:
 

  1. A zöldség- és gyümölcslevek alapvetően jól beilleszthetőek az étrendünkbe, de nem árt tudni, hogy ezekbe a levekbe nem minden kerül be, ami az egész gyümölcsben, zöldségben megtalálható. Kimarad a rost és az antioxidánsok egy része is. Ráadásul a levek cukortartalma sokkal gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, mintha egészben ennénk a zöldségeket, gyümölcsöket. – Ezek elsősorban a boltok polcairól leemelt termékekre igazak.
     
  2. A léböjtkúra alatt nem meglepő a fogyás, hiszen a napi energiabevitel kb. 1000-1200 kcal körül mozog, ami jóval kevesebb egy átlagos felnőtt napi szükségleténél. Sokszor hasmenés is előfordulhat, s ez is oka lehet a súlyvesztésnek. Sajnos a leadott kilók feletti öröm általában nem tart sokáig, a kúra befejezése után szépen visszakúszik, amitől megszabadultunk, esetleg többet is nyomhatunk a mérlegen, mint korábban.
     
  3. Sokan azért vágnak bele, mert úgy gondolják, hogy a tervezett életmódváltáshoz a léböjtkúra egy jó kezdet, és utána könnyebb lesz az étkezési szokásokon változtatni. A tapasztalatok azonban ezt nem igazolják vissza, a nélkülözés visszaüthet, és aztán rávetjük magunkat a hiányolt csokira, chipsre, alkoholra (kinek mi a gyengéje).
     
  4. Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a léböjtkúra mellett, hogy a máj a sok méreganyagtól eltömődik, mint egy légkondi szűrője, és meg kell tisztítani ahhoz, hogy rendesen végezze a munkáját. A máj az egyik „méregtelenítő” szervünk, feladata többek között a szervezet számára szükségtelen vagy káros anyagok átalakítása, eltávolítása, melyek végül távoznak a testünkből. Persze a májnak sem mindegy, hogy 1 pohár vagy 1 üveg bort iszunk meg, de hiába adunk neki gyümölcs- és zöldségleveket, ezektől nem fog hatékonyabban működni. A máj egészséges emberekben öntisztító, ha megfelelő üzemanyaggal látjuk el, méghozzá egészséges ételek formájában.
     
  5. A kipróbálók közül sokan számolnak be arról, hogy a kúra végére jobban érezték magukat és jobban is néztek ki. Ez részben a placebóhatásnak is betudható, de a fő ok általában az, hogy a résztvevők ez idő alatt elhagyják kevésbé egészséges szokásaikat: túl nagy mennyiségű étel, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, túlzásba vitt nassolás stb. A kúra alatt többnyire a körülmények is mások: vannak, akik szabadságot vesznek ki, sokan pedig szervezett keretek között vesznek részt a léböjtön, általában egy csendesebb, természetközeli helyen, a programok között séta, jóga, úszás, masszázs, délutáni szieszta is fellelhető. Ha belegondolunk, ezek már önmagában is elegendőek lehetnek, hogy kipihenten, energiától feltöltődve térjünk vissza a hétköznapokba.

Összegezve tehát, a léböjt kúra igazán egészséges és hasznos csak akkor lehet, ha tudatosan csináljuk. Ne csak abban a pár hétben járjunk mozogni, hagyjuk el a nasit, vagy fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket, hanem az év minden napján. Építsük be az életünkbe az egészséges életmódot, s ne évente pár naptól várjuk a csodát, mert higyjük el: egészségesen csak tudatosan lehet élni!

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk